Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2007

Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες

Ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα, αφού οι Έλληνες έχουν πάρει χαμπάρι πως δεν απομένει καμιά ελπίδα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει πια λόγος να σκοτώνονται μεταξύ τους και για τα πολιτικά, αφού μπορούν κάλλιστα να σκοτώνονται για όλα τα υπόλοιπα. Τα δυο κόμματα της Αριστεράς παρουσίασαν μικρή άνοδο και συγκέντρωσαν το 13% των ψήφων, αλλά τα τρία κόμματα της Δεξιάς κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 84%. Η Νέα Δημοκρατία ανεδείχθη νικήτρια των εκλογών γιατί ο λαός για μια ακόμα φορά αποφάσισε να επιβραβεύσει την αυθεντική Δεξιά που δεν ντρέπεται για την καταγωγή της, και όχι την ιμιτασιόν που το παίζει σοσιαλίστρια.

Η βραδιά των εκλογών είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ο όχλος είχε στηθεί από νωρίς μπροστά στις τηλεοράσεις, περιμένοντας με αγωνία να μάθει τι έδειχναν τα exit poll και να ακούσει την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Σταμάτη Φασουλή, που αποφάσισε επιτέλους να σπάσει τη σιωπή του.

Μέχρι να λήξει η ψηφοφορία, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες συζητούσαν περί ανέμων και υδάτων και έλεγαν αστειάκια, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο πολιτικός μας πολιτισμός συναγωνίζεται πια επάξια αυτόν της Μεγάλης Βρετανίας.

Αρκετοί δημοσιογράφοι τόνισαν πως νικητές αυτών των εκλογών ήταν οι μπλόγκερ που έφεραν νέο αέρα στον προεκλογικό αγώνα - πράγματι, μετά τις προεκλογικές διαδικτυακές παρεμβάσεις της «Θλιμμένης Πέρδικας» και του «Παιδοβούβαλου», τίποτα δεν είναι πια το ίδιο στο πολιτικό σκηνικό.

Ο ΣΚΑΪ προχώρησε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα και κάλεσε στο στούντιο πέντε μπλόγκερ για να συζητήσουν με μια μεγάλη μορφή της σύγχρονης δημοσιογραφίας, τον Σεραφείμ Φυντανίδη. Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος έβαλε τα δυνατά του αλλά δεν κατάφερε να σταθεί επάξια απέναντι στον «Τιτάνα», τον «Κύκλωπα» και τον «Κοντορεβιθούλη».

Αισθητή ήταν η απουσία από το πάνελ κάποιας γυναίκας που έχει μπλογκ - η διάσημη μπλόγκερ «Πασιονάρια» είχε προσκληθεί, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί γιατί κάθε Κυριακή απόγευμα κάνει φασίνα.

Βέβαια, με το που έσκασαν μύτη τα exit poll, όλοι ξέχασαν τους μπλόγκερ και επανήλθαν στις σίγουρες και δοκιμασμένες γνώμες διαπρεπών προσωπικοτήτων, όπως η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Βασίλης Τσιβιλίκας.

Στο στούντιο του ΑΝΤ1 ο Νίκος Ευαγγελάτος είχε προσκαλέσει τη Ζωή Λάσκαρη και τη Μιμή Ντενίση για να συζητήσει μαζί τους την καταγγελία του Χάρη Ρώμα πως σε εκλογικό τμήμα των Γρεβενών εμφανίστηκαν μουχλιασμένα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ που προκαλούν κατολισθήσεις.

Η κ. Λάσκαρη προβληματίστηκε έντονα, με αποτέλεσμα να γελάει όλη την ώρα χωρίς λόγο σαν ζαβή και να μιλάει με τη φωνή της Σαπφώς Νοταρά. Στη συνέχεια, η κ. Λάσκαρη άρχισε να ανάβει το ένα τσιγάρο πάνω στο άλλο, ο Χρήστος Χωμενίδης ως σωστός τζέντλεμαν τη μιμήθηκε για να μην καπνίζει μόνη της, της έκανε τράκα κι ένα τσιγαράκι ο Ανδρέας Ρουμελιώτης για να δει τι παίρνει και δεν τους δίνει, και μέσα σε λίγα λεπτά το στούντιο είχε γίνει τεκές.

Αμέσως έπεσε σύρμα στους προσκεκλημένους των άλλων καναλιών πως στον ΑΝΤ1 επιτρέπεται το κάπνισμα και την πούλεψαν όλοι προς τα κει για να ξεχαρμανιάσουν.

Στο Mega, η Όλγα Τρέμη, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Παύλος Τσίμας και άλλοι δημοσιογράφοι του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να παρηγορήσουν τη Μαρία Δαμανάκη που έχει τον ανθρωποδιώκτη πάνω της, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει τόσα κόμματα και να μην μπορεί να δει προκοπή - αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, θα της έδινα ένα υπουργείο για να το καταστρέψει και να ησυχάσει.

Ο Πέτρος Ευθυμίου και η Άννα Διαμαντοπούλου συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλον σε ξινίλα -κάνοντάς σε να πιστεύεις πως τελικά ο Βύρων Πολύδωρας ήταν ένας πετυχημένος υπουργός-, ενώ παράλληλα απορούσαν πώς είναι δυνατόν ο λαός να εκλέξει για δεύτερη φορά τη Νέα Δημοκρατία και όχι τους Πράσινους Χμερ που είναι ζυμωμένοι με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη.

Δημοσιογράφοι και καλεσμένοι περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου που καθυστέρησαν αρκετά επειδή έπρεπε πρώτα να του τις γράψει ο αδερφός του και μετά να τις μεταφράσουν στα αγγλικά για να τις εγκρίνει η μαμά του.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του ΠΑΣΟΚ - αν αυτό γίνει με εκείνη τη δημοκρατική διαδικασία που είχε ακολουθηθεί την προηγούμενη φορά, χιλιάδες οπαδοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα προσποιηθούν πως είναι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Γιώργο Παπανδρέου και να εξασφαλίσουν πως το κόμμα τους θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου έδωσε τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να μεταβεί στο Ζάππειο για δηλώσεις και να γλιτώσει από τη γκρίνια της συζύγου του που είχε πάρει ανάποδες επειδή την έβγαλαν με το ζόρι από το χειρουργείο για να πάρει μέρος στους πανηγυρισμούς.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως παρέλαβε καμένη γη από τον εαυτό του και πως τα είκοσι χρόνια ΠΑΣΟΚ μπορούν να διορθωθούν μόνο με διακόσια χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία αλλά μόνο με την προϋπόθεση πως εν τω μεταξύ δεν θα πέσει ακρίδα στον τόπο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε εμφανιστεί όλο το βράδυ σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ και κάποιοι δημοσιογράφοι είχαν πάθει στερητικό σύνδρομο - η αλήθεια είναι πως δεν χορταίνεις να τον βλέπεις και να τον ακούς.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε μια εντυπωσιακή μεταμεσονύχτια εμφάνιση στο Ζάππειο με κολλητό τζιν και φράντζα που κάλυπτε το ένα του μάτι, ενώ τον συνόδευαν χιλιάδες αγόρια και κορίτσια με μαύρα ρούχα, βαμμένα μάτια και πολύχρωμες τούφες στα μαλλιά. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως είναι παρών και θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος επειδή εκφράζει τη γενιά emo, την trendy κατάθλιψη και το "όλον ΠΑΣΟΚ".

Τώρα στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για την εκλογή νέας ηγεσίας, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα γίνουν από δυο χωριά χωριάτες επειδή δεν είναι συνηθισμένοι σε διαδικασία διαδοχής όταν ο προηγούμενος πρόεδρος είναι εν ζωή - η μόνη φορά που κατάφεραν να εκλέξουν νέο πρόεδρο με δημοκρατικές διαδικασίες ήταν μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ζωή σε λόγου μας.


LiFO - 20/09/07