Δευτέρα, Μαΐου 28, 2007

Τα παράνομα τακούνια




Ο πιτσιρίκος σχολιάζει την απαγόρευση των τακουνιών στο Ηρώδειο και συνιστά στις κυρίες ξυποληταρία για να στρώνουν οι φτέρνες.





Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να απαγορεύσει την είσοδο στο Ηρώδειο σε όσες κυρίες φορούν παπούτσια που «πληγώνουν» το μνημείο. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει αυτό τον όρο παραχώρησης του Ηρωδείου προς το Ελληνικό Φεστιβάλ, επειδή οι φθορές που έχουν προκληθεί από τα τακούνια των κυριών, κατά τη διάρκεια της ανάβασής τους στις στενές κερκίδες, είναι μεγάλες.

Ήδη, οι κοσμικές κυρίες της πρωτεύουσας που έχουν πολιτιστικές ανησυχίες, αναζητούν νέους τρόπους πρόσβασης στο Ηρώδειο, ώστε να μη στερηθούν τα κορυφαία πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού, αλλά και για να μη στερήσουν τη δυνατότητα στους υπόλοιπους θεατές να θαυμάσουν τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής που προστέθηκαν πρόσφατα στη γκαρνταρόμπα τους.

Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου έχει αποφασίσει να αποφύγει την απαγόρευση του ΚΑΣ για τα τακούνια, προσερχόμενη στη διακεκριμένη ζώνη του Ηρωδείου με χρυσοποίκιλτη άμαξα δυο τόννων που θα τη σέρνουν τέσσερα υπέροχα άλογα χωρίς πέταλα, ενώ η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη σκέφτηκε πως δεν είναι σωστό να καταφύγει σε πολυέξοδες και προκλητικές λύσεις, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο λιτότητας, κι έτσι θα προσέρχεται στο Ηρώδειο πάνω σε μια απέριττη χρυσή ασπίδα, που θα μεταφέρεται στους ώμους ξυπόλητων νεαρών μαύρων σκλάβων· κάτω από τις επευφημίες του πλήθους οι σκλάβοι θα την οδηγούν στο θρόνο της, όπου και θα την εναποθέτουν ευλαβικά – στη συνέχεια η κ. Βαρδινογιάννη θα βαράει το γκονγκ με ένα σφυρί, ώστε να ξεκινήσει η παράσταση.

Οι κυρίες της υψηλής κοινωνίας έχουν βρει νέες τρόπους προσέλευσης στο ρωμαϊκό ωδείο αλλά οι πληβείες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μια λύση για τις παρακατιανές κυρίες είναι να πηγαίνουν ως την είσοδο του Ηρωδείου με τις γόβες, να τις βγάζουν και να μπαίνουν μέσα ξυποληταρία - σαν να μπαίνουν σε τζαμί.

Θα μπορούσαν μάλιστα να περπατάνε σε πατάκια για να γυαλίζουν και τα μάρμαρα. Καλό θα ήταν να βγάζουν και τα ρούχα τους και να μπαίνουν εντελώς τσίτσιδες - αν η παράσταση δεν είναι αντάξια των προσδοκιών μας, θα μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε χάζι στις κερκίδες.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να επιβάλει κυρώσεις σε όσες κυρίες δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις: στις κυρίες που φορούν τακούνι από δυο μέχρι οκτώ πόντους θα γίνεται φάλαγγα και ηλεκτροσόκ, ενώ σε όσες φορούν από οκτώ και πάνω θα τους βγάζουν τα νύχια με τανάλια.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει πόιντ σίστεμ σε όλα τα αρχαία θέατρα της χώρας και οι κυρώσεις θα είναι ανάλογες με αυτές του νόμου 4000 περί τεντιμποϊσμού: Οι κυρίες που θα συγκεντρώνουν πάνω από 25 πόντους τακούνι θα κουρεύονται γουλί, θα δένονται με χειροπέδες και θα διαπομπεύονται γυμνές στους δρόμους.

Παράλληλα, για να αποφευχθούν τα σούρτα φέρτα στην τουαλέτα και η περαιτέρω καταστροφή του μνημείου, οι θεατές θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα αρχαία θέατρα με πάπια την οποία θα επιδεικνύουν στην είσοδο. Οι διακεκριμένες θέσεις θα είναι εφοδιασμένες με καθετήρα, ενώ σε όλους ανεξαιρέτως τους θεατές θα γίνεται κλύσμα πριν τους επιτραπεί η είσοδος στο θέατρο.

Εξίσου καταστροφικός παράγοντας για το Ηρώδειο θεωρούνται και οι τσίχλες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι συντηρητές συγκέντρωσαν πέρσι 27 κιλά τσίχλας από τις κερκίδες κυρίως του άνω διαζώματος. Λογικό είναι: αν είσαι καπνιστής και δεν μπορείς να φουμάρεις επί δυο ώρες ενώ στη σκηνή στριγκλίζουν κάτι χοντρές, θα το ρίξεις στις τσίχλες για να μη σκοτώσεις καναν άνθρωπο. Βέβαια, αυτό δεν είναι λόγος να πετάς την τσίχλα στα μάρμαρα – μπορείς κάλλιστα να την κολλήσεις με τρόπο στην πανάκριβη τουαλέτα της μπροστινής σου, ώστε να την καταστρέψεις δια παντός.

Εν κατακλείδι, στο Ηρώδειο δεν μπορείς να φας, να πιεις, να καπνίσεις, να μασήσεις τσίχλα, να μιλήσεις στο κινητό, να ηχογραφήσεις την παράσταση, να τραβήξεις φωτογραφία ή βίντεο, ενώ τώρα απαγορεύονται και τα τακούνια. Μια λύση είναι να κόψουν οι Έλληνες το θέατρο και να πηγαίνουν για ψυχαγωγία στο νοσοκομείο – πιο χαλαροί είναι οι περιορισμοί στα νοσοκομεία.


"Ο Φιλελεύθερος" - 27/05/07