Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008

Animal Planet

Ένας Ιρακινός δημοσιογράφος εκσφενδόνισε τα παπούτσια του κατά του Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στη Βαγδάτη. Ο δημοσιογράφος αποκάλεσε τον Τζορτζ Μπους "σκυλί". Ίσως κάποιοι στη χώρα μας να απόρησαν γιατί ο Ιρακινός δημοσιογράφος αποκάλεσε τον Τζορτζ Μπους "σκυλί" και όχι "γουρούνι" - άλλωστε, οι Έλληνες είναι γνωστοί για την κυνοφιλία που τους διακρίνει. Η απάντηση είναι απλή: Οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό και, ως εκ τούτου, δεν γνωρίζουν καλά τα γουρούνια, αφού είναι μάλλον απίθανο να διατηρούν γουρούνια, ως κατοικίδια, γιατί θα τους λερώνουν τους καναπέδες. Έτσι οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως σε πιθανές διαδηλώσεις τους οι μουσουλμάνοι δεν θα φωνάζουν "Μπάτσοι - γουρούνια -δολοφόνοι" αλλά "Μπάτσοι -σκυλιά - δολοφόνοι".

Αν θέλετε να μάθετε γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη "γουρούνια" στο σύνθημα "Μπάτσοι-γουρούνια -δολοφόνοι", πατήστε εδώ.


Κάποιοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί το κυρίαρχο σύνθημα στις διαδηλώσεις της Αθήνας είναι το "Μπάτσοι- γουρούνια- δολοφόνοι" - θεωρούν πως τα γουρούνια είναι συμπαθή ζώα και αδικούνται κατάφωρα από την ταύτισή τους με τους μπάτσους.

Πράγματι, τα γουρούνια είναι πιο συμπαθή από τους μπάτσους και τουλάχιστον προσφέρουν κάτι στην κοινωνία. Ο λόγος όμως που υπάρχει η λέξη "γουρούνια" στο γνωστό σύνθημα είναι απλώς πρακτικός.

Αν προσέξετε, θα παρατηρήσετε πως η πρώτη λέξη του συνθήματος (μπάτσοι) έχει δυο συλλαβές, η δεύτερη (γουρούνια) έχει τέσσερις συλλαβές που ακούγονται όμως σαν τρεις (γου-ρου-νια), και η τρίτη λέξη (δολοφόνοι) έχει τέσσερις συλλαβές.

Δηλαδή, το σύνθημα ξεκινάει με μια δισύλλαβη λέξη, συνεχίζεται με μια τετρασύλλαβη λέξη -που ακούγεται σαν τρισύλλαβη- και τελειώνει με μια μια τετρασύλλαβη. Άρα, 2-3-4.

Η μια επιπλέον συλλαβή σε κάθε λέξη κάνει το σύνθημα πιο εύηχο και -στην προκειμένη περίπτωση- βοηθάει τους διαδηλωτές να εκφράσουν καλύτερα το νόημα της διαμαρτυρίας τους και την οργή τους. Παράλληλα, τους βοηθάει να συντονιστούν αφού η πρώτη λέξη είναι πιο μικρή από τη δεύτερη και η δεύτερη πιο μικρή από την τρίτη.

Αν το σύνθημα ήταν "Δολοφόνοι - γουρούνια- μπάτσοι" (4-3-2), θα ήταν κακόηχο και σαφώς αποδυναμωμένο, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε προβλήματα στο συντονισμό των διαδηλωτών.

Άρα, η χρήση της λέξης "γουρούνια" στο γνωστό σύνθημα είναι ένα είδος ποιητικής αδείας και δεν θα πρέπει να ενοχλεί τους ζωόφιλους.

Θα μπορούσαν βέβαια οι διαδηλωτές να αντικαταστήσουν τη λέξη "γουρούνια" με τη λέξη "σκουλήκια" αλλά τα σύμφωνα "γ", "ρ" και "ν" έχουν το πλεονέκτημα να είναι και ηχηρά και εξακολουθητικά.



Αυτό που μου αρέσει στα μπλογκ είναι που γράφεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Καλά, εγώ το κάνω γενικότερα αυτό.