Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2006

Κάτω - τα χέρια - από το Πουστοχώρι!

Image Hosted by ImageShack.us

Φωτιές έχει ανάψει η εκ νέου διοικητική αυτονόμηση των κοινοτήτων Βραχασίου και Μελάτου (Λασιθίου), Τσαριτσάνης (Λαρίσης) και Ζωνιανών (Ρεθύμνης). Το Βραχάσι και το Μελάτο στέλνουν περήφανο χαιρετισμό στην Τσαριτσάνη και τα Ζωνιανά, αλλά στη Φαλάνη και τη Ραψάνη οι κάτοικοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν πάνε για πρέφα στο καφενείο και απειλούν να απελευθερώσουν τις γριπιασμένες κότες από τα κοτέτσια, αν δεν ενωθούν διοικητικά με το Κολωνάκι.

Ζόρικη είναι η κατάσταση και στα ιστορικά Δουνέικα Ηλείας, αφού οι κάτοικοι επιθυμούν διακαώς την ένωση του χωριού τους με την Κωλομπαροσύνη Τρικάλων, που φέτος παίζει στη Γ΄ Εθνική και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει σε ένα αγώνα ζωής ή θανάτου το θρυλικό Κωσταλέξι. Το Παλούκι Τσαμουριάς αυτονομείται από την Αγουλινίτσα και στην απά, στην απά, στην απάνω γειτονίτσα μ’ αγαπάνε δυο κορίτσα. Οι ψήφοι των κατοίκων του Πουτανοκόριτσου Καρδίτσας μεταφέρονται στη Μουνίτσα, αφού τα πιο όμορφα κορίτσα τα ‘χει η Παλιοκαστρίτσα και τα ψάρια τα πιο φρέσκα τα ‘χει πάντα η Μουχρίτσα.

Έκρυθμη είναι ακόμα η κατάσταση στο Κατρουγιάλι Ζακύνθου και στο Φασισταριό Λακωνίας, όχι όμως λόγω του «Καποδίστρια», αλλά επειδή δεν υπάρχουν Ελληνίδες για παντρειά και τα αρσενικά έχουν βαρεθεί τις αλλαξοκωλιές, τις κατσίκες και τις Μολδαβές. Την ανεξαρτησία του επιθυμεί και το Μαλακοχώρι Αρκαδίας, αφού υπάρχουν φήμες πως εκεί φιστίκωνε τη Μπουμπουλίνα ο Λάμπρος Κατσώνης.

Στο Μπαλαμούτι Αχαΐας οι κάτοικοι προέβησαν στο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου και θα νηστεύουν το κρέας και τα τζιτζίκια μέχρι τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Ξεσηκωμός επικρατεί και στο χωριό Βυζόμπαλα στην Κοζάνη που θέλει να αποσχιστεί από τον Δήμο Κωλοχωρίστρας και να αδερφοποιηθεί με τη Λωζάννη, μιας και χιόνια η μια και χιόνια η άλλη. Στο Μαλακοκάβλι Ημαθίας οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως βρήκαν το ρολόι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις σερβιέτες της Ολυμπιάδας και ζητούν να ενωθούν με τον Δήμο του Λος Άντζελες.

Εκρηκτική ήταν η κατάσταση και στο χωριό του Άγγελου Χαριστέα καθώς ο παππούς του πυροβολούσε στον αέρα και πέτυχε τη γιαγιά του Καραγκούνη στην Καμπούρα Ευβοίας, ενώ οι κάτοικοι φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους, του Άη Γιάννη θα ‘τανε θαρρώ. Στην Καρακαλτάκα Ξάνθης και στο Καραπουτσαριό Κομοτηνής έχουν ξεσπάσει ταραχές για την αύξηση της τιμής του τούρκικου καφέ και την ήττα της Φενέρ Μπαχτσέ από την Ναργιλετζερτζελέ Σπορ, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι διατρανώνουν την επιθυμία τους να παραμείνουν στον Δήμο του Αφιόν Καραχισάρ.



Η Ελλάδα ξεπάστρεψε τον πρώτο Καποδίστρια
θα φάει και τον δεύτερο γιατί είναι μαζοχίστρια!


(Για τον αναγνώστη που μου ζήτησε να γράψω για το Βραχάσι.)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2006

Η αιτία

Για μια ακόμα φορά, στο παραδοσιακό κυριακάτικο διάγγελμά του προς το λαό, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο αρχιεπίσκοπος, από το μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, αναφέρθηκε στις βίαιες διαδηλώσεις των μουσουλμάνων, που ακολούθησαν τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ από ευρωπαϊκές εφημερίδες και κατέληξε : «Οι γελοιογραφίες κατά του Μωάμεθ δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή». Πράγματι οι γελοιογραφίες είναι η αφορμή και όχι η αιτία. Η αιτία για τα πάντα, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, είναι το προπατορικό αμάρτημα.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2006

Εμπρός παιδιά στην τρελή Καρναβαλιά!

Image Hosted by ImageShack.us

Ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων που θα διαρκέσουν τέσσερα τέρμινα. Η έναρξη του γλεντιού έγινε στην Καπνικαρέα, όπου οι πορτοφολάδες και οι αραπάδες της οδού Ερμού χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και πόλκα και μοίρασαν εορτοδάνεια και σαντιγί. Τα γαϊτανάκια και οι μασκαράδες έδεναν υπέροχα με τη φουφού του καστανά και την κατάνυξη των πολυκαταστημάτων.

Μπροστά από το Hondos Center είχαμε ένα ακόμα εορταστικό ενσταντανέ όταν η Δέσποινα Βανδή παρουσίασε το νέο ring tone του Φοίβου «Άσε κάτω τη λαγάνα» με χορηγό τη Vodafone και το Ναυτικό Νοσοκομείο. Το γλέντι συνεχίστηκε στη Βαρβάκειο Αγορά με μεζέδες από σάπιο κρέας σβησμένους σε βενζινόκολλα. Μπροστά από το Δημαρχείο κόπηκε η πίτα των απανταχού γλεντζέδων και το νόμισμα έπεσε στον υπόνομο. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης απογείωσαν το κέφι τραγουδώντας ο ένας τις επιτυχίες του άλλου, ενώ ερμήνευσαν μαζί τους «Αστροχτυπημένους» και την «Παπουτσοθήκη» από τα «Γαμοτράγουδα» του Σούμπερτ, πριν λήξει το επισκεπτήριο και επιστρέψουν στο Νταού Πεντέλης.

Στο Θησείο οι ζακυνθινές Μαντολινάτες του Διονύση Λαυράγκα και οι λατέρνες της παλιάς Αθήνας με τα σοκάκια, τους αρκουδιάρηδες και τα λασπόνερα οδήγησαν σε διονυσιασμό το συγκεντρωμένο πλήθος, την ίδια ώρα που στο Μοναστηράκι βαυαροί χωροφυλάκοι, μες στην αντηλιά χορεύαν μπρος στο βασιλιά συρτάκι. Η Μαντολινάτα του Φώτη Αλέπορου μοίρασε μαντολάτα και γιουβαρλάκια στα δρομάκια της Πλάκας και αργά το βράδυ υπό το φως της πανσελήνου επιβιβάστηκε στο πλοίο «Ορυμαγδός» με προορισμό το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Στο πλοίο επιβαίνει και η Κεφαλλονίτικη Χορωδία Τρικάλων που θα τραγουδήσει τον «Αντώνη, το βαρκάρη, το σερέτη» με σολίστ τα Καλουτάκια και τον Κώστα Καφάση.

Στη Θεσσαλονίκη το κέφι δεν πήγε πίσω και η πλατεία Αριστοτέλους πλημμύρισε από ναυτοπροσκοπάκια, παπαδάκια και γιουσουφάκια που ξεσάλωσαν με τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» και τα «Ασημικά της Φλώρινας». Το κλου της βραδιάς ήταν η κοινή εμφάνιση του Μπράιαν Φέρι με τους αδερφούς Καρατζαφέρη που ήταν ντυμένοι σαν τις αδερφές Μπρόγιερ κι ερμήνευσαν επιτυχίες των αδερφών Κατσάμπα και των αδερφών Ντάλτον.

Τα γαϊτανάκια της Περαίας συνάντησαν τα γαϊτανάκια της Καλαμαριάς στο χώρο της Έκθεσης Ιδεών και έψαλλαν το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα που έδιωξες τους βάρβαρους για να ‘ρθει ο Ψωμιάδης». Ακολούθησε ευχέλαιο με κλανοκοπίδι και χεζοβολιό για να φύγει το κακό μάτι.

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Φιλοπάππου, όπου ο Δήμος Αθηναίων θα στήσει ένα ακόμα τρελό γλέντι με ευρωπαϊκούς ρυθμούς και τραγούδια και θα μοιράσει λαγάνα, χαλβά και τσιμπούρια. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας ντυμένος παγοκολόνα και θα περιλαμβάνει χορό στο γρασίδι, πέταγμα του αετού και περιφορά των εικόνων και της μαλακίας που μας δέρνει.

Είναι τρελός ο καραφλός!

Στoν Ολυμπιακό θα ολοκληρώσει την καριέρα του ο Γρηγόρης Γεωργάτος καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης αρνήθηκε να τον δώσει στη Μπαρτσελόνα και στο Κορωπί. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενεργοποίησε έναν όρο στο συμβόλαιο του παίκτη που λέει πως μπορεί να μετεγγραφεί μόνο σε χώρες που σερβίρουν φραπέ κι έτσι ο Γεωργάτος θα παραμείνει στον Ολυμπιακό για ένα ακόμα χρόνο.

Ο Γεωργάτος ενθουσιάστηκε με την εξέλιξη της υπόθεσής του και το γιόρτασε μέχρι πρωίας στο νυχτερινό κέντρο «Φορτ Απάτσι». Εκεί τον συνάντησε ο ρεπόρτερ μας Πέτρος Γάβρος.

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Γεωργάτου στον Πέτρο Γάβρο εδώ.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2006

Ο Ιούδας μιλούσε υπέροχα


Spi_Der & πιτσιρίκος


Το απαράμιλλο blog του Spi_Der εδώ.

Είμαστε όλοι Γαλέρες (Karatzaferis Horror Show)



Ο κ.Σπύρος Καρατζαφέρης κατέθεσε αγωγή σύμφωνα με την οποία ζητάει 500.000 ευρώ από το πολιτικό και σατιρικό περιοδικό «Γαλέρα» - μάλλον τόσα του λείπουν μετά την παραίτησή του από τον ΑΝΤ1. Ο Νέστορας της ελληνικής δημοσιογραφίας θίχτηκε από την ανωτέρω εικόνα και τη λεζάντα που τη συνόδευε (Γαλέρα, τεύχος Φεβρουαρίου, σελ 91). Ο κ. Καρατζαφέρης στην αγωγή του αναφέρει πως το δημοσίευμα τον παρουσιάζει ως ομοφυλόφιλο. Ομοφυλόφιλο δεν νομίζω, αλλά υδροκέφαλο σίγουρα. Πάντως η φωτογραφία τον κολακεύει.

Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από την ελληνική παράσταση του "Rocky Horror Show". Ο κ. Πασχάλης Τσαρούχας και η κ. Θεοφανία Παπαθωμά δεν έχουν καταθέσει ακόμα αγωγές εναντίον της «Γαλέρας». Μάλλον δεν τους ενοχλεί η δημοσίευση φωτογραφίας τους με τον κ. Σπύρο Καρατζαφέρη.

Αγαπητοί συν – ιστολόγοι , οι αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων και των εντύπων πέφτουν βροχή στην Ελλάδα. Τώρα ένας δημοσιογράφος κάνει μήνυση σε συναδέλφους του. Νομίζω πως η ουσία του θέματος μας αφορά άμεσα. Εμείς τι θα κάνουμε γι’ αυτό;

Σχετική συζήτηση στο περιοδικό "Γαλέρα" - εδώ.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2006

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων

Image Hosted by ImageShack.us

Μεγάλα προβλήματα στον ανεφοδιασμό των νησιών δημιούργησε η απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση από την κυβέρνηση του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η Κρήτη ξέμεινε από πυρομαχικά με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλοι οι γάμοι και τα βαφτίσια, ενώ οι οικογενειακές βεντέτες πάγωσαν προσωρινά. Στη Ζάκυνθο τελείωσαν τα προφυλακτικά, με συνέπεια οι γυναίκες να πηγαίνουν μόνο με τους άντρες τους. Μύκονος και Σαντορίνη, σαν ερωτευμένοι πιγκουΐνοι, έχουν ξεμείνει από μαύρο και οι κάτοικοι καπνίζουν τσουκνίδες, ενώ η έλλειψη κωλόχαρτου στη Νάξο αντιμετωπίστηκε με κλύσμα, μπιντέ και εγκράτεια. Μόνο στο Καστελόριζο οι κάτοικοι δεν είχαν προβλήματα ανεφοδιασμού, γιατί ούτως ή άλλως ψωνίζουν από την Τουρκία.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συνελήφθη ένας παραγωγός οπωροκηπευτικών που είχε κρύψει τρεις νταλίκες με ντομάτες στη βαλίτσα του και οδηγήθηκε στη Σπιναλόγκα για φάλαγγα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε όλα τα λιμάνια της χώρας καθώς οι νταλίκες είναι γεμάτες με ευπαθή προϊόντα που κινδυνεύουν να χαλάσουν. Τα μικρότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς εκεί οι περισσότερες νταλίκες μεταφέρουν γυναίκες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που αργούν να σαπίσουν.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2006

Η Έλλη κι ο σαλταδόρος

Με την τελευταία δημοσκόπηση της ΚΑΠΠΑ Research, για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες, καταπιάστηκε η Έλλη Στάη στην εκπομπή της «Μην τα φιλάς τα μάτια μου γιατί θα τα λερώσεις».

Καλεσμένοι στο στούντιο ήταν ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και των ήπιων τόνων, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ως εκπρόσωπος του όλου ΠαΣοΚ αλλά κυρίως του εαυτού του, ο κ. Γιώργος Τράγκας ως εκπρόσωπος του δελτίου ειδήσεων του Alpha, η κ. Αλεξάνδρα Βοβολίνη Λασκαρίδη ως εκπρόσωπος των ανθρώπων με περίεργα επώνυμα και ο κ. Αντώνης Δελατόλλας που μάλλον είχε ξεμείνει στο στούντιο από την προηγούμενη εκπομπή. Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων δεν υπήρχαν γιατί είναι ενοχλητικοί, και τη θέση τους πήραν η κ. Αθηνά Τσίντα που είναι αδιόριστη φιλόλογος και μητέρα τριών παιδιών – να της ζήσουν – και ο κ. Λαμπριανίδης που δουλεύει στην καπνοβιομηχανία «Κεράνης» και τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Στο στούντιο της Θεσσαλονίκης ήταν τρεις άνεργοι μεσήλικοι άνδρες που έμοιαζαν θλιμμένοι, γιατί φαίνεται πως δεν είχαν μάθει ακόμα το ευχάριστο νέο της καθόδου του κ. Καρατζαφέρη στο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Η κ. Στάη μπήκε αμέσως στο ζουμί της υπόθεσης και «πέταξε» μια κάρτα από τη δημοσκόπηση που έδειχνε πως στη Β΄ Αθηνών το ΠαΣοΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31,5% έναντι 30,2% της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια με τέτοια ποσοστά δεν βγάζεις κυβέρνηση, αλλά ήταν φανερό πως όλοι πόνταραν στον μαζοχισμό του Έλληνα που θα τα ανεβάσει. Η κ. Στάη ρώτησε τους καλεσμένους τι έχει δυσαρεστήσει τον κόσμο και φυσικά ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Εδώ κοτζάμ Καστοριάδης και δεν μπορούσε να καταλάβει τι έχει πάει στραβά τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα, ο Τράγκας κι ο Δελατόλλας θα το απαντήσουν;

Πάνω που αναρωτιόσουν πως δεν υπήρχε κανας εκπρόσωπος της «Εξόρμησης», συγνώμη του «Έθνους» ήθελα να πω, στο πάνελ για να μας διαφωτίσει, πετάχτηκε από ένα παράθυρο ο διευθυντής της εφημερίδας Γιώργος Χαρβαλιάς που ξενύχταγε στα γραφεία της εφημερίδας για να βγάλει ένα ακόμα απ’ αυτά τα υπέροχα πρωτοσέλιδα του «Έθνους» που σου κόβουν την ανάσα. Δεν χρειάζεται να σας αναφέρω τι είπε, γιατί το να ρωτάς την άποψη του διευθυντή του «Έθνους» για το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι σαν να ρωτάς τον Ντέμη Νικολαΐδη αν αγαπάει την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέλαβε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, λέγοντας πως φταίει το ευρώ και πως στην Ελλάδα δεν δίνουμε μεγάλη αξία στα κέρματα όπως κάνουν στο εξωτερικό. Είπε μάλιστα στην κ. Στάη πως αν κοιτάξει τα πιατάκια με το φιλοδώρημα στα καφέ του Κολωνακίου όπου πάει για να πιει τον καφέ της, θα δει πως το μικρότερο φιλοδώρημα είναι δυο ευρώ. Το μόνο που καταλάβαμε απ’ αυτήν την τοποθέτηση είναι πως η κ. Στάη πίνει τον καφέ της στο Κολωνάκι κι όχι στα Ταμπούρια όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Η κ. Στάη, που νοιάζεται πολύ για την εργατιά, ρώτησε την αδιόριστη φιλόλογο με τα τρία παιδιά πως τα φέρνει βόλτα. Η κ. Τσίντα απάντησε πως είναι βαθύτατα πικραμένη από τη σημερινή κυβέρνηση επειδή υποσχέθηκε διορισμό στους εκπαιδευτικούς με τρία παιδιά και δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Σε ερώτηση της κ. Στάη αν τους πίστεψε κι αν τους ψήφισε, η κ. Τσίντα είπε πως τους πίστεψε, αλλά δεν θα μας πει αν τους ψήφισε, οπότε όλοι καταλάβαμε πως την έκανε τη μαλακία. Μετά είπε το στίχο «Ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθεί», αλλά αν οι φιλόλογοι το έχουν ρίξει στο Μανώλη Φάμελλο, όταν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ας μην απορούμε μετά με το ποιοι ακούν τη Βέρα Λάμπρου.

Η κ. Τσίντα πήρε γραμμή πως λείπουν από το πάνελ τα δυο κόμματα της Αριστεράς, τα οποία όμως μάλλον αποκλείεται να ψηφίσει, αν δεν ευχαριστηθεί πρώτα τουλάχιστον 30 χρόνια ΠαΣοΚ και 30 χρόνια Νέα Δημοκρατία, και ρώτησε τον κ. Σπηλιωτόπουλο γιατί η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε πως δεν είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά της Β΄ Αθηνών, που προφανώς βρίσκεται σε άλλη χώρα, και επειδή ήταν δύσκολο να βρεθεί ένας εκπρόσωπος της ρημάδας της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσα στη μαύρη νύχτα, ανέλαβε ο κ. Πάγκαλος να απαντήσει, μιας κι έχει κάνει σε κυβέρνηση και όσο να ‘ναι ξέρει απ’ αυτά τα πράγματα. Ο κ. Πάγκαλος είπε πως ξέρει τι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τους πολύτεκνους επειδή είναι πατέρας τριών παιδιών, αλλά όπως είχε σφηνώσει η κοιλιά του στο τραπέζι, σου ‘ρχόταν να του πεις «καλή λευτεριά και στο τέταρτο»!

Δεν είναι και το πιο έξυπνο πράγμα να βγάζεις τον Θεόδωρο Πάγκαλο στην τηλεόραση να μιλήσει για ανεργία και ανέχεια – η εμφάνισή του ακυρώνει τα λόγια του. Μαλάκας είναι ο Χριστόδουλος που βγαίνει συνέχεια με τα ριχτά; Άμα βγει ο Χριστόδουλος να μιλήσει για τους φτωχούς με παντελόνι και πουκάμισο μέσα στο παντελόνι, την άλλη μέρα όλοι οι Έλληνες θα γίνουν καθολικοί ή άθεοι – δεν λέω Ταλιμπάν, γιατί απ’ αυτό ήδη είμαστε.

Αφού έγινε διακοπή για διαφημίσεις και για να διορθώσει η κ. Στάη το μακιγιάζ της, «έπεσαν» και άλλες κάρτες με πρωτότυπα ερωτήματα του τύπου «Ποιον προτιμάτε για πρωθυπουργό, τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου;». Βάλε εσύ τον Τσακαλία, τον θείο των αδερφών Ξηρών, στη δημοσκόπηση, και θα σου πω εγώ ποιον προτιμάμε, αλλά τέλος πάντων.

Η κ. Στάη, που είναι πονετικιά, είπε πως θέλει να δώσει το λόγο στους πολίτες για να μιλήσουν και να εκφραστούν. Κάτσε να είχε αποδεχτεί την πρόσκλησή της η Άννα Βίσση που θα «χτύπαγε» πενηντάρια στην AGB και θα σου ‘λεγα εγώ που τους έχει γραμμένους τους πολίτες και την έκφρασή τους. Το λόγο πήρε ο κ. Λαμπριανίδης που εργάζεται στον Κεράνη και είναι απλήρωτος επτά μήνες, ο οποίος είπε πως δεν έχει χρήματα όχι για πουρμπουάρ, αλλά ούτε για καφέ. Είναι άσχημο να δουλεύεις σε καπνοβιομηχανία και να μην έχεις λεφτά ούτε για τσιγάρα – δεν ήταν εκεί και η κ. Κανέλλη να της κάνει μια τράκα. Ο άνθρωπος είπε ακόμα πως η κατάσταση του θυμίζει τα παιδικά του χρόνια, όταν έκανε το σαλταδόρο με τη συγκατάθεση των γονιών του για να μπορέσει να φάει. Κύριε Λαμπριανίδη μου, μην περιμένετε τη συγκατάθεση κανενός πια. Σαλτάρετε κι αρπάξτε ό,τι σας κάνει κέφι. Δικά σας είναι.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος μάλλον ζει αλλού, είπε πως η ανεργία είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο – και το κόψιμο είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά κάτι κάνουμε γι’ αυτό. Και στο κάτω-κάτω, αφού η ανεργία είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, εμείς να πάμε στη Ρουάντα να την περνάμε ζωή και κότα. Στο σημείο αυτό «έπεσαν» μερικές ακόμα διαφημίσεις για κινητά, τα οποία οπωσδήποτε είναι απαραίτητα στον κάθε άνεργο, ώστε να παίρνει τηλέφωνο τον άλλο άνεργο και να του λέει πως τα πράγματα είναι χάλια και πεινάει.

Με την επιστροφή στο στούντιο περάσαμε επιτέλους στο φλέγον ζήτημα των ημερών, που δεν είναι άλλο από το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και εμφανίστηκε σε παράθυρο η κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έβαλε υποψηφιότητα με τσαμπουκά. Ο κ. Πάγκαλος αρχικά την αγνόησε και βρήκε την ώρα να θυμηθεί πως το 2002 είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Χάνουμε τις εκλογές», με αποτέλεσμα να γίνει αντιπαθητικός. Ε, ας γράψει τώρα ένα άρθρο με τον τίτλο «Κερδίζουμε τις εκλογές», να τον συμπαθήσουμε όλοι. Πάντως ο κ. Πάγκαλος μετά φάνηκε ευγενής και δήλωσε πως είναι υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Παπακώστα, «γιατί εμείς στο ΠαΣοΚ είμαστε υπέρ των γυναικών» - αυτός μάλλον θα είναι ο λόγος που τώρα τελευταία το ΠαΣοΚ έχει κατακλυστεί από τόσες κορυφαίες γυναικείες προσωπικότητες.

Η κ. Παπακώστα πήρε το λόγο και άρχισε να μιλάει σαν σπαστικιά - θύμιζε κάτι πλαστικές κούκλες που λένε τα ίδια και τα ίδια συνέχεια και θέλεις να τους χώσεις μπούφλα. Δυστυχώς στην περίπτωσή της δεν έπεφταν με τίποτα οι μπαταρίες. Τέλος πάντων, μετά από καμιά δεκαριά παρεμβάσεις της κ. Στάη, που της ζητούσε επίμονα να πει κάτι που να καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι, η κ. Παπακώστα είπε πως πριν την εκλογή νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος μεταξύ της ιδίας και του έτερου υποψηφίου κ. Ζαγορίτη. Βέβαια, όπως τους βλέπω αυτούς τους δυο, ο μόνος διάλογος που μπορεί να γίνει ανάμεσά τους είναι για τον τρόπο που βάφουν τα μαλλιά τους, και εδώ συγνώμη, αλλά ο κ. Ζαγορίτης έχει το προβάδισμα.

Στο σημείο αυτό η κ. Στάη ευχαρίστησε τους καλεσμένους και ιδιαίτερα «τους εργαζόμενους» – εννοούσε τους δυο πολίτες - και η εκπομπή τελείωσε. Τους τρεις άνεργους από τη Θεσσαλονίκη που ανέφερα στην αρχή τους θυμάστε; Ε, ούτε μίλησαν, ούτε λάλησαν, ούτε και τους έψαξε κανείς σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής – εξαφανίστηκαν κανονικά. Βέβαια οι άνθρωποι τόση ώρα που κράτησε η εκπομπή μπορεί να τους έπιασε ερωτικός οίστρος, γιατί μπορεί να είναι άνεργοι αλλά είναι και Θεσσαλονικείς και μπορεί να μην κρατήθηκαν και να φιστίκωσαν την καμεραμανατζού. Από την άλλη μπορεί να βρήκαν καμιά δουλειά στο μεταξύ – μπορεί να τους προσέλαβε ο κ. Καρατζαφέρης για να τσουλήσουν αργά-αργά το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στην άλλη πλευρά της πόλης.




Για τον Παύλο & την Ελεωνόρα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2006

Μόνο γυναίκες!



«Θα προτιμούσα σε άλλο υπουργείο τη Ντόρα Μπακογιάννη», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο κ. Έβερτ υποστήριξε ότι θα έπρεπε να ανατεθεί στην κυρία Μπακογιάννη κάποιο από τα «δύσκολα» υπουργεία, όπως της Παιδείας, της Υγείας ή της Απασχόλησης και όχι το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση η τοποθέτησή του. Ο κ. Έβερτ ανήκει σε μια παλιότερη γενιά ανδρών που είχε συνηθίσει να βλέπει τις γυναίκες σε ρόλο δασκάλας, νοσοκόμας ή καμαριέρας και να μη βγαίνουν συχνά από το σπίτι.

Δεν ήταν όμως μόνο ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που σχολίασε την τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Πολλοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές παρατήρησαν πως είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο υπουργείο ανατίθεται σε μια γυναίκα και κάποιοι εξέφρασαν σκεπτικισμό για το ορθόν της επιλογής αυτής. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πως η επιλογή ανδρών τόσα χρόνια στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών ήταν λανθασμένη και παρά φύση. Η ανάθεση της θέσης αυτής σε μια γυναίκα περιέχει έναν κορυφαίο συμβολισμό και αποκαθιστά την τάξη, καθώς έρχεται επιτέλους σε πλήρη αρμονία η φύση της εξωτερικής μας πολιτικής με τη φύση του φύλου…

Τσου ρε Λάκη!

Σε απόλυτα καρναβαλική ατμόσφαιρα διεξήχθη το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο κατάμεστο γήπεδο Καραϊσκάκη. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποθέωσαν την ομάδα τους και αποδοκίμασαν την ομάδα της ΑΕΚ, αλλά την πάτησαν αφού οι παίκτες είχαν αλλάξει εμφανίσεις για να τους κάνουν πλάκα. Ευτυχώς οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι χωρατατζήδες και όταν οι παίκτες πέταξαν τις φανέλες και τους έκαναν «τσα!» γέλασαν με την ψυχή τους.

Η συνέχεια του κειμένου εδώ.

Sportdog

Εχω μια αδελφή, κουκλίτσα αληθινή, τη λένε Βόρεια Ηπειρο, την αγαπώ πολύ



«Η ελληνική μειονότητα πρέπει να παραμείνει στην Βόρειο Ήπειρο, αλλιώς δεν θα μείνει κανείς να κρατάει την ελληνική σημαία», δήλωσε την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από Βορειοηπειρώτες. Είναι τέτοια η αγάπη του αρχιεπισκόπου για την ελληνική σημαία και καθετί ελληνικό, που δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα – αν φύγουν όλοι οι Έλληνες από την Αλβανία, υποθέτω πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πάει να μείνει ο ίδιος εκεί, ώστε να υπάρχει κάποιος να κρατάει τη σημαία μας.

Στη συνέχεια, και είναι προς τιμήν του, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος έκανε την αυτοκριτική του : «Συγγνώμη, καμιά φορά με πιάνει το γινάτι και μιλάω με τρόπο που δεν πρέπει». Το περίεργο δεν είναι που συχνά πυκνά τον πιάνει το γινάτι. Το περίεργο είναι, που κάθε φορά που τον πιάνει το γινάτι, ζητά από τους Έλληνες όπου γης να επιδείξουν ψυχικό σθένος, ενώ ο ίδιος μετά επιστρέφει πάντα στο Ψυχικό…



Ευχαριστώ τον κ. Λεόντιο Παπαδόπουλο για τη συνέντευξη στη "Μακεδονία της Κυριακής" και τον κ. Κωνσταντίνο Τζωρτζακάκη για την εικονογράφηση που ήταν εκπληκτική.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2006

«Το μυστικό του γηπέδου Καραϊσκάκη»



Έ
τοιμοι για το ντέρμπι της Κυριακής είναι οι δυο μονομάχοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λες και υπήρξε φορά που ο ένας από τους δυο μονομάχους να μην ήταν έτοιμος και να πήρε τηλέφωνο πως θα αργήσει λίγο και να μην τον παρεξηγήσουν.

Ο Τροντ Σόλιντ προβληματίστηκε για το αν πρέπει να συμπεριλάβει τον Γιάγια Τουρέ στην αποστολή του Ολυμπιακού και ζήτησε τη γνώμη των τριών αρχηγών της ομάδας, δηλαδή του Τζόρτζεβιτς, του Γεωργάτου και του Μαυρογενίδη. Αυτοί απάντησαν πως δεν έχουν πρόβλημα, αλλά ο κ. Σόλιντ θεώρησε ευγενικό να ρωτήσει και τον προπονητή της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είπε πως δεν έχει καμιά αντίρρηση, αλλά θα πρέπει κι αυτός με τη σειρά του να ρωτήσει και τους παίκτες της ΑΕΚ αν τους πειράζει να παίξει ο Τουρέ. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είπαν να παίξει οπωσδήποτε ο Τουρέ, γιατί αν δεν παίξει τώρα που είναι μικρός, πότε θα παίξει; Όταν κάνει οικογένεια κι αρχίσουν τα προβλήματα;

Ο κ. Σάντος διεμήνυσε λοιπόν στον κ. Σόλιντ πως του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τον Τουρέ, αλλά του ζήτησε να μη χρησιμοποιήσει τον Ριβάλντο και τον Τζόρτζεβιτς. Ο προπονητής του Ολυμπιακού απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση, υπό τον όρο πως και η ΑΕΚ δεν θα χρησιμοποιήσει τον Ντέμη Νικολαΐδη και τον Ίλια Ίβιτς. Ο κ. Σάντος το δέχτηκε και για να μην χρονοτριβούν με τέτοια μικροζητήματα αποφάσισαν από κοινού να φτιάξει ο κάθε προπονητής την ενδεκάδα του αντιπάλου, όπως επιβάλλει το fair play. Πάντως ο Τουρέ τα έχει πάρει στο κρανίο, γιατί όλοι ερωτήθηκαν αν θέλουν να παίξει, εκτός από τον ίδιο, οπότε μάλλον θα παίξει με το καλάμι του.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης πήγε την Παρασκευή στο Ρέντη, για να ανυψώσει το ηθικό των παικτών, που είχε πέσει πολύ χαμηλά εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών και των σκίτσων του Μωάμεθ. Ο κ. Κόκκαλης μοίρασε σερπαντίνες, κομφετί και αποκριάτικες στολές του Παναθηναϊκού στους παίκτες, ενώ τους έδωσε κι από ένα αρνί και μια συκωταριά για το Πάσχα. Μετά ο κ. Κόκκαλης πήγε στα αποδυτήρια και μόλις έφυγε, οι παίκτες έτρεξαν μπας και βρουν κανα κρυμμένο φάκελο με εκατομμύρια, όπως στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν βρήκαν τίποτα γιατί ο κ. Κόκκαλης είχε πάει στα αποδυτήρια απλά για να κατουρήσει.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης δεν πήγε στην προπόνηση των παικτών της ΑΕΚ, γιατί είχε πάει στην Κερατέα και στο Καπανδρίτι, να δει κάτι οικόπεδα που μοιάζουν ιδανικά για να χτιστεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Οι παίκτες της ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του Ντέμη και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αντέγραφαν ο ένας από τον άλλο, με αποτέλεσμα να γράψουν όλοι άριστα. Όταν πήγαν στα αποδυτήρια, βρήκαν ένα φάκελο και άρχισαν να πανηγυρίζουν έξαλλα, επειδή νόμιζαν πως είχε λεφτά, αλλά όταν τον άνοιξαν διαπίστωσαν πως ήταν ένας λογαριασμός της ΔΕΗ, που είχε μείνει απλήρωτος από την εποχή του Μάκαρου.

Επειδή τα αγωνιστικά πλάνα στα ντέρμπι πάνε περίπατο και όλα κρίνονται στο ποιος είναι πιο άντρας μέσα στο γήπεδο, οι δυο προπονητές αποφάσισαν να εμψυχώσουν τους παίκτες τους πριν τον αγώνα, προβάλλοντάς τους την συναρπαστική καουμπόικη ταινία «Το μυστικό του Brokeback mountain»…

Ας νικήσουν οι Ινδιάνοι!




Αυτό το κείμενο γράφτηκε για το νέο αθλητικό site Sportdog.

Interview : ο πιτσιρίκος στη "Μακεδονία της Κυριακής"

Image Hosted by ImageShack.usΑυτή την Κυριακή, ο πιτσιρίκος παραχωρεί μια συνέντευξη στον τιμημένο με βραβείο Πούλιτζερ Λεόντιο Παπαδόπουλο, για το περιοδικό «Επιλογές» της εφημερίδας «Μακεδονία». Πρόκειται για μια «συνέντευξη- ποταμό», κατά τη διάρκεια της οποίας ο πιτσιρίκος ανοίγει την καρδιά του στο δύσκολο κοινό της Θεσσαλονίκης που είναι αδύνατον να το κοροϊδέψεις – εκτός βέβαια αν πρόκειται για τίποτα εκλογές.

Ο πιτσιρίκος μιλάει για το ξεκίνημά του σαν λουστράκος στην αγορά της Θεσσαλονίκης και για την μετέπειτα θριαμβευτική πορεία του, που τον οδήγησε στην καταξίωση και στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής. Αποκαλύπτει κρυφές λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τον Γκοτζαμάνη, τον Εμμανουηλίδη και τον Κούδα. Με μια αναπάντεχη έκρηξη ψυχής, αποφασίζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης την κάθοδό του στο Δήμο της όμορφης νυφούλας του Θερμαϊκού, με απώτερο στόχο να τη σώσει από το αθηναϊκό κατεστημένο, που χρόνια τώρα υποσκάπτει ύπουλα τα θεμέλια της πόλης.

Μιλάει ακόμα για το ξεπαρθένεμά του από την Κούλλλα τη σγουρομάλλλα την Παοκτζού στις βόρειες πολεμίστρες του Λευκού Πύργου, για το νέο του cd, τις κρέπες της πλατείας Ναυαρίνου, τα αξέχαστα «ανώμαλα» του «Galaxy», τις βάφλες της Ροτόντας, τα σουβλάκια της Βάρνας και τη μυστική συνταγή των εργολάβων του «Αγαπητού». Με περίσσια τόλμη αναφέρεται στην ήττα του ΠΑΟΚ από τον Άρη με 32 πόντους διαφορά, εκείνη την αξέχαστη Κυριακή του ‘93 που οι Παοκτζήδες έτρεχαν να κατεβάσουν τα τηλέφωνα, η πόλη ερήμωσε και μόνο στο “Evergreen” της Τσιμισκή μπορούσες να διασκεδάσεις με όλη την ομάδα του Άρη και τα πιο ωραία μύδια της πόλης – αν δεν έχεις χορέψει το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» με τον Μιχαήλ Μισούνοφ δίπλα σου, δεν ξέρεις τι θα πει γούστο στη ζωή αυτή.

Ο πιτσιρίκος δεν διστάζει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να μιλήσει για το Μακεδονικό, την σωτηρία του ΠΑΟΚ, τη σωτηρία του Θερμαϊκού, τη σωτηρία της ψυχής και τη Σωτηρία Μπέλλου. Για να μην τα πολυλογώ, μιας και με περιμένουν για μια νέα συνέντευξη, ο πιτσιρίκος λέει όσα δεν είπε στο “LiFO” και στο “Time”, γιατί ξέρει πως από το δύσκολο κοινό της Θεσσαλονίκης δεν μπορείς να κρυφτείς – θα σε καταλάβει και θα σε ξεμπροστιάσει.

Παρακαλούνται οι Θεσσαλονικείς αναγνώστες να μην συρρεύσουν από το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, για να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Επίσης θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εκτός από τη «Μακεδονία της Κυριακής», να αγοράσετε και καμιά αθηναϊκή εφημερίδα, γιατί άνθρωποι είναι κι αυτοί κι έχουν οικογένειες.


Θέλω να ευχαριστήσω τον εκδότη της «Μακεδονίας» κ. Κώστα Ζουράρι για τη φιλοπατρική αγάπη που μου έδειξε, τον κ. Λεόντιο Παπαδόπουλο που είναι ο Θεός να σε φυλάει, το Λύκειο Ελληνίδων, τον Σύλλογο Ποντίων Αγίου Παύλου «Εύξεινος Πόντος», τα καταστήματα «Φωκάς», τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Σοφία και όλους τους φίλους και συγγενείς στην Θεσσαλονίκη. Ονόματα δεν γράφω, γιατί είναι που είναι όλοι γνωστοί μεταξύ τους, αν γράψω και ονόματα, με βλέπω πρωτοσέλιδο στα «Σπορ του Βορρά» κι έτσι όλοι θα καταλάβουν πως είμαι ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος και όχι το φτωχόπαιδο από την Καλαμαριά όπως όλοι νομίζουν.

Φιλικά

Σ. Τ.

Υ.Γ. Η συνέντευξη θα διανέμεται και σε cd, ειδικά για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και τους Αρειανούς.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2006

L' histoire d' un amour


-Όταν είμαστε μαζί, δεν θέλω να κοιτάς άλλες γυναίκες.



Κι ένα πιτσιρίκειο κείμενο για την αθλητική επικαιρότητα εδώ.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2006

Ες γην εναλίαν Επίδαυρον, ου με εθέσπισεν η Λήθη



Νέος αέρας πνέει στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μετά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναδιοργανώσει τα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών που είχαν βαλτώσει.

Ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του νέου προέδρου και διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργου Λούκου να αφήσει εκτός Επιδαύρου τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο οποίος είχε 25 συνεχή χρόνια παρουσίας στην Επίδαυρο και οπωσδήποτε είχε κουράσει, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Κύπριοι ηθοποιοί δεν άφηναν μεγάλο πουρμπουάρ στα ταβερνεία της περιοχής.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο, το οποίο ο Γιάννης Τσαρούχης πολύ εύστοχα είχε χαρακτηρίσει «ρωμαϊκό πηγάδι», και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από κυπριακής πλευράς αποφασίστηκε η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον από την Κύπρια τραγουδίστρια Άννα Βίσση.

Την ίδια στιγμή που ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εξωπετάγεται από την Επίδαυρο, ρίγη ενθουσιασμού διαπερνούν το φιλοθεάμον κοινό με την ταυτόχρονη ανακοίνωση της συμμετοχής του Εθνικού Θεάτρου της Τουρκίας στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ της Επιδαύρου στις 30 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια συμπαραγωγή του «Αττις» με το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, που θα παρουσιάσουν τους «Πέρσες» του Αισχύλου, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, αλλά ούτε και Μνήμη. Η παράσταση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της «ελληνοτουρκικής φιλίας με το ζόρι» και του «Δεν ξεχνώ» και είναι αφιερωμένη στον Αττίλα 2.

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και τη μετάφραση του έργου στα τουρκικά έχει κάνει ο Ραούφ Ντενκτάς. Τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι της Γκιουζέλ Χανούμ Φερετζέ και τα φέσια του οίκου Καραγκιόζ μπερντέ. Τα εισιτήρια της παράστασης είναι περιορισμένα και δεν ξεπερνούν τα 1619.

Παράλληλα ετοιμάζονται οι τραγωδίες του Ευριπίδη «Τουρκάλες» και «Λεΐλά εν Σαράι», ενώ το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το «Οιδίπους Τσόγλανος» του Ιμπραήμ Κουτλουάι.




Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων. Νυν υπέρ πάντων αγών. Μποκ!

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2006

Ανασχηματισμός


Spi_Der & πιτσιρίκος



Το εξαιρετικό blog του Spi_Der με ένα σπουδαίο σκίτσο - σχόλιο για τον έρωτα στις μέρες μας εδώ.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2006

Μια λογοτεχνική βραδιά



Χτες το απόγευμα, παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, σκέφτηκα να εκφράσω τον έρωτά μου στη Βερόνικα. Δεν ήξερα πώς να το κάνω, ώσπου ξαφνικά μου ήρθε Η ιδέα : να την πάω στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη «Το σπίτι και το κελλί», στο οποίο ο συγγραφέας πραγματεύεται την ιστορία μιας «Εταιρείας». Η «Εταιρεία» είναι μια επαναστατική ή τρομοκρατική οργάνωση – διαλέγετε και παίρνετε.

Πραγματικά στις 7 ήμασταν έξω από τον «Παπασωτηρίου» της Πανεπιστημίου. Δεν ξέρω πως πληροφορήθηκαν οι δημοσιογράφοι την έλευσή μου, αλλά ήταν ήδη εκεί στημένοι με τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Τους αγνόησα και εισήλθα στο βιβλιοπωλείο. Με περίσσιο θράσος πλησίασα τον συγγραφέα που ήταν κουστουμαρισμένος, αλλά χωρίς γραβάτα, και του ζήτησα να μου υπογράψει το βιβλίο του το οποίο έφερα μαζί μου. «Σε ποιον να γράψω;» «Στον πιτσιρίκο». Υπέγραψε αδιάφορα και μου το έδωσε. Τον ευχαρίστησα και τον παρακάλεσα να κάνει πως γνωριζόμαστε για να εντυπωσιάσω τη Βερόνικα που είναι λάτρης του καλού βιβλίου. Δέχτηκε με ευχαρίστηση και μάλιστα τον σύστησα στη Βερόνικα, η οποία εντυπωσιάστηκε και κατάλαβα αμέσως πως ανέβηκα στην εκτίμησή της. Από τη χαρά μου έβαλα ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ στην τσέπη του σακακιού του Χωμενίδη χωρίς να με πάρει χαμπάρι. Μετά μαζί με τη Βερόνικα σταθήκαμε όρθιοι πίσω από τις καρέκλες γιατί υπήρχαν αρκετοί μεγάλοι άνθρωποι πάνω από 25 ετών στο χώρο και θα ήταν αγένεια να καθόμαστε εμείς και αυτοί να στέκονται.

Λίγο αργότερα εισήλθε στο βιβλιοπωλείο ο Βασίλης Βασιλικός, αλλά δεν με αναγνώρισε, γιατί έχω αλλάξει πολύ από τα χρόνια του Παρισιού. Κι αυτός έχει αλλάξει, όμως εγώ τον καταλαβαίνω γιατί πάντα φοράει τα ίδια ρούχα και το ίδιο καπέλο. Όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε την εμφάνισή του, γύρισα επιδεικτικά την πλάτη μου, γκρεμίζοντας μια στοίβα βιβλία του Χωμενίδη με το παλτό μου. Με τον Θεόδωρο δεν μιλάμε από την εποχή της υπόθεσης Οτσαλάν. Δεν είναι ο Οτσαλάν ο λόγος, απλά ήμασταν σε ένα κέντρο κι αυτός έλεγε όλη την ώρα στην ορχήστρα να παίζει το «Δίχτυ» από το «Ρεμπέτικο», ενώ εγώ ήθελα το «Πέφτεις σε λάθη» του Τσιτσάνη, με αποτέλεσμα να γίνουμε μπίλιες. Στο πάνελ επρόκειτο να είναι και ο Αλέξης Παπαχελάς με τον οποίο οι σχέσεις μας είναι πολύ φιλικές, αλλά μια χαριτόβρυτος δεσποσύνη μας ενημέρωσε πως o Αλέξης δεν μπορούσε να παραστεί λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας – μάλλον θα βρέθηκε ξαφνικά κανα χαμένο τεφτέρι της Φρειδερίκης και τίποτα πρόχειρα τετράδια του Κωνσταντίνου από το Γυμνάσιο.

Ο Βασιλικός και ο Πάγκαλος μίλησαν για το βιβλίο του Χωμενίδη με αυτήν την εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ που έχουν οι έξυπνοι και χορτασμένοι άνθρωποι. Ειδικά ο Πάγκαλος ήταν απολαυστικός, αφού έλεγε τα καλύτερα και μου έκανε εντύπωση που το ακροατήριο δεν γελούσε δυνατά - εγώ αναγκαζόμουν να ταπώνομαι για να μην ακούγομαι. Αν και είμαστε τσακωμένοι, οφείλω να παραδεχτώ πως κάποια στιγμή ένιωσα θλίψη στη σκέψη πως έγιναν πρωθυπουργοί της χώρας ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης και όχι ο Θεόδωρος. Στη συνέχεια ο συγγραφέας μίλησε όμορφα και με χιούμορ για το βιβλίο του και του βάζω άριστα με τόνο, με το σκεπτικό πως εγώ με τον Πάγκαλο δίπλα μου να με πειράζει δεν θα μπορούσα να βάλω ούτε δυο λέξεις στη σειρά.

Κάποια στιγμή το βλέμμα μου έπεσε στη Μιλένα Αποστολάκη, η οποία είναι μητέρα και αγαπάει το παιδί της. Οι σχέσεις μας έχουν ψυχραθεί από την εποχή που έγραψα το «Είμαι μάνα κι έχω δίκιο! Σε όλα!». Παρ' όλ' αυτά μου χαμογέλασε – μάλλον θα με έχει συγχωρέσει. Ήθελα κι εγώ να μιλήσω στο πάνελ και να πω πως το βιβλίο του Χωμενίδη είναι απολαυστικό και διαβάζεται μονορούφι, αλλά δεν με άφησαν γιατί είμαι μικρός και άπραγος. Στενοχωρήθηκα λίγο, όμως η Βερόνικα μου πήρε μια σοκολάτα και μου πέρασε. Μετά πήγαμε στο λούνα πάρκ.

Άγιε Δημήτρη μου! (κάνε κάτι σε παρακαλώ)

Image Hosted by ImageShack.us


Μ
ε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανήγγειλε την κάθοδό του στον Δήμο της Θεσσαλονίκης.Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε πως θα πάει στο Δήμο με σαφές σχέδιο και πως δεν θα ασχοληθεί με τις ζαρντινιέρες, οι οποίες μάλλον τη γλίτωσαν, αφού όπως φαίνεται είναι οι μόνες που θα παραμείνουν στη θέση τους, αν ο κ. Καρατζαφέρης εκλεγεί δήμαρχος.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως θα μεταφέρει το αεροδρόμιο στην άλλη πλευρά της πόλης, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την πόλη από την άλλη πλευρά του αεροδρομίου. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι ανοικτός στο να παραχωρηθεί ο Λευκός Πύργος στην Αθήνα, μόνο όμως στην περίπτωση που στα ανταλλάγματα περιλαμβάνονται ο Ριβάλντο και το Πεδίο του Άρεως.

Αν τελικά αλλάξει θέση το αεροδρόμιο και όχι η πόλη, ο κ. Καρατζαφέρης θα μεταφέρει στο παλιό αεροδρόμιο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στη θέση της Έκθεσης θα μεταφερθεί η πλατεία Αριστοτέλους. Στη θέση της πλατείας Αριστοτέλους θα μεταφερθεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ και στη θέση του γηπέδου του ΠΑΟΚ θα μεταφερθεί η φυλακή του Γεντί Κουλέ, στη θέση της οποίας θα μεταφερθεί το γήπεδο του Άρη, στη θέση του οποίου θα κτιστεί ένα τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα φαίνεται από το φεγγάρι αλλά και από τα Σκόπια.

Ο κ. Καρατζαφέρης σχεδιάζει ακόμα τη μετατροπή της Τσιμισκή και της Εγνατίας σε ποτάμια, ενώ παράλληλα θα δώσει στους ταξιτζήδες άδεια γόνδολας. Η παραλιακή λεωφόρος Νίκης θα βυθιστεί και το κύμα θα σκάει στις εισόδους των πολυκατοικιών, πλημμυρίζοντας τα υπόγεια. Παράλληλα θα καταργηθεί εντελώς το αποχετευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, ώστε όλοι οι υπόνομοι να καταλήγουν στη θάλασσα και η σκατίλα να δίνει ένα βενετσιάνικο χρώμα στην πόλη.

Στα σχέδια του προέδρου του ΛΑΟΣ περιλαμβάνεται ακόμα η ένωση του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή σε ένα σωματείο που θα ονομάζεται «Άγιος Δημήτριος». Οι παίκτες θα φορούν στολή Μακεδονομάχου με έμβλημα τη μπουγάτσα και ύμνος της ομάδας θα είναι το «Αθήνα γαμημένη ο Άη Δημήτρης δεν πεθαίνει».

Ο κ. Καρατζαφέρης αποκάλυψε και τις πιθανές υποψηφιότητες του ΛΑΟΣ σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στον Πειραιά υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Μποτίνος, στην Αθήνα ο Δεληκάρης και στην Πάτρα ο Γιούτσος, ενώ το σύστημα που θα ακολουθηθεί θα είναι το κλασσικό 4-3-3 με τα δυο εξτρέμ να παίζουν πάνω στη γραμμή.


Sportdog

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2006

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε...

Image Hosted by ImageShack.us

Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τις πειραματικές εκπομπές του ο ραδιοφωνικός σταθμός του Συνασπισμού στους 105,5. Τελικά το όνομα του σταθμού είναι «Στο Κόκκινο» και όχι «Left» όπως είχε διαρρεύσει στο παρελθόν. «Στο κόκκινο» ήταν και ο τίτλος του προηγούμενου cd της Έλλης Κοκκίνου – προφανώς η αγάπη των στελεχών του Συνασπισμού για το καλό ελληνικό τραγούδι νίκησε την αγάπη τους για την αγγλική γλώσσα.

Μιαν απορία έχω μόνο : Γιατί δεν τον έβγαζαν κατευθείαν «Στο Μαύρο»; Εκλογές έρχονται…


Προηγούμενο κείμενο για το ίδιο θέμα εδώ.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2006

Σαν τα χιόνια!



Το Τορίνο άνοιξε την Παρασκευή τις πύλες του στους 20ούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με μία εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης. Η Τελετή διεξήχθη τελικά στο στάδιο «Ολύμπικο» και όχι στο «Ντέλε Άλπι», μετά από έντονο διάβημα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που δεν ξέχασε τη σφαγή που επεφύλαξαν οι διαιτητές στον Ολυμπιακό το 2003, όταν, αν και ήταν καλύτερος από τη Γιουβέντους, έχασε με 7-0.

Η έναρξη των Αγώνων συμπίπτει με το άνοιγμα του Τριωδίου κι έτσι από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείψει το αποκριάτικο χρώμα και οι Βραζιλιάνες καλλονές από το καρναβάλι του Μοσχάτου. Την παράσταση έκλεψε ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος είχε τα γενέθλιά του και οι θεατές του τραγούδησαν το «Να ζήσεις Λουτσιάνο και χρόνια πολλά, μεγάλος να γίνεις, να χάσεις κιλά», καθώς θεωρήθηκε πως οποιαδήποτε αναφορά στα μαυροκατραμί μαλλιά του, θα τον οδηγούσε σε αποχώρηση. Ο Λουτσιάνο τραγούδησε μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο τον ύμνο των Αγώνων που δεν είναι άλλος από το «Εσύ δεν ήσουν άνθρωπος, γιατί εσύ ήσουν χιονάνθρωπος», από την όπερα του Βέρντι «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη».

Την παράσταση κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών έκλεψε η ομάδα της Δανίας, η οποία αποθεώθηκε από τους θεατές καθώς παρέλασε μέσα σε αντιαρματικό τανκ Leopard , υπό τον φόβο επιθέσεων από Άραβες σκιέρ, με αφορμή τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ που απεικονίζουν τον Προφήτη να κάνει τριπλό άξελ με ανάποδο φλιπ φλοπ, κάτι που απαγορεύεται από το Κοράνι. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και η ελληνική ομάδα που είχε για σημαιοφόρο τον Απόστολο Βαβύλη, ο οποίος πριν εκδοθεί στην Ελλάδα θα αγωνιστεί στο γιγαντιαίο σλάλομ με ρασοευχή. Τις μεγαλύτερες ελπίδες για διάκριση από την ελληνική ομάδα έχει η Έλενα Παγοκύστη που θα αγωνιστεί στην πριονοκορδέλα. Με ζεστό χειροκρότημα έγινε δεκτή και η αποστολή της Κύπρου, η οποία αποτελείται από έναν μόνο αθλητή, τον Μάρκο Παγδατή, ο οποίος θα αγωνιστεί στο πιστολάκι.

Το πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο της Τελετής ήταν όταν οι πεντακόσιες χιλιάδες εθελοντές σχημάτισαν το περιστέρι της Ειρήνης κρατώντας μακαρόνια, ενώ οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι είχαν σχήμα τορτελίνι. Τον όρκο των αθλητών έδωσε ο Ιταλός πρωταθλητής Τόνι Πινέλι και τη φλόγα άναψε ο υπολοχαγός Κορέλι. Στο μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε συμμετείχε και ο Γιώργος Νταλάρας που τραγούδησε το «Κορόιδο Μουσολίνι» μαζί με τη Ραφαέλα Καρά και γνώρισε την αποθέωση από το κοινό όταν τους είπε «δικό σας».

Τα ρούχα των αθλητών ήταν του Τζόρτζιο Αρμάνι, ενώ τα χτενίσματα επιμελήθηκε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Τα παγοπέδιλα ήταν "Gucci" και τα αξεσουάρ "Πανταζώνας". Οι Ιταλοί διοργανωτές θέλοντας να τιμήσουν την πατρίδα μας, που είναι γενέτειρα του Ολυμπισμού, κράτησαν τη μεγάλη έκπληξη για το τέλος, όταν στη σκηνή εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Μίνως Κυριακού και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη που τραγούδησαν τα «παπάκια» και μοίρασαν πίτσα με το μέτρο .


Sportdog



Ευχαριστώ τον κ. Στέφανο Χάρη της "SportDay" για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του Πανίκου Πανικού από τον αγώνα του Μάρκου Παγδατή στο Australian Open. Ευχαριστώ και για τον καλό τον λόγο. Έχουν γραφτεί αρκετά επαινετικά σχόλια για τον "πιτσιρίκο", αλλά αυτό έχει μιαν ιδιαίτερη σημασία...

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2006

Ο Πανίκος Πανικού έγινε φίρμα και δεν μου μιλάει!

Image Hosted by ImageShack.us

Με αφορμή την αναδημοσίευση από την αθλητική εφημερίδα «SportDay» της περασμένης Τετάρτης ενός μεγάλου αποσπάσματος από το κείμενο "Ελλάδα – Κύπρος - Παλαιστίνη ξένος τενίστας δεν θα μείνει!", θέλω να κάνω μια παράκληση. Ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα με την όποια δημοσίευση κειμένων του blog μου από όποιον το επιθυμεί. Ίσα-ίσα που με χαροποιεί. Νομίζω όμως πως όποιος το κάνει θα ήταν σωστό και όμορφο να αναφέρει την πηγή του.

Το ίδιο κείμενο διαβάστηκε ολόκληρο από ένα αθλητικό ραδιόφωνο, αλλά εκεί τουλάχιστον ο παρουσιαστής ανέφερε ποιος το έχει γράψει. Τόσο στη SportDay όσο και στον δικτυακό τόπο του Supersport FM, το κείμενο είναι «ορφανό» - για να είμαι ακριβής αποδίδεται στον …Πανίκο Πανικού. Αγαπάω πολύ τον Πανίκο και υπόσχομαι να μείνει κοντά μου για πάντα, αλλά κι …αυτός ενοχλήθηκε λίγο.

Το πρόβλημα επιτείνεται γιατί αυτό το συγκεκριμένο κείμενο υπάρχει και στον δικτυακό τόπο του Sportdog, ενός νέου αθλητικού site, με το οποίο συνεργάζομαι - εδώ. Θα παρακαλούσα όσους θέλουν να χρησιμοποιούν κείμενα αυτού εδώ του blog σε εμπορικά έντυπα ή sites να αναφέρουν πάντα τον συγγραφέα των κειμένων. Στην περίπτωση που στο τέλος του κειμένου υπάρχει η ένδειξη www.sportdog.gr, να αναφέρουν ως πηγή αυτό το αθλητικό site. Δεν μπορώ να εξαναγκάσω κανέναν να υπακούσει σε αυτόν τον κανόνα, δεν μπορώ βέβαια να διαβάζω όλον τον Τύπο και ούτε προτίθεμαι να ασχοληθώ περαιτέρω, αλλά νομίζω πως αυτό είναι το σωστό.

Έστειλα mail στον κ. Στέφανο Χάρη, ο οποίος υπογράφει τη στήλη «Οι επιφανείς άνδρες» και του ζήτησα να επανορθώσει. Ευελπιστώ πως ως επιφανής άνδρας που είναι, θα το κάνει. Άλλωστε ως …νέος δημοσιογράφος θα πρέπει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να πω πως ο κ. Στέφανος Χάρης είναι πολύ μεγάλο ταλέντο και αν συνεχίσει έτσι, ίσως μια μέρα ξεπεράσει ακόμα και τον κ. Αντώνη Πανούτσο, ο οποίος είναι το ίνδαλμά μου. Κύριε Χάρη, ελπίζω να τον ξεπεράσουμε παρέα. Αν τον δείτε, τους χαιρετισμούς και τα σέβη μου.



Θέλω να ευχαριστήσω τον Μ. Hulot για τη συνέντευξη στο LiFO, το οποίο είναι μακράν το καλύτερο έντυπο της Αθήνας. Το δισέλιδο ήταν εξαιρετικά όμορφο και φτιαγμένο με αγάπη. Με ενθουσίασε ιδιαίτερα το γεγονός πως από το κείμενο απουσίαζαν οι ερωτήσεις, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να σχηματίζει την εντύπωση πως παραμιλάω – το βρήκα ευφυές. Και μιας και έπιασα τις ευχαριστίες θέλω να ευχαριστήσω ακόμα την κ. Κατερίνα Βουτσινά για τη συνέντευξη στο «Παπάκι» - το ηλεκτρονικό περιοδικό των φοιτητών του Παντείου- και τον κ. Λεόντιο Παπαδόπουλο για τη συνέντευξη στη «Μακεδονία». Θανάση Λάλα είσαι έτοιμος;

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2006

Η Επανάσταση στο Μεταξουργείο



Το περασμένο Σάββατόβραδο πήγα στο “El Bandoneon” με την Άννα Μαρία και τη Λητώ. Λίγες μέρες πριν είχα τα γενέθλιά μου – ναι, είμαι Υδροχόος – και ήθελα να τις διασκεδάσω. Φτάσαμε γύρω στις 11 και τέταρτο – αν και η κράτηση ήταν για τις 10 και το εστιατόριο ήταν γεμάτο, είχαν την ευγένεια να μας κρατήσουν το τραπέζι.

Κανείς μας δεν είχε διάθεση να χορέψει tango. Βέβαια είμαι ο τύπος που κάνει κέφι από το τίποτα και αν τα κορίτσια ήθελαν θα χορεύαμε, αλλά το tango δεν είναι το δυνατό τους σημείο – προσωπικά μόνο χορό στον πάγο δεν έχω κάνει ακόμα. Αρκεστήκαμε στο καλό φαγητό, στην οινοποσία και στην συζήτηση, χωρίς φυσικά να χάνουμε την ευκαιρία να σχολιάσουμε ό,τι μας τραβούσε την προσοχή. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που δεν έβαλε κώλο κάτω όλο το βράδυ αποτέλεσε την απόλυτη ατραξιόν.

Λίγες μέρες πριν η Άννα Μαρία μου είχε πει πως ήταν πολύ πιθανό να βρισκόταν εκείνο το βράδυ εκεί ο Camilo, ο γιος του Τσε Γκεβάρα. Ο Louis, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, μας επιβεβαίωσε πως ήταν εκεί και για την ακρίβεια ήταν ο 45άρης κύριος που καθόταν σε απόσταση δυο μέτρων αριστερά μου. Μετά από λίγο η Ζανέτ Καπούγια ανακοίνωσε διακριτικά την παρουσία του και οι θαμώνες χειροκρότησαν κόσμια. Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά το υπόλοιπο βράδυ ο Camilo μονοπώλησε την προσοχή μου.



Είναι περίεργο να βλέπεις τον γιο του μεγάλου επαναστάτη σε ένα αργεντίνικο εστιατόριο στο Μεταξουργείο. Είναι ένας μάλλον ψηλός, γελαστός άντρας, λίγο γεμάτος με καστανόξανθα μαλλιά πιασμένα σε κοτσίδα. Έμοιαζε εξαιρετικά φιλικός. Η ηλικιωμένη κυρία αφού έβγαλε νοκ άουτ τον καβαλιέρο της, πλησίασε τον Camilo και τον έπιασε από το χέρι. Αυτός σηκώθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα και χόρεψε salsa μαζί της σαν να την ήξερε από παλιά. Μετά χόρεψε με όσες κυρίες της συντροφιάς του το επιθυμούσαν. Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα πρέπει να είναι ένας από τους ελάχιστους Κουβανούς που δεν χορεύουν – ίσως να μην του το επιτρέπει η θέση του.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Καθώς έβλεπα τον γιο του Τσε να χορεύει, έπιασα τον εαυτό μου να αισθάνεται μια μικρή απογοήτευση. Σαν να είχα άλλες προσδοκίες απ’ αυτόν. Δηλαδή τι; Να πάρει τα όπλα και να κάνει την επανάσταση; Τι ανόητος που είμαι. Ο άντρας που είχα μπροστά μου ουσιαστικά δεν γνώρισε τον πατέρα του και ξέρει γι’ αυτόν όσα περίπου κι εγώ – όταν ο Τσε εκτελέστηκε ο Camilo ήταν πέντε ετών. Έμαθε για τον πατέρα του μέσα από βιβλία και διηγήσεις άλλων.

Πριν από μερικά χρόνια μιλούσα με έναν Έλληνα διπλωμάτη, του οποίου ο πατέρας ήταν από τα κορυφαία και πιο γνωστά στελέχη του Ε.Α.Μ. Είχα τη συνήθη διάθεση για ηρωικές κι επαναστατικές συζητήσεις, αλλά κάποια στιγμή ο συνομιλητής μου έγινε αφοπλιστικά ειλικρινής : «Εγώ δεν χρειαζόμουν έναν ήρωα – χρειαζόμουν έναν πατέρα. Κι όταν τον είχα ανάγκη δεν ήταν εκεί. Αν ήταν, νομίζω πως θα ήμουν καλύτερος άνθρωπος». Hasta la familia siempre.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2006

Interview : ο πιτσιρίκος στο "LifO"

Image Hosted by ImageShack.usΑγαπητοί αναγνώστες, αύριο Πέμπτη δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα το LifO, το καλύτερο έντυπο της Αθήνας. Σε ένα ερωτικό τεύχος-φωτιά ο πιτσιρίκος παραχωρεί μια «συνέντευξη – βόμβα» σε έναν «δημοσιογράφο – έκπληξη», αποκαλύπτει επιτέλους την ταυτότητά του και φωτογραφίζεται με πανάκριβα κουστούμια για τις ανάγκες της συνέντευξης, ενώ παράλληλα λύνει τη σιωπή του, κάνοντας αποκαλύψεις για τα Δεκεμβριανά, τα Ιουλιανά, την Οκτωβριανή Επανάσταση, τη Γαλλική Επανάσταση, την Επανάσταση του ’21, τη Μικρασιατική καταστροφή και τις συνωμοτικές σχέσεις του με τον Πάμπλο, τον Νερούδα και τον Τώνη Μαρούδα.

Ο πιτσιρίκος μιλάει ακόμα για τους τέσσερις γάμους του και την μια κηδεία και δηλώνει πως επιτέλους ήρθε η ώρα να παντρευτεί κάποιαν της σειράς του και να ξεχάσει τις κοντεσίνες που του γυάλιζαν τόσα χρόνια, επειδή είχε επηρεαστεί από τον Ζέπο τον Πεμπονάρη της ταινίας «Ο Επαναστάτης Ποπολάρος», που είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο «Ο Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ο οποίος είναι συμπατριώτης μου και αυτός είναι ο λόγος που ήταν τόσο πνευματικός άνθρωπος.

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε το 1867 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης από πατέρα Ζακυνθινό και μητέρα Φαναριώτισσα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια ακολούθησε φυσικομαθηματικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η συγγραφή και υπήρξε πρωτοπόρος του αστικού ρεαλιστικού μυθιστορήματος και του αστικού θεάτρου στην Ελλάδα. Έγραψε ανεπανάληπτα έργα όπως ο «Πειρασμός», το «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» και «Το φιόρο του Λεβάντε», ενώ συνέδεσε το όνομά του με το απαράμιλλο περιοδικό η «Διάπλασις των Παίδων», στο οποίο έγραφε με το ψευδώνυμο «Φαίδων», προσπαθώντας να μιμηθεί εμένα που γράφω με το ψευδώνυμο «πιτσιρίκος». Μόλις συνειδητοποίησα πως ξέφυγα λίγο από το θέμα, οπότε επανέρχομαι πριν πιάσω και τους υπόλοιπους κορυφαίους συμπατριώτες μου, που είναι και αναρίθμητοι οι μπαγάσες, και δεν μου φτάνει όλο το 2006 για να αναφερθώ στο μεγαλείο τους.

Αύριο λοιπόν στο LifO ο πιτσιρίκος λύνει τη σιωπή του, παραχωρώντας μια «συνέντευξη – βόμβα» σε έναν «δημοσιογράφο – έκπληξη». Φωτογραφίζεται μαζί του δίπλα στην πισίνα του Χίλτον, ενώ στο δεκαεξασέλιδο αφιέρωμα υπάρχει και μια «υγρή» φωτογραφία που θα συζητηθεί. Ο πιτσιρίκος και ο «δημοσιογράφος – έκπληξη» καταναλώνουν δυο κάσες σαμπάνια και δεν ξέρουν τι λένε. Το αυριανό τεύχος του LifO, που όπως σας είπα είναι το καλύτερο έντυπο της Αθήνας, θα τυπωθεί σε 4 εκ. αντίτυπα και προβλέπεται να γίνει ανάρπαστο και βεβαίως συλλεκτικό. Παρακαλείστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να το μοιραστείτε με τους συνανθρώπους σας. Οι αναγνώστες του εξωτερικού, ας πρόσεχαν να μην ξενιτεύονταν. Ίσως σταθείτε τυχεροί και βρεθεί κάποιος θαυμαστής μου που έχει blog και δημοσιεύσει τη συνέντευξη και τις φωτογραφίες. Ευχαριστώ.




Θέλω να ευχαριστήσω τα καταστήματα «Καρούζος» για τα υπέροχα ρούχα που μου διέθεσαν για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Έχω κι εγώ τέτοια ρούχα αλλά δεν τα φοράω ποτέ, ώστε να μου κρατήσουν μια ζωή. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω τον φωτογράφο, τη μακιγιέζ και την αμπιγιέζ που έβαλαν τα δυνατά τους για να υπάρξει αυτό το άψογο αισθητικά αποτέλεσμα που θα δείτε και να ζητήσω συγνώμη από τον κομμωτή που δεν έχω μαλλιά για να έβγαζε κι αυτός κανα φράγκο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά του LifO και ειδικά τον Φώτη Βαλλάτο, τον οποίο θεωρώ πνευματικό μου πατέρα, που με αγκάλιασαν με αγάπη και στοργή και με έκαναν να αισθανθώ σαν στο κότερό μου και βέβαια τον «δημοσιογράφο – έκπληξη» που δεν με άφησε να πληρώσω ούτε τα πούρα μου. «Δημοσιογράφε- έκπληξη» την άλλη φορά τις σαμπάνιες τις κερνάω εγώ.

Αφήνω τα σχόλια ανοιχτά αν και δεν υπάρχει λόγος πια. Από εδώ και πέρα θα μαθαίνετε τα νέα μου μέσω συνεντεύξεων. Οι απαντήσεις σε όσα θέλετε να με ρωτήσετε βρίσκονται στο αυριανό LifO, που δεν θυμάμαι αν σας το είπα, αλλά είναι το καλύτερο έντυπο της Αθήνας. Μιας και αναφέρθηκα στην Αθήνα, και για να μη ζηλεύουν οι Θεσσαλονικείς αναγνώστες, να σας ενημερώσω πως ακολουθεί σύντομα και μια «συνέντευξη- βόμβα» στην καλύτερη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης. Στις άλλες πόλεις δεν θα δώσω συνεντεύξεις – θα κάνω περιοδεία.

Always look on the bright side of life

Image Hosted by ImageShack.usΤο σκάνδαλο των υποκλοπών έχει προβληματίσει τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες, αφού είναι πια πασιφανές πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν παρέχουν καμιά ασφάλεια. Η πιο απλή λύση είναι να περιμένουμε να συναντήσουμε τον συνομιλητή μας για να τα πούμε από κοντά.

Τι όμορφο που είναι αυτό αλήθεια, τι ανθρώπινο! Σε μια εποχή που η ευκολία των μέσων επικοινωνίας σκοτώνει τη συγκίνηση που προκαλεί η φυσική επαφή θα γυρίσουμε ξανά στις παλιές καλές μέρες. Η μάνα θα περιμένει δυο και τρία χρόνια για να δει και ν' ακούσει την ξενιτεμένη κόρη της, θα την αγκαλιάζει με λυγμούς και θα πέφτει στην αγκαλιά της για να της πει τα μυστικά της.

Βέβαια και στους κλειστούς χώρους μπορεί να παραμονεύουν τίποτα κρυμμένα μικρόφωνα. Ίσως η λύση λοιπόν να μην είναι μόνο η κατάργηση του τηλεφώνου αλλά και η υποχρεωτική διδασκαλία στα σχολεία της χώρας της Νοηματικής γλώσσας, της φυσικής γλώσσας των κωφών, η οποία θα πρέπει να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους.

«Κι αν υπάρχουν κάμερες;» θα αναρωτηθεί κάποιος. Ε τότε, ας δούμε επιτέλους την θετική πλευρά των πραγμάτων : η άλωση του ιδιωτικού βίου από κοριούς, μικρόφωνα και κάμερες συμβάλλει στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αφού έτσι θα οδηγηθούμε από ανάγκη στο να διαβάζει ο ένας τη σκέψη του άλλου, φτάνοντας επιτέλους στην απευθείας πνευματική επικοινωνία, που είναι γνωστή ως τηλεπάθεια.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2006

Η σύγκρουση των πολιτισμών




Spi_Der & πιτσιρίκος

Το εξαιρετικό blog του Spi_Der εδώ.

Ο πρωθυπουργός παίρνει θέση για τα σκίτσα του Μωάμεθ



Πρέπει να πάρω θέση για την ελευθερία της έκφρασης. Θα πω "Είμαστε όλοι Δανοί". Αν πω έτσι όμως, όλοι θα νομίζουν πως αναγγέλλω αύξηση μισθών. Να πω καλύτερα "Είμαστε όλοι πρεσβευτές και διπλωμάτες". Ναι, αλλά κι αυτοί παίρνουν ένα σκασμό λεφτά. Τι να πω ρε γαμώτο; Το βρήκα!





Ειμαστε όλοι σκιτσογράφοι!

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2006

Μια Δανέζα στο χαρέμι

Image Hosted by ImageShack.us

΄Έξαλλος είναι ο αραβικός κόσμος με αφορμή τις δημοσιεύσεις γελοιογραφιών του Μωάμεθ από τον ευρωπαϊκό τύπο. Όλα ξεκίνησαν από τα σκίτσα κάποιων Δανών σκιτσογράφων της πυρκαγιάς, που αναδημοσιεύτηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Τώρα τελευταία οι Δανοί έχουν ξετσουτσουνιάσει εντελώς και δεν τους έφτανε που έστειλαν στρατό κατοχής στο Ιράκ, αλλά είπαν να αρχίσουν και τα κρύα αστειάκια στους μουσουλμάνους, επειδή μάλλον έχουν βαρεθεί εντελώς τη ζωή τους. Κατά βάθος οι Δανοί θέλουν να κάνουν πλάκα στους Γερμανούς, αλλά φυσικά δεν τους παίρνει, γιατί όχι μόνο είναι δίπλα τους, αλλά είναι πολύ περισσότεροι και τους φοβούνται, οπότε κάνουν τουμπεκί.

Στη Βηρυτό οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το προξενείο της Δανίας, αλλά ευτυχώς ο πρόξενος Χανς Κρίστιαν Άντερσεν απουσίαζε γιατί προξένευε τις κόρες του στον Αλί Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες. Στη Δαμασκό της Συρίας οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τις πρεσβείες της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας αλλά και της Βενεζουέλας – αυτήν την τελευταία την έκαψαν επειδή δεν ήξεραν γεωγραφία.

Η ελληνική πρεσβεία γλίτωσε στο τσακ, αφενός επειδή οι διαδηλωτές νόμιζαν πως είμαστε μουσουλμάνοι κι αφετέρου επειδή εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της κρεβατοκάμαρας του πρέσβη η Παναγιά η Αραβίδα και τους τρόμαξε. Οι Έλληνες διπλωμάτες πέρασαν μερικές δραματικές ώρες μαζεμένοι στο εκκλησάκι του Άι Γιώργη του Μουσουλμάνου που βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία και τραγουδούσαν γονατιστοί τον Ακάθιστο Ύμνο και το «Αυτή η νύχτα μένει» του Καζαντζίδη, γιατί το άλλο με την Παπίου δεν το ήξεραν.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας κάλεσε όλους τους Δανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν το Λίβανο και αν είναι δυνατόν και τον πλανήτη Γη, γιατί οι Λιβανέζοι, που είναι πολύ μοβόροι, θα φάνε τον κόσμο για να βρουν και να σφάξουν αυτούς τους συγκεκριμένους Δανούς, επειδή αυτοί οι μουσουλμάνοι είναι πολύ φανατικοί βρε παιδί μου και όχι πολιτισμένοι σαν κι εμάς που βομβαρδίζουμε από το διάστημα κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Ο Δανός πρωθυπουργός Ρενέ Χένρικσεν έριξεν το μπαλάκι στους Άραβες λέγοντας πως η ελευθερία της έκφρασης είναι κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Σουηδάραβα ιμάμη Μουτζαχεντίν Μπιραλάχ ο οποίος δήλωσε πως είναι ώρα να ξεκουβαλήσουν οι πολιτισμένοι δυτικοί από την αραβική χερσόνησο και να πάνε να εκφραστούν ελεύθερα στις χώρες τους, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε, πως όταν συμβεί αυτό, οι Άραβες θα εκφράζονται αναμεταξύ τους μια χαρά ελεύθερα και όπως γουστάρουν.


Η μαύρη αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι σατιρίζουν όλη την ώρα τον Χριστό, όχι τόσο στις γελοιογραφίες, αλλά κυρίως στην καθημερινότητά τους, αφού, ενώ το μόνο που τους νοιάζει είναι η πάρτη τους, κάνουν πως είναι χριστιανοί για να διασκεδάσουν, αλλά οι Άραβες δεν γουστάρουν να σατιρίσουν τον Μωάμεθ αλλά ούτε και τον Χριστό, που Τον σέβονται και δεν τους φταίει τίποτα, επειδή οι Ευρωπαίοι παίζουν θέατρο στο δικό Του όνομα. Γούστο τους, καπέλο τους.

Οι αραβικές χώρες παράλληλα αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τα δανέζικα προϊόντα και κυρίως την ψευτοφέτα Δανίας και να στραφούν στην ελληνική αγορά. Οι Ελληνίδες αγελάδες, προβατίνες και κατσίκες τραβάνε τα βυζιά τους για να προλάβουν να καλύψουν τη ζήτηση και η Δανία σκοπεύει να κάνει αντιπερισπασμό προβάλλοντας στο «Αλ Τζαζίρα» την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου «Αποδείξεις» με τη μουχλιασμένη ελληνική φέτα από το ντελικατέσεν του Κολωνακίου.


Στη Δανία άγνωστοι βίασαν τη Γοργόνα της Κοπεγχάγης και την άφησαν έγκυο. Σε τρεις μήνες θα γεννήσει δέκα μπαρμπουνάκια. Η αστυνομία της Δανίας εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και συνέλαβε τους Παλαιστίνιους φοιτητές Οικοκυρικών Χαμάς Φατάχ και Γιαχαμπίμπ Τογιαλελέλι που ομολόγησαν την πράξη τους και καταδικάστηκαν να τρώνε καθημερινά σαράντα φέτες ζαμπόν επί δέκα χρόνια με τριετή αναστολή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα ψάρια που θα γεννήσει η Γοργόνα της Κοπεγχάγης, η οποία είναι ξαδέρφη της δικιάς μας της Γοργόνας της αδερφής του Μεγαλέξαντρου.

Η Παλαιστίνια πρέσβειρα καλής θέλησης Ζαΐρα - Γκιουλμπαχάρ Ιντιφάντα συναντήθηκε με την Δανή υπουργό Εξωτερικών Κάρεν Μπλίξεν και συζήτησαν τα γκομενικά τους. Στη συνάντηση προσήλθε λίγο αργότερα και η Σουηδέζα επίτροπος Ούμα Θέρμαν, η οποία πρότεινε την επανένωση και αποστολή των ABBA σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να καταλαγιάσουν τα πάθη, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε επειδή το κωλαράκι της Αγκνέθα έχει πάθει την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μπορεί τα πράγματα, αντί να γίνουν καλύτερα, να χειροτερέψουν.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στην Αθήνα Αλί Μουλά Τζιχάντ και έστειλε μήνυμα Φιλίας στον μουσουλμανικό κόσμο λέγοντας «εγώ Θεό κι εσύ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ». Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είπε πως το σουηδικό μοντέλο και η Πίπη η Φακιδομύτη μπορούν να δέσουν αρμονικά με το Κοράνι και τα παραμύθια της Χαλιμάς.

Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προέβη σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους άπιστους αναβάλλοντας για μια χρονιά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης και ορκίστηκε στον Άγιο Φίφη πως δεν θα τραγουδήσει ξανά τα «Δώδεκα Ευζωνάκια» μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ούτε και θα βαράει τα κουτάλια στα ποτήρια κάθε φορά που το ακούει λες κι έχουμε γάμο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη καταδίκασε τις γελοιογραφίες των Δανών σκιτσογράφων, λέγοντας πως ως κομμουνίστρια που είναι, δεν δέχεται να σατιρίζονται θρησκευτικά σύμβολα και πρόσωπα, γιατί έτσι που πάει το πράγμα μπορεί να βρεθούν κάποιοι που θα κάνουν το ίδιο και με τον Μάρξ και τον Λένιν και ίσως μια μέρα να φτάσουν ακόμα και στο σημείο να σατιρίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό.

Κυριακή, Φεβρουαρίου 05, 2006

Ένα σκίτσο







Είχα την ιδέα γι' αυτό το σκίτσο και υλοποιήθηκε δια μεγαλοφυΐας και χειρός Spider. Έχει ως αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει με τα σκίτσα των Δανών σκιτσογράφων που απεικόνισαν τον Μωάμεθ. Ευχαριστώ πολύ τον Spider που ανταποκρίθηκε και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι φυσέκι. Φυσικά το σκίτσο και το σχόλιο δεν έχουν σκοπό να θίξουν καμιά θρησκεία. Ας είναι ήσυχοι οι ...μαρξιστές.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2006

Αντιαμερικανισμός

Image Hosted by ImageShack.us

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πως πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές κρύβονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Έλληνες πρέπει να απαλλαχτούν επιτέλους από τον άκρατο αντιαμερικανισμό τους και να καταλάβουν πως οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα σοβαρό λόγο να παρακολουθούν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο μόνος λόγος που θα είχαν για να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια θα ήταν για να διαπιστώσουν, αν η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις διαταγές τους.


Ό
πως σε κάθε σκάνδαλο που ξεσπάει στην Ελλάδα, έτσι και στην υπόθεση των υποκλοπών είναι σίγουρο, πως η έρευνα θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και θα φτάσει στην πηγή και στον πραγματικό ένοχο της υπόθεσης, που στην περίπτωση αυτή δεν είναι άλλος από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2006

Ο πιτσιρίκος ανοίγει το φάκελο "Υποκλοπές" και σοκάρει

Image Hosted by ImageShack.us

Με την άδεια του Χαράλαμπου Ξεκινητοτηλεφωνάκη

25/11/2004 - 16.54




-Παρακαλώ;
-Έλα Νατάσα, εγώ είμαι. Δεν βλέπεις τον αριθμό;
-Αχ Κώστα μου, έπαιζα τυφλόμυγα με τα παιδιά. Ο Αλέξανδρος μου έδωσε το κινητό. Αλίκη άσε κάτω το πριόνι!!!
-Τι έχεις μαγειρέψει σήμερα;
-Δεν πρόλαβα να μαγειρέψω βρε αγάπη μου. Όπως θα ‘ρχεσαι, δεν περνάς από τον Μπαϊρακτάρη να πάρεις καμιά σαρανταριά σουβλάκια;
-Σαράντα, πολλά δεν είναι;
-Αφού Κώστα μου τα τριάντα θα τα φας στη διαδρομή και μετά θα πεινάς πάλι! Πως πάει η δουλειά; Αλέξανδρε κατέβα από την τηλεόραση!!!
-Άσ’ τα, έχω πήξει. Τώρα παίζω τάβλι με τον Θόδωρο για να χαλαρώσω λίγο. Με κερδίζει 36 – 29. Έχει μια κωλοφαρδία άλλο πράμα! Εσύ πως τα πήγες στο νοσοκομείο;
-Πολλή δουλειά Κώστα μου. Είχα τρία επείγοντα περιστατικά.
-Τι είχαν;
-Συνάχι.
-Κανόνισε να κουβαλήσεις καμιά αρρώστια στα παιδιά!

-Μη φοβάσαι αγάπη μου. Σε τέτοια βαριά περιστατικά δίνω οδηγίες από το διπλανό δωμάτιο.
-Πέρασε κανας γνωστός;
-Ο Λουδοβίκος είναι εδώ.
-Πάλι εκεί είναι αυτός; Τελικά αυτός είναι ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ή ο Λουδοβίκος της Ραφήνας;
-Έλα βρε Κώστα μου, αφού εμπνέεται εδώ – στο ‘χει πει. Τώρα είναι στην κουζίνα και γράφει ένα τραγούδι για τον Άγιο Υάκινθο, τον Άγιο των ερωτευμένων.
-Την τελευταία φορά που εμπνεόταν ο Λουδοβίκος στην κουζίνα μας, μας άδειασε το ψυγείο. Ρε Θόδωρε δεν υποφέρεσαι! 38 -29. Πάλι εξάρες έφερε. Μου έπιασε τη μάνα. Τη μαμά την πήρες τηλέφωνο;
-Την πήρα – είχε πάει στο κομμωτήριο. Πάει στο ίδιο με τη Χριστίνα.
-Τη Βαληνάκη;
-Ναι. Τηλεφώνησε κι ο Γιάννης. Έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και ήθελε να με ρωτήσει τι να χαρίσει στη γυναίκα του.
-Τι του είπες;
-Του είπα να της πάρει ένα μπικίνι κι ένα παρεό.
-Πας καλά; Αυτή είναι φανατική μουσουλμάνα. Με το σεντόνι μπαίνει στη θάλασσα!
-Εντάξει μωρέ, ας τα χαρίσει στη γκόμενά του τότε – πως κάνεις έτσι; Στην τελική ας τα βάλει ο ίδιος! Πήρε τηλέφωνο κι ο Σταμάτης.
-Ο Σπανουδάκης;
-Ναι. Δεν μας ξέχασε, λέει, αλλά γράφει ένα έργο για τον Παύλο Μελά κι ένα για τη Μαντώ Μαυρογένους - έχει αφοσιωθεί σ’ αυτά.
-Ελπίζω ν’ αργήσει να τα τελειώσει. Πήξαμε στους Σπανουδάκηδες και στους Λουδοβίκους – έχω κόψει φλέβες! Χάθηκε ο κόσμος να κάναμε παρέα με τον Χριστοδουλόπουλο;
-Κώστα φαντάζεσαι να σ’ άκουγε κανείς;
-Χέστηκα! Θέλω Χριστοδουλόπουλο! Ο Ανδρέας πως άκουγε Σακελαρίου;
Χσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσχσσσσσσσσσσσσσσσσ
-Κώστα, μ’ ακούς; Κώστα! Έπεσε η γραμμή. Αλέξανδρε βγάλε την Αλίκη από το τζάκι! Ρε Λουδοβίκε, δεν λες κανένα από τα μοιρολόγια σου, μπας και κοιμηθούν τα παιδιά;




(Για τον QarcQ - Καλή θητεία και καλός πολίτης)

Ποίηση



Σ
ύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου καταδίκασε την άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Πάντως στις περιπτώσεις των μυστικών ανακρίσεων των Πακιστανών ή σε ξυλοδαρμούς αλλοδαπών από την Αστυνομία τα ίδια πρόσωπα δεν επέδειξαν ανάλογη ευαισθησία. Ίσως στην περίπτωση του κ. Πολυζωγόπουλου είδαν μιαν πιθανή μελλοντική επίθεση προς αυτούς και ταυτίστηκαν μαζί του σε μεγαλύτερο βαθμό…

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε : «Θα δανειστώ μια κουβέντα από τον ποιητή. Ό,τι δεν με σκοτώνει, με δυναμώνει». Βέβαια ο Νίτσε δεν ήταν ποιητής αλλά φιλόσοφος, πλην όμως αυτό μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι η διάθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ να γίνει ποιητικός, ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη προσωπική στιγμή, ενώνοντας το ιστορικό ΠαΣοΚ με το σημερινό.

Η δήλωση του κ. Πολυζωγόπουλου μας ταξίδεψε στην αλησμόνητη δεκαετία του ’80, όταν οι δασύτριχοι μουστακαλήδες υπουργοί του ΠαΣοΚ δεν είχαν κανένα πρόβλημα, να αναδείξουν τις ευαισθησίες τους, δηλώνοντας στις συνεντεύξεις τους πως ο αγαπημένος τους ποιητής είναι ο Καβάφης κι έχουν τα βιβλία του κάτω από το μαξιλάρι τους. Μετά αυτοί οι μαλλιαροί άνθρωποι έμπαιναν στα αυτοκίνητά τους και άκουγαν στη διαπασών το αισθαντικό χατζιδακοδαβαράκειο άσμα «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων», τραγουδώντας με πάθος το στίχο «το κορμί μου είναι μόνο η αφορμή». Those were the days…

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006

Μην του βάζεις δύσκολα



-Πρόεδρε, παρακολουθούσαν το κινητό του πρωθυπουργού.
-Που είχε πάει;

Κωνσταντίνος και Αλέξης - το Κωσταλέξι του 2006



Ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος με μια «συνέντευξη- βόμβα» εξομολογείται και αποκαλύπτει στον Αλέξη Παπαχελά τα άγνωστα παρασκήνια που οδήγησαν στην Αποστασία του 1965 και στην ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άγιαξ το 1971 στο Ουέμπλεϊ. Η συνέντευξη δημοσιεύεται σε συνέχειες από το «Βήμα», παραπέμποντας έτσι νοσταλγικά στα ρομαντικά φωτορομάντζα της δεκαετίας του ’60, όπως το «Ένας πρίγκιπας για την Αλίκη» και «Το μυστικό της Λάουρας». Ο Κωνσταντίνος μιλάει για όλους και για όλα, ενώ παράλληλα η επιλογή του κ. Παπαχελά στο ρόλο του εξομολογητή δεν είναι τυχαία, καθώς με την παρουσία του εμπλουτίζει ιστορικά τη συνέντευξη, δίνοντας τη δυνατότητα στον Κωνσταντίνο να καλύψει κάποια κενά που έχει σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των Αμερικανών στα πολιτικά πράγματα της εποχής εκείνης.

Οι δυο άνδρες είχαν προγραμματίσει τη συνέντευξη εδώ και χρόνια, αλλά περίμεναν να τα κακαρώσουν πρώτα όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης περιόδου για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Τελικά αναγκάστηκαν να την επισπεύσουν, μιας και κάποια στιγμή αντελήφθησαν πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα μας θάψει όλους και το πιθανότερο ήταν η συνέντευξη να έπαιρνε αναβολή για τον άλλο κόσμο, πράγμα που θα δημιουργούσε τεράστιες επιπλοκές καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο Κωνσταντίνος εξομολογήθηκε στον καλό δημοσιογράφο πως τη δεκαετία του ‘60 ήταν μικρός και άπραγος, συγκλονίζοντας με αυτή του τη δήλωση το πανελλήνιο, καθώς όλοι οι Έλληνες δυσκολεύονται να πιστέψουν, πως αυτός ο Νέστορας της πολιτικής που βλέπουν σήμερα δεν ήταν ανέκαθεν σοφός. Δεν δίστασε ακόμα να φωτίσει μιαν ακόμα σκοτεινή πτυχή της Παγκόσμιας Ιστορίας, που εδώ και σαράντα χρόνια αποτελεί σημείο τριβής για τους ιστορικούς, διευκρινίζοντας πως στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας το 1966, η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή του Τιλκόφσκι στο τρίτο γκολ που πέτυχε ο Χαρστ.

Ο τέως βασιλιάς δεν δίστασε να πάρει θέση και για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, δίνοντας συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την ανανέωση του συμβολαίου του Έκι Γκονζάλες μέχρι το 2009. Από την άλλη καυτηρίασε την απόφαση της διοίκησης της ΠΑΕ να μην ανανεώσει το περασμένο καλοκαίρι το συμβόλαιο του Άγγελου Μπασινά, ενώ απεφάνθη πως οι επιλογές του Κονσεϊσάο και του Μπίσκαν στο ρόστερ της ομάδας αποδείχτηκαν εσφαλμένες. Είπε επίσης πως συγκινείται πολύ όταν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αποδεικνύουν πως δεν ξεχνούν τον πατέρα του και φροντίζουν να τον μνημονεύουν κατά τη διάρκεια των αγώνων με το σύνθημα «Παύλε Θεέ πάρε την ΠΑΕ».

Σε μια συγκινητική αποστροφή του λόγου του ο Κωνσταντίνος δεν παρέλειψε να κάνει την αυτοκριτική του λέγοντας πως μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ως 20χρονος πρίγκιπας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στην ιστιοπλοΐα θα έπρεπε να συνεχίσει την αθλητική του καριέρα, ακολουθώντας το παράδειγμα του τότε 18χρονου χρυσού ολυμπιονίκη Κάσιους Κλέι, ο οποίος μετέπειτα ασπάστηκε τον μωαμεθανισμό, άλλαξε το όνομά του σε Μωχάμεντ Άλι και έδειρε τον κόσμο όλο. Παράλληλα διέψευσε τις φήμες που επιμένουν πως το ελληνικό σκάφος είχε τρεις εξωλέμβιες μηχανές και απέδωσε την τότε νίκη του στην Παναγιά τη Γοργονομαγκίτισσα.


Το «Βήμα» τηρώντας αυστηρά και απαρέγκλιτα τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλες προσωπικότητες που ενεπλάκησαν στα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους . Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με τη Γκιζέλα Ντάλι, τον Άλκη Γιαννακά και τους Olympians.





Το κείμενο αυτό γράφτηκε για το αθλητικό site Sportdog που ε-ε-έρχεται. Παρακαλείται όποιος θέλει να αναδημοσιεύσει το κείμενο, να αναφέρει ως πηγή το www.sportdog.gr . Ευχαριστώ.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2006

Η Φύση των πραγμάτων



Κυρίες και κύριοι αυτός είναι ο Στράτος και σας στέλνει τους χαιρετισμούς του. Γεννήθηκε χτες, είναι τρία κιλά και διακόσια γραμμάρια και χαίρει άκρας υγείας.

Όσοι διαβάζετε συχνά αυτό το blog θα θυμάστε την Ε. στα κείμενα «Μια βραδιά στα μπουζούκια» και «Don’t laugh at me Argentina». Αφού εγκυμόνησε γύρω στα δυο χρόνια, αποφάσισε επιτέλους να γεννήσει. Ντιπ αναίσθητη ρε παιδί μου. Δεν φτάνει που πήρε τον Κ., ο οποίος είναι τόσο καλό παιδί που άλλοι στην παρέα προσπαθούσαν να τον παντρέψουν με τις αδελφές τους κι άλλοι ετοιμάζονταν να κάνουν εγχείρηση αλλαγής φύλου για να τον παντρευτούν, αλλά μας έκανε και τη δύσκολη. Τέλος πάντων γέννησε και ολοκληρώθηκε σαν γυναίκα. Τώρα θα γίνει πυρηνικός φυσικός. Μπορεί και νεοφιλελεύθερη, δεν ξέρω.

Τι να της πάω στο μαιευτήριο τώρα; Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις πάνε λουλούδια, αλλά αυτή μπορεί να τα φάει, οπότε θα της πάω παστουρμά. Να πάρω κάτι και για το παιδί. Τι να του πάρω; Οι γονείς του είναι πάμπλουτοι – δεν ξέρουν τι έχουν. Αυτοί μας ζούνε. Το βρήκα! Η Ε. νομίζει πως είμαι διασημότητα, οπότε θα του χαρίσω το blog μου. Blog δεν έχουν. Μην κοιτάτε τώρα, στο μέλλον τα blogs θα πάρουν αξία. Θα πηγαίνουν από πατέρα σε γιο. Θα τσακώνονται τα αδέλφια ποιο θα κληρονομήσει το blog τη μάνας. Φόνοι θα γίνονται.

Ακόμα ένα παιδί στην παρέα. Έχουν γίνει πιο πολλά από εμάς. Στη δύσκολη θα τα πουλήσουμε και θα φύγουμε για Βραζιλία. Κι επειδή στην πραγματικότητα έχω κατουρηθεί από τη χαρά μου και γράφω μαλακίες, θα αφήσω τον καλό συνάδελφο Βιτσέντζο Κορνάρο, που είναι πιο ψύχραιμος, να πει δυο λόγια :


Mην το κρατείτε για πολύ, μην το θαυμάζετ' όλοι·
τούτες οι τέχνες βρίσκονται στης Φύσης το περβόλι.
K' εις πράματα πολλώ' λογιών, που άνθρωπος δεν κατέχει,
κι ουδ' ήπραξε, μηδ' είδεν τα, μάθηση η Φύσις έχει.
Σαν το μωρό, οπού κανείς φαητό δεν τ' αρμηνεύγει,
κ' εκείνο, ό,τι ώρα γεννηθεί, να βρει βυζί γυρεύγει,
απ' την κοιλιάν της μάνας του η Φύση δασκαλεύει,
και το βυζί για ζήση του να το' βρει πασπατεύει.
Kαι δίχως να' χει δάσκαλο, με μάθηση γεννάται,
κλαίει, γυρεύει το βυζί, κι η μάνα το λυπάται.
Kι αν είναι και γιαμιά-γιαμιά γάλα δεν το ταγίσει,
στο στόμα τα δακτύλια του βάνει να πιπιλήσει.
Δείχνει τη χρείαν του το ζιμιό, κι ομολογά τά θέλει,
μ' όλον οπού 'ναι έτσ' άφαντο, και βρέφος, και κοπέλι…

Mα όλα για μένα εσφάλασι και πάσιν άνω-κάτω,
για με ξαναγεννήθηκεν η Φύση των πραμάτων