Τρίτη, Μαΐου 31, 2005

Ένα "όχι", ένας υδραυλικός και μια πισίνα

Image Hosted by ImageShack.us


Το πάνελ


Η Έλλη Στάη στην εκπομπή της «Με τα μάτια που θέλεις», προσπάθησε να φωτίσει το γαλλικό «όχι» στο Ευρωσύνταγμα. Καλεσμένοι ήταν η κ. Διαμαντοπούλου, η κ. Μπακογιάννη-Κούβελα-Μητσοτάκη, ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Ζουράρις, ο κ. Τσουκαλάς και δυο δημοσιογράφοι, που αν και έλεγαν τα πιο σωστά, δεν τους άφηναν οι άλλοι να μιλήσουν, οπότε κι αυτοί έκοψαν πλευρό και πήραν έναν υπνάκο. Με δύναμη από το Παρίσι επενέβαινε στη συζήτηση ο κ. Πάγκαλος και ψύχραιμα από τις Βρυξέλλες ο κ. Μανόλης Μαυρομάτης που ανέλυσε τις επιπτώσεις που είχε το γαλλικό «όχι» στον κανονισμό του οφσάιντ. Η κ. Στάη διευκρίνισε πως στην εκπομπή ήταν καλεσμένη και η κ. Λιάνα Κανέλλη, ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, του Αγίου Πνεύματος και της Παναγιάς της Κανάλας, αλλά αρνήθηκε να παρευρεθεί, γιατί απαγορεύεται το κάπνισμα στο στούντιο και δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με ένα ναργιλέ και δυο τζούρες από την πίπα της Ειρήνης.

Το ρεπορτάζ

Η εκπομπή ξεκίνησε με ένα συνταρακτικό ρεπορτάζ. Μια ρεπόρτερ της εκπομπής είχε πάρει τους δρόμους και ρωτούσε τους Αθηναίους τι είναι το ευρωσύνταγμα. Αυτοί ήξεραν τι είναι το ευρωσύνταγμα, αλλά δεν της έλεγαν και της είπαν πως αν έχει απορίες, να στρώσει τον κώλο της κάτω να κάτσει να διαβάσει τι είναι το ευρωσύνταγμα και να μην τα περιμένει όλα έτοιμα απ’ αυτούς. Κάποια στιγμή της έκλεψαν το πορτοφόλι που ήταν γεμάτο ευρώ, κι επειδή ήταν στο Σύνταγμα, άρχισε να φωνάζει πως της έκλεψαν το ευρωσύνταγμα, με αποτέλεσμα να της βάλουν ζουρλομανδύα και να την πάνε στο Δαφνί, στην πτέρυγα με τους ρεπόρτερ που είναι ασφυκτικά γεμάτη και πρέπει να γίνει κάτι επιτέλους, γιατί ολημερίς κοπανιούνται με τα μικρόφωνα και ενοχλούν τους τουρίστες που μπεκρουλιάζουν στην παρακείμενη γιορτή του κρασιού, που το κρασί ρέει δωρεάν και το κέφι είναι εξασφαλισμένο .

Απόψεις

Η κ. Μπακογιάννη-Κούβελα-Μητσοτάκη είπε πως της σηκώθηκε η τρίχα που κατέβηκαν μαζί οι αριστεροί και οι ακροδεξιοί στη Βαστίλλη και πως αν ήταν αυτή δήμαρχος του Παρισιού, θα έστελνε τους αριστερούς να πανηγυρίσουν στη Γιουροντίσνειλαντ και τους ακροδεξιούς στη γραμμή Μαζινό. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κ. Διαμαντοπούλου που είπε πως το όλον ΠαΣοΚ πιστεύει στο σουηδικό μοντέλο, στο κόκκινο βιβλίο του Μάο και στην αποτρίχωση, αλλά διαπιστώνει ένα έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη και προτείνει να στείλουμε τον κ. Παπανδρέου στη Γαλλία για να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η θέση της κ. Διαμαντοπούλου έκανε έξαλλο τον κ. Ζουράρι που δήλωσε πως η καθ’ ημάς Ανατολή, το είναι και το φαίνεσθαι, το σημαίνον και το σημαινόμενο, τον οδήγησαν κάποτε να πει πως η φωνή του Νότη Σφακιανάκη μας ενώνει με το Βυζάντιο (την Κερκόπορτα θα εννoούσε). Θύμισε επίσης στους καλεσμένους πως αυτός το Μάη του ’68 ήταν στο Παρίσι μαζί με τον Σαρτρ, τον Γιωτόπουλο και τον Καζαντζίδη. Αυτό κομπλεξάρισε την κ. Διαμαντοπούλου, που το ’68 ήταν στην Κοζάνη και δούλευε στα καπνά, και είπε «τι Λοζάννη, τι Κοζάνη χιόνια η μιά και χιόνια η άλλη», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μαυρομάτη από τις Βρυξέλλες που ξεκαθάρισε πως ο Μπουντραγκένιο και ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον Πολωνό υδραυλικό. Αυτός ο Πολωνός υδραυλικός έπαιξε πολύ στη συζήτηση, γιατί οι πισίνες των καλεσμένων είχαν πλημμυρίσει και μόνο οι Πολωνοί υδραυλικοί ξέρουν από πισίνες, γιατί στην Πολωνία η πισίνα είναι υποχρεωτική σε κάθε δωμάτιο, όπως και η βότκα.

Έλληνες του εξωτερικού


Ο κ. Παγκαλος από το Παρίσι και με φόντο τον πύργο του Άιφελ, που δεν φαινόταν βέβαια γιατί τον έκρυβε το σφριγηλό κορμί του, προσπάθησε να εξηγήσει το «όχι» των γάλλων αγροτών που υπέφεραν φέτος από το δάκο, τη μουχρίτσα και την πιτυρίδα. Είπε επίσης πως αν ψήφιζαν οι Έλληνες, θα ψήφιζαν «ναι», γι’ αυτό καλύτερα που δεν ψήφισαν και γλιτώσαμε το νταβαντούρι κι όλο αυτό το «και καλά μας ενδιαφέρει το Ευρωσύνταγμα αλλά στην πραγματικότητα το έχουμε χεσμένο πατόκορφα και το θέμα είναι πότε ξεκινάει ο Μαζωνάκης, κι αν θα παντρευτεί η Άντζελα πριν γίνει τοτέμ». Είπε ακόμα πως ο Αστερίξ θα ήταν υπέρ του «ναι», ενώ ο Οβελίξ θα ψήφιζε «όχι», γιατί δεν θα ήθελε να μοιραστεί το γουρουνόπουλο με τον Πολωνό υδραυλικό, που πως και πότε βρέθηκε από την πισίνα της κ. Στάη στο Παρίσι, ο Θεός κι η ψυχή του! Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός πως οι Τούρκοι δεν μιλάνε γαλλικά, ενώ οι Άραβες μιλάνε γαλλικά, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον νέο Αραβοτουρκικό πόλεμο που θα γίνει στα Ηλύσια Πεδία με τρόπαιο για τους νικητές μια μέρα με τον Αλέκο Αλαβάνο στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Στο σημείο αυτό γάλλοι αναρχικοί φοιτητές πήραν όμηρο τον κ. Πάγκαλο, επειδή ο φρουρός του πυροβόλησε μια μπεκάτσα και τον οδήγησαν δια της βίας σε ένα γαλλικό πατσατζίδικο, αφού προηγουμένως είχαν οδηγήσει εκεί τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Βερελή. Ο κ. Μαυρομάτης από τις Βρυξέλλες καταδίκασε τη συμπεριφορά των «παιδιών» κι έδωσε τα προγνωστικά του για τον αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας, που θα γίνει στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, το «Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης», χωρίς να αποκλείεται και το «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού». Μετά εξαφανίστηκε από το πλάνο, γιατί οι Βέλγοι έκοψαν τη σύνδεση επειδή είναι νοικοκυραίοι ανθρώποι και πάνε για ύπνο πριν ξεκινήσουν οι τσόντες στο Alter.

Ο τσακωμός


Κάποια στιγμή η συζήτηση κόντεψε να εκραγεί, όταν η κ. Διαμαντοπούλου, που είναι πολύ αντρούτσω και δεν μασάει, ρώτησε τον κ. Λαφαζάνη, που αν δεν το ξέρετε είναι αριστερός, γιατί ο Συνασπισμός ψήφισε το Μάαστριχτ. Στο πάνελ έπεσε σιωπή γιατί κανείς δεν θυμόταν τι είναι αυτό το Μάαστριχτ ,αλλά ο κ. Λαφαζάνης, που είναι αριστερός όπως σας είπα, δεν κώλωσε και είπε : «Το ψηφίσαμε γιατί ήταν πρόεδρος η Δαμανάκη που μετά την πήρατε εσείς!». Οπωσδήποτε ήταν μια πληρωμένη απάντηση, αλλά είχε ως αποτέλεσμα η κ. Διαμαντοπούλου και η κ. Μπακογιάννη-Κούβελα-Μητσοτάκη να κάνουν κόμμα (όχι πως δεν είναι δηλαδή) , επειδή τις πιάσανε τα φεμινιστικά τους κι αποφάσισαν να υποστηρίξουν την κ. Δαμανάκη με την οποία έχουν τον ίδιο στιλίστα. Άρχισαν να κατηγορούν τον κ. Λαφαζάνη πως είναι φαλλοκράτης και να καίνε τα σουτιέν τους ουρλιάζοντας, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν οι δυο δημοσιογράφοι και να το βάλουν στα πόδια. Στη συζήτηση παρενέβη τηλεφωνικά ο κ. Κιμούλης, θεωρώντας πως θίγεται προσωπικά η υπόληψή του, επειδή ήταν σύζυγος της κ. Δαμανάκη, όταν ο Συνασπισμός ψήφισε το Μάαστριχτ φέρνοντας την ανθρωπότητα στα πρόθυρα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Κιμούλης είπε ακόμα πως το καλοκαίρι ανεβάζει «Οιδίποδα Τύραννο» στην Επίδαυρο, με την αφεντιά του στο ρόλο του Οιδίποδα και τη συμμετοχή της Νόνικας Γαληνέα, του Γιώργου Νταλάρα και του Γιώργου Κοινούση. Είπε ακόμα πως στα καμαρίνια επικρατεί μια οικογενειακή ατμόσφαιρα και πως είναι όλοι σαν μια γροθιά, βάζοντας έτσι τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις για το μαυρισμένο μάτι της Νόνικας. Η παράσταση θα ανέβει στην Επίδαυρο, στα Ίμια και στο Ρομέο, ενώ δεν αποκλείεται να πάει και στη Θεσσαλονίκη επειδή «τη ζητάει ο κόσμος». Εξάλλου, όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το κοινό της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά τον Οιδίποδα. Μην τα ξαναλέμε.