Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

Πού ’σουν μάγκα τον χειμώνα;

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η σχολική χρονιά στη χώρα μας. Η μόνη περίπτωση να μάθεις γράμματα στην Ελλάδα είναι να σε πετύχει ο παπάς με την αγιαστούρα - αν περιμένεις από το σχολείο, θα επικοινωνείς με νοήματα και θα υπογράφεις με σταυρό. Τα σχολεία του νομού Ηλείας παρέμειναν κλειστά και θα ανοίξουν στις 18 του μήνα. Ήταν μια συμβολική απόφαση της κυβέρνησης για να δείξει πως οι πρόσφατες πυρκαγιές δεν πήγαν πίσω την Πελοπόννησο μερικές δεκαετίες –όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση – αλλά μόνο μια εβδομάδα. (Το κείμενο διαθέτει και συνέχεια...)

Η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου παρευρέθηκε στον αγιασμό του 13ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών – το συγκεκριμένο σχολείο επελέγη με κλήρωση, ώστε να μην παραπονιούνται τα παιδάκια των άλλων σχολείων που δεν θα είχαν την τύχη να τη δουν από κοντά.

Η κυρία Γιαννάκου ευχήθηκε καλή χρονιά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ δεν παρέλειψε να πει στα παιδιά πως «η σχολική ζωή είναι, όπως είπε και ο Καβάφης, ένα μακρύ ταξίδι, μια περιπέτεια». Δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί ποτέ ο Καβάφης στη σχολική ζωή στην Ελλάδα· δεν είχε κανένα λόγο αφού πήγε σχολείο στην Αλεξάνδρεια του 19ου αιώνα – για να φτάσουν τα δικά μας σχολεία σε αυτό το επίπεδο θέλουμε κανα δυό αιώνες ακόμα. Αν ο Καβάφης είχε γνώση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην ελληνική παιδεία, δεν θα είχε γράψει την «Ιθάκη» αλλά τη «Χαμένη Ατλαντίδα».

Θα μπορούσε η κυρία Γιαννάκου να διαλέξει κάποιους άλλους στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού. Για παράδειγμα θα μπορούσε να πει στα παιδιά:

Χαρά και μύρο της ζωής μου η μνήμη των ωρών
που ηύρα και που κράτηξα την ηδονή ως την ήθελα.
Χαρά και μύρο της ζωής μου εμένα, που αποστράφηκα
την κάθε απόλαυσιν ερώτων της ρουτίνας.


Διόλου δεν θα σοκαρίζονταν τα παιδιά στο άκουσμα αυτών των στίχων – θα αντιδρούσαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασαν στα λόγια της κυρίας Γιαννάκου: με πλήρη αδιαφορία.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευτικού Φανατισμού είπε ακόμα στα παιδιά πως αυτήν την περιπέτεια (του Καβάφη) θα την περάσουν μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους τους. Καλά, ας μην πάρει και όρκο γι’ αυτό, αφού αν κρίνουμε από την περσινή χρονιά αυτήν την περιπέτεια θα την περάσουν μόνα τους τα παιδιά – οι δάσκαλοι θα τη βγάλουν στους δρόμους, ενώ οι γονείς στ’ αρχίδια τους για τα παιδιά τους. Βέβαια, αυτό δεν είναι κακό, μιας και όσο περισσότερο χρόνο μένουν τα πιτσιρίκια μακριά από μεταλλαγμένους ενήλικες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γίνουν άνθρωποι.

Το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού δεν πήγε στα σχολεία γιατί –σύμφωνα με την κυβέρνηση – τα τυπογραφεία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν λόγω προεκλογικού φόρτου εργασίας. Όπως καταλαβαίνετε, το βιβλίο θα πάει στα σχολεία μετά τις εκλογές και μέχρι τις επόμενες εκλογές θα συζητούμε γι’ αυτό το βιβλίο. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωράει ολοταχώς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε ανάποδες επειδή δεν πήγε το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού στα σχολεία και δήλωσε πως είναι αγανακτισμένος γιατί η Νέα Δημοκρατία «πήγε την Ελλάδα πίσω, την κατέστρεψε». Μα καλά, αν πιστέψουμε τους πολέμιους του συγκεκριμένου βιβλίου, παλιά τα πράγματα στη χώρα μας ήταν ένδοξα και υπέροχα. Άρα, πίσω πρέπει να πάμε – στα παλιά και όμορφα εκείνα χρόνια που οι Έλληνες έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΑΡΑΓΟΥΡΟΥΝΟΤΡΙΧΑ –συγνώμη, ΣΥΡΙΖΑ εννοούσα- Αλέκος Αλαβάνος παρευρέθηκε στον αγιασμό του Γυμνασίου Νέας Πεντέλης. Σε Λύκειο έπρεπε να πάει μπας και μαζέψει μερικές ψήφους – όλο και θα υπήρχαν μερικά βούρλα που θα έχουν χάσει χρονιά.

Ο κ. Αλαβάνος είπε στους μαθητές πως είναι τυχεροί γιατί –όπως διαπίστωσε – όλοι σχεδόν οι δάσκαλοι του συγκεκριμένου σχολείου είναι γυναίκες. Για να μην κατηγορηθεί πως προτρέπει τους μαθητές να επιδοθούν σε σεξουαλικά όργια με τις καθηγήτριες, ο κ. Αλαβάνος διευκρίνισε πως -από την προσωπική του εμπειρία ως μαθητής- γνωρίζει ότι οι καθηγήτριες βάζουν και δυο βαθμούς παραπάνω επειδή είναι μανάδες. Οι καθηγητές είναι πατεράδες και βάζουν δυο βαθμούς παρακάτω γιατί δεν είναι ποτέ σίγουροι με ποιον έχει κάνει τα παιδιά η γυναίκα τους.

Νομίζω πως οι καθηγήτριες του κ. Αλαβάνου του έβαζαν δυο βαθμούς παραπάνω όχι επειδή είναι μανάδες αλλά για να γλιτώσουν από την κλάψα του – δεν θα το γράψω όμως, γιατί είναι προεκλογική περίοδος και δεν θέλω να επηρεάσω το εκλογικό αποτέλεσμα. Αχ, μου ξέφυγε!


Μ' έστελν' η μανούλα μου, σχολειό μου να πηγαίνω
κι εγώ τραβούσα στο βουνό, με μάγκες να φουμέρνω

Μάρκος