Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006

Μουσείο Μαντάμ Τισό - η Κύπρος αντεπιτίθεται



Ο πιτσιρίκος αναλύει τη σχέση του Κυπριακού με τη Μαντάμ Τισό και το σχέδιο Ανάν, και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες.


Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο τα αποκαλυπτήρια των κέρινων ομοιωμάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ιδέα ήταν του τέως υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλου, που πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας – θα βλέπει δηλαδή ο Γιαπωνέζος επισκέπτης του μουσείου το κέρινο ομοίωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και θα τρέχει να κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για τη Μύκονο. Οπωσδήποτε, είναι μια πολύ λογική σκέψη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πήγε στο Λονδίνο να δει τον μπαμπά του· καλύτερα, γιατί με τους δυο Καραμανλήδες και τους δυο Παπανδρέου μαζί θα ήταν σαν οικογενειακή συγκέντρωση - ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα στενοχωριόταν που δεν ήρθε κάποιος συγγενής του να τον δει και θα έλιωνε από τη στενοχώρια του.

Το ΠαΣοΚ εκπροσώπησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης που θυμήθηκε τις υπέροχες στιγμές που είχε περάσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Χέρφιλντ, όταν ο τότε πρωθυπουργός έκανε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Ο κ. Χυτήρης θυμήθηκε ακόμα τις αξέχαστες μέρες και την αγωνία του Ωνασείου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τελευταίες δραματικές στιγμές του Ανδρέα στη βίλα της Εκάλης – καλά που πήγε κι αυτός στο Λονδίνο και ευθύμησε λίγο η ελληνική αντιπροσωπεία.

Η είδηση των αποκαλυπτηρίων των κέρινων ομοιωμάτων των τριών Ελλήνων πολιτικών έσκασε σαν βόμβα στη Λευκωσία και θορύβησε την κυπριακή πολιτική ηγεσία αλλά και την κοινή γνώμη. Μέχρι τώρα, μόνο η Κύπρος εκπροσωπείτο στο μουσείο της μαντάμ Τισό -με τον Μακάριο-, αλλά τώρα η Ελλάδα έχει την αριθμητική υπεροχή. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος φοβάται πως μπορεί οι τρεις Έλληνες πολιτικοί να στριμώξουν σε καμιά γωνία τον Μακάριο και να τον αναγκάσουν με τη βία να υπογράψει το σχέδιο Ανάν.

Μετά από έκτακτη σύγκληση του εθνικού συμβουλίου αποφασίστηκε να τοποθετηθούν στο μουσείο της μαντάμ Τισό τα κέρινα ομοιώματα τριών ακόμα Κυπρίων ώστε να ανακτήσει η Κύπρος το πάνω χέρι, αν και υπάρχουν φόβοι πως η Βρετανία θα συνεχίσει τον ύποπτο και ύπουλο ρόλο που παίζει όλα αυτά τα χρόνια σαν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και θα αρνηθεί την κυπριακή πρόταση.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε να φιλοτεχνηθεί το δικό του ομοίωμα μαζί με αυτό του Μιχάλη Κωνσταντίνου και του Γιαννάκη Οκκά. Ο κ. Χριστόφιας αντέδρασε έντονα προτείνοντας να μπει το δικό του ομοίωμα μαζί με αυτό της Αννούλας της Βίσση και του Λένιν, ενώ ο κ. Αναστασιάδης αντιπρότεινε τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Κόφι Ανάν.

Η Εκκλησία της Κύπρου δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα, και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησε να τοποθετηθεί στο μουσείο της μαντάμ Τισό το ομοίωμα του Μάρκου Παγδατή, ενώ ο Κύκκου Νικηφόρος ήταν αδιαπραγμάτευτος στο να μπει στο μουσείο το ομοίωμα του Ζε Ελίας.

Τελικά – για να αποφευχθούν οι διαφωνίες - αποφασίστηκε να φτιαχτούν τα κέρινα ομοιώματα όλων των Κυπρίων και θα τοποθετούνται εκ περιτροπής στο μουσείο. Το μόνο ομοίωμα που θα μένει μόνιμα εκεί είναι αυτό του Τάσσου Παπαδόπουλου. Πιστεύεται πως κάτι τέτοιο θα ωφελήσει πολύ τον κυπριακό τουρισμό – θα τον βλέπουν οι επισκέπτριες του μουσείου και θα κλείνουν αμέσως δωμάτιο στην Αγία Νάπα, νομίζοντας πως όλοι οι Κύπριοι είναι όμορφοι σαν τον Πρόεδρο.

Η κινητικότητα της κυπριακής κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητη από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και στα κατεχόμενα διεξήχθη έρανος, ώστε να φιλοτεχνηθεί το κέρινο ομοίωμα του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο έρανος απέτυχε παταγωδώς -αφού κανείς δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη - και τώρα οι Γκρίζοι Λύκοι ετοιμάζονται να ρημάξουν τις εκκλησίες μας για να μαζέψουν το κερί· επειδή ο Ντενκτάς είναι χοντρός και δεν φτάνουν όλες οι λαμπάδες της Κύπρου για να φτιαχτεί το κέρινο ομοίωμά του, οι Τουρκοκύπριοι θα φτιάξουν μόνο το περίβλημα, και από μέσα θα είναι κούφιος σαν σοκολατένιο αυγό.

Τα κέρινα ομοιώματα των Κύπριων καλλιτεχνών και πολιτικών θα κυκλοφορήσουν σε μικρογραφίες, σαν κεριά, και αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Θα στρώνει η νοικοκυρά το τραπέζι για το ρεβεγιόν, και δίπλα στα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και την πουτίγκα θα ανάβει και δυο κεριά με Κύπριους πολιτικούς για να γίνει πιο εορταστική η ατμόσφαιρα.

Η πασχαλινή αγορά αναμένεται να κατακλυστεί από λαμπάδες Παπαδόπουλου και Χριστόφια που θα αντικαταστήσουν στις προτιμήσεις των παιδιών αυτές της Μπάρμπι και των Πάουερ Ρέντζερς. Χριστός Ανέστη!



δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στις 03/12/06