Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007

Η εβδομάδα του πιτσιρίκου - Ήταν στραβό το κλίμα...

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/1

Ο καιρός είναι υπέροχος και αυτό ανησυχεί τους Αθηναίους που είναι συνηθισμένοι σε πολικές θερμοκρασίες. Οι παραλίες έχουν γεμίσει από τζιτζιφιόγκους που το παίζουν χειμερινοί κολυμβητές στη λιακάδα. Τώρα που ήρθε το Famoso κάνω κι εγώ τα τζάμια! Οι κανονικοί χειμερινοί κολυμβητές αρνούνται να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους – θα κόψουν τις φλέβες τους σε μπανιέρα με παγάκια. Στην Πίνδο, οι αρκούδες έχουν τα νεύρα τους και δεν έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη – χασμουριούνται ολημερίς αλλά το μάτι γαρίδα. Οι Αθηναίες είναι πολύ ανήσυχες που δεν κοιμούνται οι αρκούδες – κάνουν πηγαδάκια στους δρόμους και το συζητάνε. Μόλις η ώρα πάει εννιά, τρέχουν στο σπίτι να δουν τη «Μαρία την άσχημη», την ελληνική μεταφορά μιας κολομβιανής τηλενουβέλας. Τούρκικα και κολομβιανά σίριαλ, και κινέζικα προϊόντα – ευτυχώς που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ηθοποιός που υποδύεται τη Μαρία την Άσχημη είναι, λέει, όμορφη. Στην Ελλάδα, και τους άσχημους οι όμορφοι τους παίζουν. Εμείς οι άσχημοι, τι πρέπει να κάνουμε επιτέλους για να μας δείξει η τηλεόραση; Φόνο;



ΠΕΜΠΤΗ 18/1

Ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι σε πενθήμερη άδεια – είδε τον καλό καιρό, έβαλε το μπανιερό του και πήγε στη Λούτσα για καμάκι. Η Μάρα Ζαχαρέα δηλώνει πως δεν θέλει να λέει τις ειδήσεις μόνη της. Μωρέ, ολομόναχη θα ήθελε να της λέει, και σε πανεθνικό δίκτυο, αλλά έλα που ’χει μπάστακα τον Κακαουνάκη – καλύτερα να είσαι με τις νευριασμένες αρκούδες στην Πίνδο. Στον Alpha σκέφτονται να αναθέσουν το δελτίο στον Τράγκα. Στα παράθυρα θα είναι οι αδελφοί Παλαιοκώστα και οι Ντάλτον. Τη θέση του Γιώργου Κύρτσου θα πάρει ο Χρήστος Ζαμπούνης, για να μη χαθεί το savoir vivre. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν θέλει, λέει, να πουλήσει τον Alpha στη Γιάννα Αγγελοπούλου γιατί δεν τη χωνεύει – αυτή η Αγγελοπούλου, πάλι, γιατί δεν αγοράζει κατευθείαν όλη τη χώρα και παιδεύεται τόσον καιρό με τα υποκαταστήματα; Ούτε τα αποδημητικά πτηνά έχουν έρθει φέτος στη χώρα μας. Οι Αθηναίοι έχουν πιάσει τους γύρω λόφους και ψάχνουν με τα κιάλια μπας και δουν καναν κύκνο στον ορίζοντα.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/1

Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει «θέλουμε κόμμα του 21ου αιώνα». «Με ονοματεπώνυμα πολιτικών του 20ού αιώνα» - αυτό δεν το είπε, γιατί εννοείται. «Όλος ο ελληνικός λαός καταδίκασε την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας» λέει ο Κάρολος Παπούλιας στον πρέσβη των ΗΠΑ. Μόνο ο ελληνικός λαός; Και οι αλλοδαποί. Και οι αρκούδες. Δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να του πει ο Παπούλιας; «Κύριε πρεσβευτά, το τι χαρά πήραμε που σας ρίξανε ρουκέτα δεν περιγράφεται»; Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους μ' αυτές τις κλισέ δηλώσεις των πολιτικών. Ξέρεις από πριν τι θα πουν. Είναι σαν τις κηδείες που περνάνε όλοι και λένε «τα συλλυπητήρια μου» και οι συγγενείς απαντούν «σας ευχαριστούμε». Αν πεθάνει η σύζυγος και πας και πεις στον άντρα της «πηδούσα τη συχωρεμένη τη γυναίκα σου επί δέκα χρόνια και ήταν κανόνι στο κρεβάτι», πάλι «ευχαριστώ» θα σου πει – πάει η ρημάδα η γλώσσα από μόνη της.



ΣΑΒΒΑΤΟ 20/1

Με αφορμή το άρθρο 16 για την Παιδεία, στην Αθήνα πέφτει επί μέρες το ξύλο της αρκούδας ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντιεξουσιαστές. Δεν φταίνε ούτε οι μεν ούτε οι δε. Παλιά τα πράγματα ήταν απλά: ήξερες πως οι πλούσιοι είναι μαζεμένοι στα ανάκτορα και πήγαινες εκεί να τους αφαλοκόψεις. Τώρα που τα κεφάλαια έχουν διασκορπιστεί, δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Βγαίνει ο αντιεξουσιαστής στο δρόμο και πέφτει πάνω στον μπάτσο που μπορεί να είναι και πατέρας του – πάντως να πετύχει γκρουπ εφοπλιστών στα Εξάρχεια, αποκλείεται. Μοιραία, όλοι μαζεύονται γύρω από το Πολυτεχνείο – η δύναμη της συνήθειας. Μια λύση είναι να μεταφερθεί το Πολυτεχνείο στην Κερατέα – σιγά μην παρατήσει ο αντιεξουσιαστής το φραπέ στα Εξάρχεια για να τρέχει να πετάξει μολότοφ στα κατσάβραχα. Μια άλλη λύση είναι να απαγορευτούν οι καφετέριες στα Εξάρχεια. Μια τρίτη λύση είναι να απαγορευτεί ο φραπέ. Καλά, αν απαγορευτεί ο φραπέ, αστυνομικοί και αντιεξουσιαστές θα κάψουν την Αθήνα παρέα.



ΚΥΡΙΑΚΗ 21/1

Κυκλοφορεί η νέα κυριακάτικη εφημερίδα «Το Άρθρο» (καλή της επιτυχία). Ανάμεσα στα ένθετα της εφημερίδας υπάρχει κι ένα που είναι αφιερωμένο στα blogs. Απ’ αλλού το περιμέναμε, απ’ αλλού μας ήρθε. Εδώ και χρόνια οι «προοδευτικοί» μάς έχουν γανώσει τα μυαλά με τη «συμμετοχική δημοκρατία» και τον «πολίτη στην πρώτη γραμμή». Θα περίμενες λοιπόν πως θα χαίρονταν για την ύπαρξη χιλιάδων πολιτών που εκφράζονται μέσα από τα blogs τους. Αμ δε! Με την εξαίρεση ορισμένων φωτισμένων δημοσιογράφων, οι υπόλοιποι κάνουν ακόμα λόγο για «τη μόδα των blogs» - ναι, υπάρχουν «αριστεροί» δημοσιογράφοι που νομίζουν πως η ελευθερία της έκφρασης θα γίνει κάποτε ντεμοντέ. Ας μη διαμαρτύρονται λοιπόν για το γεγονός πως τη χώρα κυβερνάει η λαϊκή Δεξιά – τουλάχιστον αυτοί είναι συνεπείς με τις αρχές τους. Θα κάνω μια πρόβλεψη, αν και είναι σαν να κλέβω εκκλησία: σε ένα χρόνο από τώρα, όλες οι εφημερίδες θα έχουν στήλες με blogs. Η «Καθημερινή» και η «Ελευθεροτυπία» θα σκοτώνονται για το ποια θα πρωτοδημοσιεύσει το νέο κείμενο του Χοιροβοσκού. Γεια σου Γιώργαρε!



ΔΕΥΤΕΡΑ 22/1

Έχω πυρετό, οπότε γράφω ό,τι θέλω – όπως δηλαδή κι όταν δεν έχω πυρετό. Ξεκινούν οι εκπτώσεις. Ευκαιρία για πλιάτσικο. Μπουκάρουμε στο πολυκατάστημα και σουφρώνουμε ό,τι ρουχαλάκι μάς αρέσει. Μετά, χώνουμε με τρόπο ένα μπλουζάκι στην τσάντα μιας ανύποπτης πελάτισσας και περιμένουμε να βγει έξω. Μόλις αρχίσει να βαράει ο συναγερμός εκμεταλλευόμαστε το μπούγιο και βγαίνουμε κι εμείς – περνώντας δίπλα της την κοιτάμε υποτιμητικά, ενώ μπορούμε να της πούμε και «σα δεν ντρέπεσαι, κλέφτρα!». Αν τα ρούχα δεν μας κάνουν, επιστρέφουμε για αλλαγές – δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηδονή από το να αλλάζεις τα κλεμμένα.



ΤΡΙΤΗ 23/1

Ο καιρός είναι ανοιξιάτικος. Τα λουλούδια ανθίζουν, τα πουλιά ερωτοτροπούν και οι Αθηναίοι συνεχίζουν να ανησυχούν για τη μεταβολή του κλίματος – πράγματι, κρίμα που δεν ήρθε και κατά ’δώ η καταιγίδα «Κύριλλος», να ξεκάνει μερικές δεκάδες συμπολίτες μας για να αισθανθούμε κι εμείς λίγο Ευρωπαίοι. Ακούγοντας τις χιλιάδες αναλύσεις για το κλίμα, τη χλωρίδα και την πανίδα, νομίζεις πως στην κυβέρνηση δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αλλά οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί – δεν μπορώ να καταλάβω πού την είχαμε κρυμμένη τόσα χρόνια τέτοια οικολογική ευαισθησία. Η κυβέρνηση συζητάει αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί – άρα πηγαίνουμε για εκλογές. Από ’δώ και πέρα να αποφεύγετε τα ταξί, ή να προσποιείστε τους κουφούς στους ταξιτζήδες – το να παίρνεις ταξί σε προεκλογική περίοδο είναι σαν να έχεις κλειστεί σε ασανσέρ με τον Βύρωνα Πολύδωρα.



Αγαπητά μέλη του "Επαναστατικού Αγώνα", το κείμενο αυτό γράφτηκε για τη




LiFO