Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2008

Ποιος κυβερνά αυτό τον πάτο;









Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου, αν και μερικοί ξενέρωτοι υποστηρίζουν πως αφενός αυτό το θέμα είναι φτηνό και αφετέρου έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα και δεν αφήνει τους Έλληνες να καταπιαστούν με τα σημαντικά θέματα με τα οποία ασχολούνταν πριν φουντάρει ο κ. Ζαχόπουλος.

Η αλήθεια είναι πως οι γκαλερί, οι όπερες και τα μουσεία δεν παρουσιάζουν την κίνηση που παρουσίαζαν στο παρελθόν, όταν οι Έλληνες έκαναν καθημερινά ουρές και στριμώχνονταν για να έρθουν σε επαφή με την υψηλή τέχνη, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην απολαύσουμε αυτή την τόσο ωραία ιστορία. Ας αποχωριστούμε για κάνα δυο μήνες τον υψηλό πολιτισμό που αποτελούσε την καθημερινή μας τροφή επί τόσα χρόνια – ας ικανοποιήσουμε λίγο και τα χαμηλά μας ένστικτα.

Δεν θα πρέπει, όμως, να αποκλείσουμε την πιθανότητα η υπόθεση Ζαχόπουλου να οφείλεται σε συνωμοσία ξένων κέντρων που έχουν τον δόλιο στόχο να μας τραβήξουν μακριά από την κλασική μουσική και τη μελέτη της φιλοσοφίας και να μας ρίξουν στην υποκουλτούρα της τηλεόρασης.

Όταν ο κ. Ζαχόπουλος αποφάσιζε να εγκαταλείψει –ευτυχώς ανεπιτυχώς- τον μάταιο τούτο κόσμο, δεν γνώριζε πως θα γινόταν εθνικός ευεργέτης. Πράγματι, μετά το σάλτο του από τον τέταρτο στον ακάλυπτο, συνέβησαν μια σειρά από γεγονότα που πήγαν την Ελλάδα πενήντα χρόνια μπροστά.

Βασικά, ξεβρακώθηκαν επιτέλους τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους: αρχικά, παρουσίασαν την υπόθεση σαν μια ροζ ιστορία με ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα, αρνήθηκαν πως υπάρχει εκδοτικός πόλεμος αλλά γρήγορα άρχισαν να σκοτώνονται μεταξύ τους.

Οι άνθρωποι του Mega ορκίζονταν πως δεν είχαν δει το επίμαχο DVD αλλά ένας δημοσιογράφος του καναλιού είχε εκμυστηρευτεί σε έναν άλλον δημοσιογράφο πως η Όλγα Τρέμη είχε δει το DVD και τους το είχε περιγράψει – το ηχητικό απόσπασμα ακούστηκε από τα άλλα κανάλια, «ανέβηκε» στο διαδίκτυο, προκάλεσε πολλά ειρωνικά σχόλια και η -όποια- αξιοπιστία του Mega πήγε περίπατο. Στο Mega ούτε το πήραν ούτε το είδαν το DVD οπότε κι εσείς μη βλέπετε Mega τσάμπα – άλλο κανάλι θα το δείξει.

Όταν ένας χρήστης του διαδικτύου «ανέβασε» στη σελίδα του ένα βίντεο που έδειχνε την 35χρονη να κάνει πεολειξία στον …55χρονο, οι αστέρες των δελτίων ειδήσεων το έκαναν …πρώτο θέμα. Βέβαια, κανείς τους δεν σκέφτηκε πως μπορεί το βίντεο να ήταν πλαστό – κάποιος σκανταλιάρης χρήστης του διαδικτύου επεξεργάστηκε μια από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και την έκανε να μοιάζει με απόσπασμα του επίμαχου DVD. Το βίντεο έβγαζε μάτι πως ήταν πλαστό αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους χρυσοπληρωμένους τηλεδημοσιογράφους να καλούν ειδικούς του διαδικτύου και να αναλύουν ενδελεχώς κάτι που δεν υπήρχε.

Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης άρχισαν να επικαλούνται συνέχεια πληροφορίες που έβρισκαν στα μπλογκ, με αποτέλεσμα όλοι οι Έλληνες να μάθουν τι είναι τα μπλογκ – αν δεν είχε πηδήσει ο κ. Ζαχόπουλος στο κενό, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Σε λίγο θα τσακώνονται στον αέρα ο Νίκος Χατζηνικολάου με τον Γιώργο Τράγκα για το ποιο μπλογκ είναι πιο έγκυρο – ο Χατζηνικολάου θα σκίζει τα ρούχα του για το PRESS-GR και ο Τράγκας θα κόβει τις φλέβες του για την αξιοπιστία του ANTI WEBLOG.

Το απονενοημένο διάβημα του κ. Ζαχόπουλου δεν ήταν παρά ένα μεγαλοφυές κόλπο του Κώστα Καραμανλή που έχει σαν στόχο να βάλει σε λίγες ώρες το διαδίκτυο μέσα σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και από ουραγοί των νέων τεχνολογιών να γίνουμε πρωτοπόροι σε όλον τον πλανήτη.

Τις επόμενες μέρες, ο κ. Καραμανλής σκοπεύει να «ανεβάσει» το περιεχόμενο του επίμαχου DVD στο διαδίκτυο. Μόλις συμβεί αυτό, εκατομμύρια Έλληνες θα τρέξουν να προμηθευτούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να αποκτήσουν σύνδεση στο διαδίκτυο για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους– η διείσδυση του 55χρονου στην 35χρονη θα φέρει τη χώρα μας στην πρώτη θέση του κόσμου στη διείσδυση στο διαδίκτυο. Η μια διείσδυση οδηγεί στην άλλη διείσδυση. Πρέπει να διεισδύσουμε επιτέλους.

Το επόμενο βήμα είναι να «ανεβούν» στο διαδίκτυο βίντεο με τις προσωπικές στιγμές όλων των πολιτικών. Όλα στο φως! Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν θα μπορεί να εκβιάσει κανέναν. Οι πολιτικοί οφείλουν να ξεπεράσουν τα σεξουαλικά ταμπού και τις μικροαστικές αντιλήψεις που τους καταδυναστεύουν, και να βγάλουν φόρα παρτίδα στο διαδίκτυο βίντεο με τις προσωπικές τους στιγμές – παρτούζες, κτηνοβασίες, τραβεστιλίκια, λεσβιακά, οτιδήποτε. Όλα είναι φυσιολογικά και ανθρώπινα.

Θα μάθει ο άλλος πως στο διαδίκτυο μπορεί να βρει ερωτικά βίντεο με την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Άντζελα Γκερέκου και θα τρέξει από περιέργεια να αγοράσει υπολογιστή για να τα δει. Θα τα δει μια, θα τα δει δυο, μετά θα τα συνηθίσει και θα τα βαρεθεί, αλλά εν τω μεταξύ θα είναι πια άρτιος γνώστης των νέων τεχνολογιών και ενεργός πολίτης της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η υπόθεση Ζαχόπουλου ανέδειξε την ηρωική μορφή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο Μάκης έκανε πέτρα την καρδιά του και κατέδωσε σχεδόν όλους τους φίλους του για να γλιτώσει τη χώρα από τη διαφθορά. Κάποιοι φίλοι του τον έβγαλαν από τη δύσκολη θέση να τους καταδώσει στις αρχές και παραδόθηκαν μόνοι τους στην αστυνομία χωρίς να περιμένουν τον Μάκη να εμφανίσει βίντεο και έγγραφα που αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη ενοχή τους. Τις επόμενες μέρες, ο Μάκης θα ξεμπερδέψει επιτέλους με τους φίλους του και θα αρχίσει να καταδίδει τους συγγενείς του.

Βέβαια, ο Μάκης πικράθηκε όταν τον σατίρισε ο φίλος του ο Λάκης και είπε πως ο Λάκης είναι αχάριστος γιατί θυμήθηκε πως όταν ο Λάκης βρέθηκε με τον Ψινάκη και τον Σάκη στο κότερο του Τάκη, ο Μάκης στάθηκε στο πλευρό του Λάκη, του Σάκη και του Ψινάκη που είχαν την ατυχία να υποστούν επίθεση από τον Κακαουνάκη. Ο Λάκης ξέχασε όσα έκανε γι’ αυτόν ο Μάκης αλλά ο Μάκης δεν συγχωρεί και μπορεί να βγάλει τώρα τίποτα βίντεο με τον Λάκη –για όλους έχει, οπότε θα έχει και για τον Λάκη- και να του στερήσει τον τίτλο του Αριστοφάνη που του έχει απονείμει δικαίως η AGB.

Βέβαια, και ο Αριστολάκης μάλλον τα έχει μπερδέψει λίγο τα πράγματα και δεν μπορεί να ξεχωρίσει πόσο πιο επικίνδυνος είναι ο Μάκης από τις κυρίες σε κλιμακτήριο που έχει συνήθως ως στόχο η ανελέητη σάτιρά του.

Κάτι ήξερε ο Αριστοφάνης που είχε εγκατασταθεί στην Αίγινα και δεν εμφανιζόταν στην τηλεόραση, ενώ συνήθως δεν έπαιζε ο ίδιος στα έργα του αλλά προτιμούσε να τα δίνει στο Θύμιο Καρακατσάνη – σου λέει, αν είναι να την πέσουν σε κάποιον όσοι ενοχλούνται από τη σάτιρά μου, καλύτερα να την πέσουν στο Θύμιο.

Από την άλλη, αν έπαιζαν στην αρχαία Αθήνα τα χρήματα που παίζουν σήμερα στην ελληνική τηλεόραση, μάλλον κι ο Αριστοφάνης θα είχε ψιλοχεσμένη την αξιοπρέπειά του και, αντί να χτυπά με τη σάτιρά του τον Κλέωνα, θα τον χαρακτήριζε «ηθική μυγοσκοτώστρα».

Ο Λάκης πότισε πίκρα τον Μάκη αλλά ο Μάκης έγινε ξανά πατέρας –να του ζήσει- και πήγαν κάτω τα φαρμάκια. Ο Μάκης ήθελε αγόρι και μάλιστα τσακωνόταν με την Κιμ για το όνομά του, αφού η Κιμ ήθελε να το βγάλουν Ιούδα, ενώ ο Μάκης –που αγαπάει πολύ τα ελληνοπρεπή ονόματα- προτιμούσε να το βγάλουν Εφιάλτη. Τελικά, η Κιμ γέννησε κοριτσάκι και θα το βαφτίσουν Κερκόπορτα.

Αυτές τις μέρες ο ανακριτής μελετά τις τηλεοπτικές εκπομπές των τελευταίων σαράντα ημερών για να αποφασίσει σε ποιους θα αποδώσει κατηγορίες. Η υπόθεση Ζαχόπουλου θα πρέπει να κλείσει σύντομα γιατί τον Φεβρουάριο θα πρέπει να επιλέξουμε το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Ωραία η διασκέδαση αλλά να μην ξεχνάμε και τους θεσμούς.

LIFO - 31/01/08