Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006

ΠαΣοΚ & τρίχα – το ιστορικό

Κάποιοι ειρωνεύτηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν αποκάλυψε το παρατσούκλι του νέου Γραμματέα του ΠαΣοΚ Νίκου Αθανασάκη (Αρκούδος). Κι όμως, η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου δεν είναι καθόλου τυχαία – αντιθέτως, αποτελεί σαφή ένδειξη αλλαγής πολιτικής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠαΣοΚ επιστρέφει στις ιστορικές του ρίζες στη δεκαετία του ’70, όταν οι τρίχες έπαιζαν μεγάλο ρόλο στη σοσιαλιστική πορεία του κόμματος. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται τα μουστάκια και τα μούσια, που βοηθούσαν το λαό να ξεχωρίζει τους πασόκους από τους νεοδημοκράτες – ως ένα βαθμό, αυτό ίσχυε και για τις γυναίκες.

Η ύπαρξη έντονης τριχοφυΐας στα μέλη του κόμματος ήταν αυτονόητη - αυτό φαίνεται από το γεγονός πως στην διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη δε γίνεται καμία αναφορά στο θέμα, αφού κάτι τέτοιο κρίθηκε περιττό.

Στη δεκαετία του ’80, αυτοί οι τριχωτοί άνθρωποι δεν δίστασαν να μας αποκαλύψουν και την ευαίσθητη πλευρά τους, καθώς όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ δήλωναν πως κοιμούνται με τα «Άπαντα» του Καβάφη στο προσκεφάλι τους.

Κάποιοι πήγαν ακόμα πιο πέρα τραγουδώντας ολημερίς τον δαβαράκειο στίχο «το κορμί μου είναι μόνο η αφορμή» - ήταν υπέροχο να βλέπεις αυτούς τους κοντόχοντρους δασύτριχους άνδρες να ταυτίζονται με αυτόν τον τόσο ευαίσθητο στίχο.

Την περίοδο Σημίτη έγινε ρήξη με το παρελθόν, και τα υπουργεία δίνονταν μόνο σε όσους ήταν σπανοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά μέλη του ΠαΣοΚ να διαβούν τις πόρτες των κέντρων αισθητικής – η αποτρίχωση με χαλάουα δεν αποτελούσε πια ταμπού για τα φιλόδοξα στελέχη του κόμματος.

Η εκλογή του κ. Αθανασάκη σηματοδοτεί την επιστροφή του ΠαΣοΚ στο τριχωτό ιστορικό παρελθόν του. Από δω και πέρα, τα μουστάκια κρίνονται απαραίτητα για όσους επιθυμούν να αναρριχηθούν στην κομματική ιεραρχία. Τα μούσια αποτελούν επίσης ένα μεγάλο συν σ’ αυτήν την προσπάθεια. Η καράφλα είναι προαιρετική.