Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17

Απόψε ανοίγει για το κοινό το 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Διονύσιο Σολωμό. Τα νέα περίπτερα είναι πολύ όμορφα και για πρώτη φορά απλώνονται ως τις αρχές του πεζόδρομου της Αποστόλου Παύλου.

Ίσως να είναι η τελευταία φορά σε έκθεση βιβλίου που οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα δυο όμορφα κτίρια στο 17 και 19 της Διονυσίου Αρεοπαγίτου – είναι τα δυο κτίρια στην αρχή της έκθεσης, πριν από την ισπανική πρεσβεία. Στις 30 Αυγούστου, δεκαεπτά μέρες πριν τις εκλογές, με κλειστή τη Βουλή και ενώ οι πυρκαγιές συνέχιζαν να καίνε τη χώρα, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης υπέγραψε την «έγκριση της ολικής και διηνεκούς άρσης προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου 17, ώστε τούτο μετά προηγούμενη αναγκαστική απαλλοτρίωση να κατεδαφιστεί». Ο κ. Βουλγαράκης αγνόησε τις χιλιάδες εκκλήσεις Ελλήνων και ξένων για να παραμείνει το κτίριο διατηρητέο. Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια για τη διάσωση των δυο κτιρίων συνεχίζεται.

Ο κ. Στέφανος Μάνος, σε άρθρο του με τίτλο «Το καλάμι της εξουσίας» που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 12 Σεπτεμβρίου, καταδικάζει την ενέργεια του κ. Βουλγαράκη και γράφει μεταξύ άλλων: «Όσοι στις επόμενες εκλογές προτίθενται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθηνών, πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται να δείξουν την προτίμησή τους σε 4 από τους 21 υποψηφίους του κόμματος. Περιμένω να δω πόσοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα εκδηλώσουν την προτίμησή τους στον κ. Βουλγαράκη.».

Οι αστοί δεξιοί διακρίνονταν κάποτε από υψηλή αισθητική και τιμιότητα. Παρακαλώ όσους αναγνώστες ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθηνών και συμφωνούν πως τα δυο κτίρια πρέπει να παραμείνουν διατηρητέα, να μην ξεχάσουν τη συμπεριφορά του κ. Βουλγαράκη. Όπως γράφει ο κ. Μάνος στο τέλος του άρθρου του: «Η εκδήλωση της προτίμησής τους θα τον ενθαρρύνει να συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον το έργο του...».

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 – Απειλείται με κατεδάφιση (Το μπλογκ υπέρ της διατήρησης του κτιρίου.)