Παρασκευή, Μαΐου 20, 2005

Τεμαχίζοντας την Έλενα

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ανταπόκριση από το Κίεβο
του Νόαμ Τρότσκι



Η Αντίστροφη Μέτρηση

Η Έλενα Παπαρίζου βρίσκεται ήδη στο Κίεβο της Ουκρανίας, και μάλιστα χτες το πρωί έδωσε την πρώτη της συνέντευξη σε Σουηδούς δημοσιογράφους. Το μόνο που διέρρευσε από τη συνέντευξη ήταν πως οι Σουηδοί εκμυστηρεύτηκαν στην Έλενα, ότι η Νατάσα Παζαΐτη είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ιατρικής. Το απόγευμα της Δευτέρας η Έλενα πάτησε για πρώτη φορά το γρασίδι του Palats Sportu, μαζί με το μπαλέτο των τεσσάρων χορευτών και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Φωκά Ευαγγελινού, έκανε ελαφριά προπόνηση, ξεμούδιασμα κι ασκήσεις με μπάλα (έπαιξαν ποδοβόλεϊ, το κορόιδο και τα μήλα) Η Έλενα έχει ένα πρόβλημα με τον μηνίσκο της από παλιό τραυματισμό στο Διογένης Palace (είχε πατήσει μια γαρδένια κι έκανε τριπλό άξελ με φλιπ-φλοπ πριν πέσει πάνω στο κεφάλι ενός άτυχου ουρολόγου που σαλιάριζε με τη γραμματέα του), αλλά θα παίξει ακόμα και με ένεση αν χρειαστεί, όπως μας διαβεβαίωσε ο Χρήστος Τζέκος. Η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού ήταν στο γνωστό μοτίβο «γύρω-γύρω όλοι στη μέση η τραγουδιάρα», αλλά εντυπωσίασε τους Ουκρανούς θεατές που δεν είχαν ξαναδεί Έλληνες, κι ένιωσαν έκπληξη όταν διαπίστωσαν πως δεν έχουμε ουρές και λέπια. Το τραγούδι της ελληνικής συμμετοχής έχει τον τίτλο «My number one». Η μουσική είναι εμπνευσμένη από τα Ορφικά Μυστήρια με αισθαντικές πινελιές μογγολικής τζαζ, ενώ ο στίχος παραπέμπει ευθέως στη «Μήδεια» του Ευριπίδη και στον αέναο χορό του σημαίνοντος και του σημαινόμενου. Το ελληνικό κοινό θα εκπλαγεί ευχάριστα στο άκουσμα του τραγουδιού, καθώς το Σάββατο στον τελικό το τραγούδι θα ακουστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επαινέσουμε τους υπεύθυνους της ελληνικής συμμετοχής που απαγόρεψαν να παιχτεί το «My number one» από τα ραδιόφωνα, για να μην το βαρεθεί ο κόσμος, κι έτσι θ’ ακουστεί φρέσκο κι όχι μπαγιατούρα. Ο σφραγισμένος φάκελος με τη μουσική και τους στίχους άνοιξε μόλις χθες το μεσημέρι και η Έλενα δίνει πραγματικό αγώνα δρόμου για να μάθει τα λόγια.


Συνέντευξη Τύπου

Το απόγευμα στη συνέντευξη Τύπου, η Έλενα είπε πως δεν αισθάνεται φαβορί. όπως υποστηρίζει ο προπονητής των γηπεδούχων, και περιμένει μεγάλη υποστήριξη από τους Έλληνες οπαδούς, αλλά τους παρακαλεί να είναι κόσμιοι για να μην τιμωρηθεί η ομάδα μας. Πρόσθεσε ακόμα πως ζει με ενθουσιασμό αυτή την εμπειρία και το βράδυ του τελικού θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό, ως πρέσβειρα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην μαμά της και της ζήτησε να μην ξεχάσει να της γράφει στο βίντεο όλα τα επεισόδια της «Βέρας στο δεξί». Τελειώνοντας είπε πως αγαπάει τα παιδιά και το μουσακά και δεν έχει σημασία ποιος θα σκοράρει, αρκεί να κερδίσει η ομάδα μας.


Η Μεγάλη Ανατροπή

Αμέσως μετά η ομάδα μας αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση και χάθηκε μέσα στη νύχτα. Τους ακολουθήσαμε με τη βοήθεια ενός πρώην πράκτορα της KGB, του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν ήταν δύσκολο, γιατί κάποιος από την αποστολή πρέπει να ήταν τραυματισμένος και οι μικρές αιμάτινες κηλίδες διαγράφονταν καθαρά πάνω στο κατάλευκο χιόνι της ουκρανικής στέπας. Η ομάδα μας κατέληξε σε ένα κλειστό εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κι εκεί τους χάσαμε ξαφνικά από μπροστά μας. Ο Βλαντιμίρ άνοιξε τον πυρηνικό αντιδραστήρα και βρεθήκαμε στις κατακόμβες της Αγίας Αικατερίνης περνώντας μέσα από τους υπονόμους του Μεγάλου Πέτρου. Εκεί χάσαμε για λίγο τα χνάρια τους γιατί το αίμα δεν φαινόταν μέσα στα σκατόνερα, αλλά ευτυχώς συναντήσαμε εντελώς τυχαία τον Ολέγκ Μπλαχίν που μας έδειξε προς τα πού πήγαν. Εκεί, σε μια σπηλιά ολυμπιακών διαστάσεων, ξεδιπλώθηκε μπροστά μας το μεγαλοφυές σχέδιο που εξύφανε η ελληνική πανουργία.


Τα Λερωμένα Ρούχα της Έλενας


Κυρίες και κύριοι η Έλενα έχει τα ρούχα της. Τώρα ξέρετε σε ποιον ανήκε το αίμα που μας οδήγησε στη σπηλιά. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα σε μια οποιαδήποτε άλλη γυναίκα αλλά η Έλενα πάσχει από μια σπάνια ασθένεια κι έτσι η έμμηνος ρύση της κρατάει τέσσερις μήνες, ενώ το σκοτωμένο αίμα τρέχει ποτάμι από τον κόλπο της. Μπροστά στον κίνδυνο να πλημμυρίσει με αίματα η σκηνή την ώρα που θα ακούγεται το ελληνικό τραγούδι, ο Φωκάς Ευαγγελινός συνέλαβε μια ειδική χορογραφία για γυναίκα με περίοδο. Όσα είδαμε στην απογευματινή πρόβα ήταν στάχτη στα μάτια των αντιπάλων μας. Στην πραγματικότητα η Έλενα θα τραγουδήσει όλο το τραγούδι κάνοντας την κατακόρυφο έχοντας ένα σφιχτό ταμπόν στον κόλπο της, ενώ οι δυο από τους τέσσερις χορευτές θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να την συγκρατήσουν αν πάει να αναποδογυρίσει. Η Έλενα έμαθε να χορεύει με τα χέρια, παίρνοντας ταχύρυθμα μαθήματα από έναν Γιαπωνέζο θηριοδαμαστή, που εκπαίδευε γορίλες στο τσίρκο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Για να υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στη σκηνή, οι άλλοι δυο χορευτές μας θα είναι ο Ιωάννης Μελισσανίδης και ο Δημοσθένης Ταμπάκος. Ο Ιωάννης θα κάνει ανάποδες κωλοτούμπες γύρω από την ανάποδη Έλενα, σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, σε μια προσπάθεια να καλυφτεί επάξια το κενό του Σάκη Ρουβά, ενώ ο Δημοσθένης θα κάνει την άσκηση «Ταμπάκος» στους «πέντε κρίκους ένα τάλιρο» και μετά θα κάνει άλματα «Τσουκαχάρα» με βαθμό δυσκολίας τρεις κι εξήντα. Στο τέλος του τραγουδιού η Έλενα θα κάνει ανάποδο σπαγγάτο βγάζοντας το ταμπόν και οι δυο γυμναστές θα ισορροπήσουν πάνω στα μπούτια της, ενώ το απελευθερωμένο αίμα θα τους περιλούζει από την κορφή ως τα νύχια, βάφοντας κόκκινες τις λευκές φόρμες τους. Το θέαμα είναι συγκλονιστικό, αφού οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες, κι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ο Φωκάς Ευαγγελινός μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία μας, μας πλησίασε και μας δήλωσε συγκινημένος πως πρώτη φορά στη ζωή του κάνει χορογραφία για γυναίκα με πολύ αίμα στην περίοδό της και είναι ενθουσιασμένος, γιατί ήταν το κρυφό του όνειρο. Το καλοκαίρι θα χορογραφήσει τον «Ζορμπά» για την Όπερα της Πεντάρας με πρωταγωνιστές ένα ιπτάμενο δελφίνι κι ένα τελεφερίκ. Η Έλενα για ευνόητους λόγους δεν μπόρεσε να μας μιλήσει κι έτσι αρκεστήκαμε σε μια δήλωση του Ιωάννη Μελισσανίδη, που μας ξεκαθάρισε πως είναι από τη Θεσσαλονίκη, που είναι πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και η Μακεδονία είναι ελληνική. Ολέ!