Κυριακή, Δεκεμβρίου 17, 2006

Για τη Λευκωσία που αλλάζει με φως και γνώση!



Ο πιτσιρίκος παρακολούθησε την προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές και έβγαλε τα συμπεράσματά του.

Σε ήπιους τόνους κύλησε η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Ειδικά στη Λευκωσία, οι υποψήφιοι έραιναν ο ένας τον άλλο με ροδοπέταλα και αντάλλασσαν ευχές για καλή επιτυχία. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα κυριάρχησε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, και οι υποψήφιοι, ντυμένοι Άγιοι Βασίληδες, μοίραζαν στους ψηφοφόρους δώρα, κουραμπιέδες και ψηφοδέλτια.

Τα χρωματιστά λαμπιόνια και οι γιρλάντες έδιναν έναν εορταστικό τόνο στα σπασμένα πεζοδρόμια της πόλης, ενώ τα σαραβαλιασμένα λεωφορεία μέσα στη νύχτα ενθουσίαζαν τα παιδιά γιατί έμοιαζαν με καρουζέλ – αυτό το τελευταίο, μόνο αν τα παιδιά είχαν δεκαπέντε βαθμούς μυωπία, γιατί, διαφορετικά, έμοιαζαν με σαραβαλιασμένα λεωφορεία.

Ο κ. Ζαμπέλας δήλωσε ιπποτικά πως θα ψηφίσει την κ. Μαραγκού και η κ. Μαραγκού την κ. Μαύρου. Η κ. Μαύρου θέλει να ψηφίσει τον κ. Μεσαρίτη αλλά δεν της δίνει άδεια το ΑΚΕΛ, κι έτσι θα κάνει πέτρα την καρδιά της και θα ψηφίσει τον εαυτό της.

Η κ. Άννα Μαραγκού κατέβηκε στις εκλογές με το σύνθημα «η λευκωσία στο φως». Δεν ξέρω γιατί το όνομα της πρωτεύουσας είναι γραμμένο με μικρό λάμδα στο σλόγκαν του συνδυασμού της, αλλά –με τέτοια ηλιοφάνεια που έχει η Κύπρος-, αν η Λευκωσία αποκτήσει λίγο φως ακόμα, οι Λευκωσιάτες θα τυφλωθούν εντελώς- με μπαστούνια θα κυκλοφορούν.

Βέβαια, η κ. Μαραγκού είναι αρχαιολόγος και μπορεί να μας ετοιμάζει κάποια έκπληξη: να έχει ανακαλύψει δηλαδή καμιά άλλη Λευκωσία κάτω από τη σημερινή, και να θέλει να κερδίσει τη Δημαρχία για να τη φέρει στο φως. Από την άλλη, ίσως τα χάλια της πρωτεύουσας να οφείλονται στον κακό φωτισμό – μπορεί η κ. Μαραγκού να φωτίσει την πλατεία Ελευθερίας με τέτοιο τρόπο, που να μη μοιάζει πια με τρίστρατο αλλά με την Τάιμς Σκουέρ!

Η κ. Μαραγκού παρουσίασε ένα πολύ μοντέρνο πρόσωπο, και στον διαδικτυακό τόπο του συνδυασμού της μπορούσαμε να μάθουμε το πρόγραμμά της και τις δραστηριότητές της. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως στην αρχική σελίδα ήσουν υποχρεωμένος να ακούς το τραγούδι «Μάρκος και Άννα» των αδελφών Κατσιμίχα – οπωσδήποτε, η κατατονία που σου δημιουργούν οι αδελφοί Κατσιμίχα δεν σε προτρέπει να ψηφίσεις την κ. Μαραγκού ή οποιονδήποτε άλλον, αλλά να αλλάξεις αμέσως όνομα και θρησκεία, και να εγκατασταθείς μόνιμα στα κατεχόμενα.

Ο κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας είναι ερωτευμένος με τη Λευκωσία και δεν την αλλάζει με όλο το χρυσάφι του κόσμου. Το σύνθημα του συνδυασμού του ήταν «η πόλη μας αλλάζει». Όλες οι πόλεις αλλάζουν – διαφορετικά, οι Αθηναίοι θα περπατούσαν ακόμα με σανδάλια ανάμεσα σε κίονες και θα έπιναν νερό από πηγάδια. Το ζήτημα είναι με τι ρυθμό αλλάζουν οι πόλεις. Πάντως, αν συνεχιστούν οι μέχρι τώρα ρυθμοί αλλαγών του κ. Ζαμπέλα, η Λευκωσία θα είναι κούκλα στο επόμενο millennium!

Τώρα βέβαια, αυτό το «η πόλη μας αλλάζει», ίσως ο κ. Ζαμπέλας να το λέει για κακό – ο ίδιος μάλλον θέλει να παραμείνει η Λευκωσία όπως τη γνώρισε στα νεανικά του χρόνια για να αισθάνεται πάντα παιδαρέλι. Όπως και να 'χουν τα πράγματα, η πλατεία Ελευθερίας θα αλλάξει. Η Ιρακινή Ζάχα Χαντίντ θα την εκσυγχρονίσει.

Βέβαια, αν εκλεγεί η κ. Μαραγκού, οι δυο γυναίκες θα πιαστούν μαλλί με μαλλί. Η κ. Μαραγκού βγάζει καντήλες όταν ακούει το όνομα Χαντίντ. Ίσως φοβάται πως η Ιρακινή αρχιτεκτόνισσα θα κάνει την πλατεία Ελευθερίας σαν την κεντρική πλατεία της Βαγδάτης, και υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούν τίποτα αμερικάνικα μαχητικά και να βομβαρδίσουν κατά λάθος τη Λευκωσία.

Εδώ που τα λέμε, δεν έχει κι άδικο. Από την άλλη, αυτήν την πόλη μόνο ένας βομβαρδισμός τη σώζει. Θα τη χτίσουμε μετά από την αρχή και θα την κάνουμε την ομορφότερη πόλη του κόσμου.

Το κεντρικό σύνθημα του συνδυασμού της κ. Ελένης Μαύρου είναι «για τη Λευκωσία». Πολύ εμπνευσμένο! Δηλαδή οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι για άλλη πόλη; Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα συνθήματα. Το κάνουν και στην Ελλάδα: «Για την Αθήνα», «Για τον Πειραιά», «Για τον κακό σας τον καιρό!». Όποιος υποψήφιος δεν βρίσκει σύνθημα, πετάει εκεί ένα «Για την Κάτω Παναγιά» και καθάρισε.

Η κ. Μαύρου είναι πολύ νέα –45 ετών – και οι Λευκωσιάτες δεν την εμπιστεύονται. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αν δεν πάει καμιά ογδονταριά χρονών η γυναίκα, δεν την ψηφίζουν οι πολίτες. Θέλουν να είναι σίγουροι πως έχει περάσει οριστικά την κλιμακτήριο και θα ασχοληθεί μόνο με τα προβλήματά τους – διαφορετικά, έχουν την εντύπωση πως θα το ρίξει στις τρέλες και θα τρέχει με τον αγαπημένο της στους αγρούς και θα πετάνε λουλούδια ο ένας στον άλλο.

Ο κ. Νίκος Μεσαρίτης επιμένει πως «Η Λευκωσία θέλει γνώση» - εγώ επιμένω πως θέλει βομβαρδισμό αλλά να μην του χαλάσω την καρδιά. Αν ο κ. Μεσαρίτης γίνει δήμαρχος, θα βάλει τη Λευκωσία στο θρανίο και θα την τρελάνει στα μαθήματα.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: η κ. Μαραγκού θέλει περισσότερο φως στη Λευκωσία, ο κ. Ζαμπέλας πιστεύει πως η πόλη μας αλλάζει, η κ. Μαύρου για τη Λευκωσία και ξερό ψωμί και ο κ. Μεσαρίτης θα τη βάλει τιμωρία αν δεν διαβάζει. Καλό βόλι!


δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στις 17/12/2006

(Τελικά, δήμαρχος εξελέγη η κ. Ελένη Μαύρου. Αναμενόμενο ήταν, μιας και είχε την υποστήριξή μου. Καλή επιτυχία κ. Μαύρου. Για τη Λευκωσία!)