Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2007

ΒΕΣΟΚ

Αν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπερισχύσει του κ. Γιώργου Παπανδρέου και αναδειχτεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα είναι μια χρυσή ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει όνομα. Το «ΠΑ» στην ονομασία του κόμματος δεν σημαίνει «πανελλήνιο» -όπως λανθασμένα νομίζουν όλοι – αλλά «παπανδρεϊκό». Αν ο κ. Βενιζέλος αναδειχτεί πρόεδρος, το κόμμα πρέπει να μετονομαστεί σε «ΒΕΣΟΚ», αφού θα είναι πια βενιζελικό.

(Το «ΣΟ» δεν σημαίνει «σοσιαλιστικό» - όπως πάλι λανθασμένα νομίζουν όλοι- αλλά «σολιψιστικό». Το «ΣΟ» δεν χρειάζεται να αλλάξει, γιατί μπορεί οι προηγούμενοι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ να ήταν κάργα σολιψιστές αλλά και ο κ. Βενιζέλος είναι ο απόλυτος σολιψιστής.)

Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα ο κ. Βενιζέλος να κάνει μια θυσία και να αλλάξει το ένδοξο επίθετό του σε «Παπανδρέου», ώστε να ικανοποιήσει και τον πικραμένο κόσμο του κόμματος που θέλει πάντα τον Παπανδρέου του – ο κ. Βενιζέλος, προκειμένου να γίνει πρόεδρος, δεν θα είχε πρόβλημα να τον έλεγαν και «Μάγια Μελάγια».

Από την άλλη, νομίζω πως είναι μέγα λάθος του ΠΑΣΟΚ να αναζητεί συνέχεια ηγέτες με ιστορικά και «βαριά» επώνυμα – από τον Παπανδρέου ετοιμάζονται να περάσουν στον Βενιζέλο. Πιστεύω πως οι καταστάσεις έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιλέξουν για ηγέτη κάποιο αυτοδημιούργητο μέλος του κινήματος, που να έχει αναδειχτεί μέσα από σκληρή, προσωπική δουλειά και προσφορά στην κοινωνία. Για παράδειγμα, τη Φώφη Γεννηματά.

Ήταν υπέροχη η πρόταση του κ. Βενιζέλου να αναλάβει ο Κώστας Σημίτης ρόλο εγγυητή της ενότητας του ΠΑΣΟΚ – είναι σαν να ζητούσε ο Λεωνίδας από τον Εφιάλτη να φυλάει το στρατόπεδο την ώρα που οι τριακόσιοι την είχαν πέσει για ύπνο. Καλύτερα ο κ. Βενιζέλος να είχε προτείνει τον Μητσοτάκη για εγγυητή της ενότητας του ΠΑΣΟΚ – πιο φερέγγυο τον κόβω. Ο μόνος που μπορεί να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μπορούν να κάνουν ένα τρισάγιο στον τάφο του και να του ζητήσουν ευγενικά να είναι εγγυητής της ενότητας του κόμματος – αυτός τουλάχιστον δεν είναι σε θέση να κάνει καμία ίντριγκα.