Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2007

Η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός!

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνια σε ολόκληρη τη χώρα. Όλοι οι χριστιανοί γιόρτασαν τη βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό. Εμείς δεν βαφτιζόμαστε στα ποτάμια γιατί θα γίνονταν χάλια τα κοστούμια και τα φορέματα των κουμπάρων και των καλεσμένων από τη λάσπη – άσε που, για να ‘ρθει ο παπάς να σου βαφτίσει το παιδί στον Αλιάκμονα, θα ζητούσε τη μάνα του και τον πατέρα του.

Ο Ιησούς βαπτίστηκε όταν ήταν 30 ετών μαντράχαλος και, άρα, κακώς μας βαφτίζουν εμάς πριν καλά καλά πούμε «ευρώ». Το σωστό θα ήταν να βαφτιζόμαστε καμιά σαρανταριά χρονών με το σεντόνι για να μη φαίνεται η μαλαπέρδα και σοκάρονται οι παπάδες – όπως δηλαδή κάνουν οι αλλοδαποί που έρχονται στη χώρα μας και ξεχειλίζει η κολυμπήθρα και γίνεται μουνί η εκκλησία από τα νερά και τις πουτσότριχες.

Βέβαια, από ανάγκη το κάνουν οι άνθρωποι μπας και βρουν καμιά δουλειά, γιατί σαν «Αμπντούλ» δεν σε παίρνει εύκολα ο άλλος να αδειάζεις βόθρους, ενώ σαν «Θωμάς», όπως και να το κάνουμε, έχεις περισσότερες πιθανότητες για καριέρα.

Από την άλλη, αν δεν σε βαφτίσουν όσο ακόμα είσαι πιθηκάκι, το πιθανότερο είναι να πεθάνεις αβάφτιστος, γιατί δεν υπάρχει ενήλικας που θα πάει να κάνει τέτοιες κουλαμάρες από μόνος του.

Στον Πειραιά, η Θεία Λειτουργία και η τελετή του αγιασμού των υδάτων διεξήχθησαν χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από καμιά σαρανταριά χρόνια, κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό, αψηφώντας τα βοθρολύματα – τα κατρουλιά και τις κουράδες δηλαδή.

Ο κ. Χριστόδουλος πέταξε τον σταυρό χωρίς αλυσίδα για να διαρκέσει περισσότερο το νταβαντούρι και να τον δείχνουνε πιο πολλή ώρα οι τηλεοράσεις. Για τον σταυρό βούτηξε και ο νέος δήμαρχος του Ολυμπιακού Παναγιώτης Φασούλας αλλά πάτωνε και η συμμετοχή του ακυρώθηκε.

Ο σταυρός πήγε στον πάτο και τότε ο Παντελής Ζερβός πέταξε στα νερά τη Ντόρα Μπακογιάννη Βουγιουκλάκη με σκάφανδρο - επειδή έχει κι έξι αδέρφια να θρέψει τώρα που πέθανε ο Λαυρέντης Διανέλλος - κι αυτή έβγαλε από τον βούρκο τον σταυρό μαζί με μια γαλότσα, οπότε και ο αρχιεπίσκοπος είπε στους πιστούς από αύριο να πηγαίνουν με τη Δεξιά του Κυρίου και όχι με τη Δεξιά του Παπανδρέου, για να μην τους πάρει ο διάολος τον πατέρα.

Με περίσσεια λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στη Θεσσαλονίκη. Για τον σταυρό βούτηξαν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με ολόσωμο μαγιό, ο Στέλιος Παπαθεμελής με μπρατσάκια και ο Γιώργος Καρατζαφέρης που πήγε στον πάτο. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε τελικά ο Παύλος Μελάς που ευχήθηκε να λευτερωθεί φέτος η Πόλη για να λευτερωθεί και κείνου η καρδιά του.

Μέσα σε βαρύ κλίμα έγινε ο αγιασμός των υδάτων στην Έδεσσα, αφού η πόλη συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για την αποπλάνηση ανηλίκων από έναν 47χρονο επιχειρηματία. Ο αγιασμός έγινε στους καταρράκτες – όπως προκύπτει από την προανάκριση, απ’ όλη την Έδεσσα, μόνο τους καταρράκτες δεν είχε πηδήσει ο επιχειρηματίας.

Πάντως, οι ανήλικοι κατέθεσαν πως τους έδινε μερικά ευρώ για να φάνε κανα σουβλάκι με τζατζίκι και να στυλωθούν από το ξεκώλιασμα. Άντε, καλή φώτιση! Και του χρόνου!