Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2008

Η οδύσσεια μιας συμβασιούχας




Ο πιτσιρίκος καταγράφει τις περιπέτειες μιας αγνής γυναίκας που προσπαθεί να βρει μια θέση στην αγορά εργασίας, αλλά όλοι θέλουν να την πηδήξουν.






Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση αλλά και στην ελληνική κοινωνία η υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην αρχή, κάποιοι απέδωσαν αυτή του την πράξη στην απελπισία που τον είχε κυριεύσει εξαιτίας της άρνησης του Βρετανικού Μουσείου να μας επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που υποστήριζαν πως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το γεγονός ότι ο Λάκης Λαζόπουλος διέκοψε τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και έφυγε για τη Νέα Υόρκη, στερώντας από τη χώρα τον σημαντικότερο πνευματικό της ταγό.

Σύντομα, όμως, στην υπόθεση Ζαχόπουλου εμφανίστηκε μια γυναίκα-κλειδί. Σε όλες τις υποθέσεις υπάρχει μια γυναίκα-κλειδί. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, άντρας-κλειδί δεν έχει εμφανιστεί ποτέ.

Η γυναίκα αυτή ήταν συμβασιούχος υπάλληλος στο υπουργείο Πολιτισμού και ο Ζαχόπουλος της είχε υποσχεθεί να τη μονιμοποιήσει, οπότε κι αυτή τον πίστεψε επειδή ήταν αγαθομούνα. Οι άντρες, όμως, δεν κρατούν τις υποσχέσεις που δίνουν στα αγνά και απονήρευτα κορίτσια και το μόνο που τους νοιάζει είναι να τα κουτουπώσουν.

Αυτή όμως -επειδή δεν ήταν και εντελώς αγαθομούνα- είχε τραβήξει σε βίντεο τα φιστικώματα και άρχισε να τον εκβιάζει, ενώ παράλληλα υποστήριζε πως διέθετε και έγγραφα που αποδείκνυαν πως εμπλεκόταν σε οικονομικά σκάνδαλα. Πήρε μάλιστα σβάρνα τα κανάλια και ήθελε να τους δώσει το υλικό για να τον κάνει ρόμπα στο πανελλήνιο. Βλέπουμε δηλαδή πως ήταν και εκδικήτρα - από αγαθομούνα έγινε φαρμακομούνα.

Τότε, ο Ζαχόπουλος δεν άντεξε την επερχόμενη δημόσια διαπόμπευση και φούνταρε από τον τέταρτο όροφο στον ακάλυπτο. Το γεγονός πως φούνταρε στον ακάλυπτο και όχι στο δρόμο δείχνει πως ακόμα και την τελευταία στιγμή φέρθηκε σεμνά και ταπεινά και αναδεικνύει τη διαφορά πολιτικού πολιτισμού που υπάρχει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ: αν υποθέσουμε πως κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ -για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος- αποφάσιζε να αυτοκτονήσει, αφενός θα καλούσε πρώτα τις τηλεοπτικές κάμερες για να καταγράψουν τη θεαματική του πτώση και αφετέρου θα φούνταρε σίγουρα στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο, αδιαφορώντας πλήρως για το αν θα προσγειωθεί στην καρκάλα κάποιου ανύποπτου, μικρομεσαίου περαστικού, με αποτέλεσμα να τον κάνει αλοιφή, ή για το αν θα δημιουργήσει μια τεράστια γούβα στο αυτοκίνητο κάποιου μη προνομιούχου Έλληνα.

Από την άλλη, μερικά ροζ DVD και κάποιες κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα δεν είναι δυνατόν να οδηγούν κάποιον στην αυτοκτονία. Δηλαδή, ο Βενιζέλος που έχασε από τον Γιώργο Παπανδρέου τι έπρεπε να κάνει; Να αυτοπυρποληθεί στο Σύνταγμα; Ή μήπως να κάνει δίαιτα;

Α, όλα κι όλα - είναι πολύ ευαίσθητοι οι νεοδημοκράτες σε ζητήματα ηθικής. Όχι πάντα - μόνο όταν αποκαλύπτονται οι πομπές τους. Βέβαια, το κακό ξεκινάει από τις γυναίκες. Αυτές φταίνε για όλα. Δεν τους άρεσε που ήταν αραχτές στο σπίτι και είχαν τον άντρα, τον κουβαλητή, τον κιμπάρη, να τους τα φέρνει όλα στα χέρια - τώρα θέλουν όλες να κάνουν καριέρα.

Και προκειμένου να κάνουν καριέρα, κοιμούνται με όποιον βρουν μπροστά τους, ακόμα κι αν είναι τέρας - έλα μωρέ, σου λένε, αν βάλεις στον άντρα ένα μαξιλάρι στο πρόσωπο ή κλείσεις τα φώτα, όλοι ίδιοι είναι. Οι Ελληνίδες πρέπει να αφήσουν τις καριέρες και να κάθονται στα σπίτια τους να ξεσκατίζουν κάνα παιδί, να μαγειρεύουν κάνα φαγητό και να σιδερώνουν κάνα πουκάμισο.

Και μην ακούσω τίποτα ανοησίες για ισότητα γιατί αν τις ενδιέφερε η ισότητα, θα την επιθυμούσαν όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για τις αλλοδαπές που πουλιούνται σήμερα στην Αθήνα για μερικές χιλιάδες ευρώ. Δεν έχω ακούσει καμιά Ελληνίδα να νοιάζεται για την ισότητα των Ρωσίδων - «πουτάνες» τις ανεβάζουν, «πουτάνες» τις κατεβάζουν (σ.σ. της αναφοράς μου στις γυναίκες εξαιρούνται όλες οι αναγνώστριες του blog, επειδή είναι απόλυτα χειραφετημένες, ακέραιες και δίκαιες).

Σαν να μην έφτανε η απόπειρα αυτοκτονίας του Ζαχόπουλου, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κι ένας δικηγόρος που εμπλεκόταν στην υπόθεση. Έπεσε στις ρόδες ενός φορτηγού, αλλά πάλι τζίφος η δουλειά - οι Έλληνες δεν είναι πια ικανοί ούτε να αυτοκτονήσουν. Ο επόμενος που θα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας θα πρέπει να τα τινάξει οπωσδήποτε, γιατί θα καταλάβουν οι Τούρκοι πως είμαστε εντελώς άχρηστοι και θα μπουκάρουνε.

Βέβαια -με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και μιας και δεν πεθαίνουμε με τίποτα- σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία μπορεί να τους κατατροπώσουμε: θα κόβουν οι Τούρκοι το κεφάλι ενός Έλληνα και θα φυτρώνουν στη θέση του δυο. Σαν λερναίες ύδρες θα είμαστε - θα μπαίνουμε στη μάχη με ένα κεφάλι και θα βγαίνουμε με πενήντα.

Δεν μπορείς να λύσεις και το Ασφαλιστικό με αυτές τις συνθήκες: πρώτα ήλπιζες πως ο γέρος θα πάει από πέσιμο και θα σταματήσει να παίρνει σύνταξη - τώρα θα πέφτει από την ταράτσα, θα κάνει γκελ στην άσφαλτο και θα προσγειώνεται στην καρέκλα του καφενείου έτοιμος για πρέφα.

Βέβαια, εκεί που έγινε ο χαμός είναι με το ροζ DVD. Κάθε βράδυ στις ειδήσεις, όλο και να μιλάνε για «περιπτύξεις» και «συνεύρεση». «Περιπτύξεις» η Τρέμη, «συνεύρεση» ο Σόμπολος - και όλο να κομπιάζουν και να κάνουν ντροπές. Καλά, δεν γαμάει κανείς στην ελληνική τηλεόραση; Ραμμένο το ‘χουνε; Αυτό το ρήμα «γαμώ» δεν το ξέρουνε; Είναι μια ωραιότατη λέξη, απόλυτα περιγραφική. Πάλι καλά που δεν λέγανε πως ο Ζαχόπουλος με τη συμβασιούχα «παίζανε το γιατρό»!

Τι; Δεν μας αφορά τι κάνει ο κάθε άνθρωπος στο κρεβάτι του; Συμφωνώ. Από τη στιγμή, όμως, που αποφάσισες να περιγράφεις επί δέκα μέρες τι κάνουν δυο γυμνοί άνθρωποι, πες τα πράγματα με το όνομά τους. Πες «ήσαντε δυο και γαμιόσαντε»!

Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, έρχεται το πιτσιρίκι και σου λέει: «Μπαμπά, τι σημαίνει "περιπτύξεις"; Τι είναι "συνεύρεση";». Και τι να του απαντήσεις; «Είναι αυτό που έκανε ο μπαμπάς με τη μαμά και γεννήθηκες εσύ;». Θα του δημιουργηθεί τραύμα γιατί θα σκέφτεται πως αυτό πρέπει να είναι πολύ κακό πράγμα, αφού ο ένας χαροπαλεύει και η άλλη είναι στη φυλακή.

Από την άλλη, όμως, οι περιγραφές του ροζ DVD από τα δελτία ειδήσεων εκτίναξαν τη λίμπιντο των Ελλήνων στα ύψη. Λογικό είναι, αφού όλο για σεξ άκουγες και σεξ δεν έβλεπες. Με το που τελείωναν τα δελτία ειδήσεων, έτρεχαν όλοι στα βίντεο κλαμπ να προμηθευτούν τσόντες.

Οι βιντεοκλαμπάδες την είχαν πάρει χαμπάρι τη δουλειά και είχαν αλλάξει τους τίτλους των ταινιών. Κοιτούσες στα ράφια και έβλεπες: «Στο υπουργείο θα στον σφυρίξω τρεις φορές», «Σκύψε, συμβασιούχα!» «Η σκλάβα του πολιτισμού», «Μονιμοποίησέ με!», «Η συμβασιούχα και το άλογο».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Χρήστος Ζαχόπουλος ήταν δίπλα στη Νατάσα Καραμανλή στη μεγαλειώδη πορεία της που ξεκίνησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας, συνεχίστηκε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την έχει φέρει ένα βήμα πριν από το Νόμπελ Ιατρικής.

Οι γιατροί του κ. Ζαχόπουλου, προφανώς, δεν γνώριζαν την καλή προσωπική σχέση του ασθενούς με τη σύζυγο του πρωθυπουργού - αν τη γνώριζαν, θα είχαν καλέσει την κυρία Καραμανλή να τους συνδράμει με τις πολύτιμες ιατρικές της γνώσεις και ο άνθρωπος θα ήταν τώρα στο σπίτι του.

Αν πεις του ασθενή «θα σε αναλάβει προσωπικά η Νατάσσα Καραμανλή», είναι σίγουρο πως -ακόμα κι αν είναι του θανατά- θα πεταχτεί αμέσως από το κρεβάτι και θα ορκίζεται πως είναι περδίκι. Η γυναίκα κάνει θαύματα.

Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, οι νοσοκόμες λένε ψέματα στους ασθενείς πως θα τους χειρουργήσει η κυρία Καραμανλή, ώστε οι ασθενείς να τις δωροδοκούν με τεράστια ποσά για να τους αφήσουν να το σκάσουν από τα παράθυρα.

Πάντως, αν -ο μη γένοιτο- κάποιος απ' αυτούς που βοήθησαν την κυρία Καραμανλή να πάρει το πτυχίο της Ιατρικής βρεθεί στο νοσοκομείο, το σωστό θα ήταν να τον αναλάβει η ίδια προσωπικά. Αυτό του αξίζει.

LIFO - 10/01/08