Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007

Έξω πάμε καλά!

Με επιτυχία στέφθηκε η περιοδεία του Κώστα Καραμανλή στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Βιετνάμ, που διεξήχθη στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας και της προώθησης των εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε τη στήριξη των Μαορί στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ενώ οι Παπούα επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού πρώτα το συζητήσουν με τους Νέα Γουινέα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης για το Σκοπιανό οι Μασάι και οι Ζουλού, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα.

Πρώτος σταθμός της ελληνικής αποστολής ήταν η Σιγκαπούρη, για να αγοράσει ο πρωθυπουργός το νέο, εξελιγμένο PlayStation, που σου επιτρέπει να κυβερνάς χωρίς να χρειάζεται να σηκώνεσαι από το κρεβάτι.

Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία, όπου ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση κορυφής με την πρωθυπουργό της χώρας, η οποία είναι απόγονος της λαίδης Τσάτερλι και του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Οι δυο πλευρές καταδίκασαν τη φαλαινοθηρία στον Ειρηνικό Ωκεανό και στον Καβομαλιά και αποφάσισαν να πάρουν από κοινού μέτρα για την καταπολέμηση της φαλάκρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συνάντησε τον αρχηγό των Μαορί με τον οποίο συζήτησε διεξοδικά το δίκαιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα των Μαορί να βαράνε τατουάζ στη μαλαπέρδα τους.

Ακολουθώντας το τοπικό έθιμο, αλλά και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Μαορί -που είναι πολύ καχύποπτοι-, ο κ. Καραμανλής ξεπαρθένεψε την κόρη του αρχηγού και μετά έκανε ξεβράκωτος το γύρο του θριάμβου με το ματωμένο σεντόνι στα χέρια, επευφημούμενος από όλη τη φυλή· το όμορφο αυτό ενσταντανέ κατέγραψε με την κάμερά της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και θα χρησιμοποιηθεί ως τηλεοπτικό σποτ στη συνέχεια της προεκλογικής καμπάνιας, αν το ΠΑΣΟΚ ανεβάσει τους τόνους και επιλέξει το σκληρό ροκ.

Ο πρωθυπουργός μοίρασε στους ιθαγενείς καθρεφτάκια με τα φάτσα του και έπαιξε μαζί τους λασπομαχίες και μαξιλαροπόλεμο, ενώ στο τέλος του τελετουργικού χάλασε λίγο την αυστηρή δίαιτά του, αφού τηρώντας τις παραδόσεις των Μαορί αναγκάστηκε να φάει ένα βόδι μόνος του.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής από τη Νέα Ζηλανδία, μιας και σύμφωνα με την παράδοση ο πρωθυπουργός έπρεπε να πάρει μαζί του τη διακορευμένη κόρη του αρχηγού των Μαορί, ώστε να μη δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο και βρεθούν ξαφνικά οι Μαορί παραταγμένοι στα βόρεια σύνορά μας.

Τελικά, μετά από μεσολάβηση του Έλληνα πρέσβη η κοπέλα επιβιβάσθηκε στο αεροπλάνο και την πέταξαν από τα 400 χιλιάδες πόδια πάνω από τον Ειρηνικό- έτσι κάνουν όλοι οι αρχηγοί κρατών που επισκέπτονται τη Νέα Ζηλανδία, αν και αυτό δεν το προβλέπει η παράδοση.

Στην Αυστραλία ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους ομογενείς επειδή είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη χώρα – όσοι Έλληνες τον είδαν βεβαιώθηκαν για το πόσο σωστή ήταν η απόφασή τους να μεταναστεύσουν όσο πιο μακριά γίνεται από την Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής υπέγραψε Σύμφωνο Κοινωνικής Ασφάλισης με τον αυστραλό ομόλογό του και σκόρπισε ανακούφιση στους ομογενείς· η ανεύθυνη κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε επενδύσει τα χρήματα των ταμείων σε κάτι δομημένα ομόλογα και, αν δεν πήγαινε ο Καραμανλής να τους σώσει, κινδύνευαν οι άνθρωποι να πεθάνουν στην ψάθα.

Το σύμφωνο προβλέπει πως οι ομογενείς που έχουν συμπληρώσει 90 εργάσιμα έτη θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας – έτσι θα μπορούν να τα τινάζουν στον Ευαγγελισμό και να μην χρειάζεται να ταλαιπωρούνται οι συγγενείς τους να τους κουβαλάνε μια μέρα δρόμο με το αεροπλάνο μέσα στα ψυγεία, για να τους θάψουν στη φιλόξενη γη της ορεινής Ναυπακτίας.

Στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός γιόρτασε την ονομαστική του εορτή και έσπασε για δεύτερη φορά την αυστηρή του δίαιτα, αφού σύμφωνα με το τοπικό έθιμο έπρεπε να φάει σαράντα τούρτες σε δέκα λεπτά· το επίσημο δείπνο περιελάμβανε συκωτάκια από κοάλα σβησμένα με κινούμενη άμμο και κροκόδειλο σε γυψοσανίδα γαρνιρισμένο με σαρανταποδαρούσες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία, ο κ. Καραμανλής παρέστη σε δοξολογία στο ναό της Παναγιάς της Καγκουροκρατούσας στο Σίδνεϊ, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και την Καμπέρα, για να εκπληρώσει το τάμα του στην Παναγιά την Τρελοκαμπέρω.

Στη Μελβούρνη οι ομογενείς υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό στο «Kakourga Xenitia Arena», με τα συνθήματα «είναι βαριά η πούτσα του τσολιά» και «έχουμε μπύρες, έχουμε ούζα, φέρτε μας τις Σκοπιανές να κάνουμε παρτούζα», αλλά ενθουσιασμό προκάλεσε και η εμφάνιση της κ. Μπακογιάννη, που έγινε δεκτή με το σύνθημα «τελεία και παύλα, Ντόρα είσαι καύλα».

Στην εκδήλωση υπήρχε και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα - αν και οι ηλικίες των ομογενών έδειχναν πως δεν θα συμβιβάζονταν εύκολα με κάποιον νεότερο από τον Αττίκ και τη Βέμπο, ο Μανώλης Μητσιάς κατάφερε να τους ξεσηκώσει με το «Πες της το μ’ ένα γιουκαλίλι».

Στη συναυλία συμμετείχαν ακόμα η Ελένη Δήμου και η Ελένη Πέτα των οποίων η παρουσία ήταν πολύ χρήσιμη καθώς, κάθε φορά που εμφανίζονταν, πήγαιναν όλα τα κούσαλα στην τουαλέτα γιατί έπασχαν από ακράτεια.

Κορυφαία στιγμή της συναυλίας ήταν όταν ο πρωθυπουργός –σε μια σπάνια στιγμή ελληνικής λεβεντιάς- πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε το «Τι πουρό, τι καγκουρό / τσέπες έχουν και τα δυο», σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους ηλικιωμένους μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής διατράνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς. Δεν μας αρέσει που τουλάχιστον στο εξωτερικό οι Έλληνες είναι αγαπημένοι μεταξύ τους – τώρα θα τους βάλουμε να σκοτώνονται στη Μελβούρνη για το ποιος θα βγει βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία.

Θα μπορούσε ο Καραμανλής να κάνει μια συμφωνία με την αυστραλιανή κυβέρνηση ώστε οι ομογενείς να εκλέγουν βουλευτές από την Ελλάδα στη Βουλή της Αυστραλίας – με αυτόν τον τρόπο τα κόμματα δεν θα χρειάζεται να διαγράφουν τους βουλευτές τους, αφού θα μπορούν να τους στέλνουν εξορία εκεί: o Κίμων Κουλούρης θα εκλέγεται στο Περθ, ο Γιάννος Παπαντωνίου στην Αδελαΐδα και ο Πέτρος Μαντούβαλος στο υπόλοιπο Τασμανίας.

Μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού ανέβηκε στην εξέδρα και η Νατάσα Καραμανλή, που τραγούδησε αισθαντικά το «Αστροχτυπημένο κρινολίνο» του Λουδοβίκου των Ανωγείων, με αποτέλεσμα οι σεκιουριτάδες του σταδίου να την πάρουν για ζαβή και να την πετάξουν έξω κακήν κακώς.

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές όλο και περισσότερο θα βλέπουμε τη Νατάσα πάνω στην εξέδρα, και το αποκορύφωμα θα είναι λίγες μέρες πριν τις εκλογές που - εκτός από τη Νατάσα - θα ανεβαίνουν στην εξέδρα και τα δίδυμα μαζί με όλα τα προνήπια της χώρας.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια στάση στο Βιετνάμ για να προσκυνήσει στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, ο οποίος ήταν ένας εκ των συνιδρυτών της Νέας Δημοκρατίας.

Φτάνοντας στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός μιμήθηκε τον αείμνηστο θείο του και δήλωσε με νόημα «έξω πάμε καλά». Είναι επειδή δεν πάμε συχνά.




Αγαπητές θαυμάστριες του Old Boy, αυτό το κείμενο γράφτηκε για το





LiFO