Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2005

46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Image Hosted by ImageShack.us

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του για 46η φορά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει μέχρι την Τσικνοπέμπτη του 2008. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται 6999 ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στις αίθουσες του Ολύμπιον, του λιμανιού και του σαλονιού.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα σύγχρονα κινηματογραφικά ρεύματα και να πάρουν μια πρώτη γεύση για το τι προτείνουν οι μεγάλοι μόδιστροι για το φετινό καρναβάλι της Ξάνθης.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει απόψε το βράδυ με την προβολή της ταινίας του Πετρόμπεη Μπαζούκα «Το βρακί της Χιονάτης». Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή που διαρκεί 28 ώρες και θα παιχτεί σε slow motion για να την καταλάβουν και οι Αθηναίοι επισκέπτες.

Η ταινία βασίζεται στο «Υπάρχω» του Στέλιου Καζαντζίδη και στην άλωση της Ελλάδας από τους Έλληνες και είναι μια ποιητική αλληγορία με θέμα τη διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στην αποξένωση και στο χαβαλέ.

Η Σουλτάνα, μια Σουηδέζα αρσιβαρίστρια από τη Μενεμένη ερωτεύεται τον Κάρολο, ένα Τούρκο λαδέμπορο ναρκωτικών. Ο Κάρολος πάσχει από πριαπισμό αλλά δεν το ξέρει. Η Σουμέλα, μια κρεολή ασυρματίστρια από το Τολό, τους κερνάει παγωτά στο Πικαντίλι και τους προτείνει να πάνε για ένα ποτό στο σπίτι της στη Βόρειο Κορέα. Η Σουλτάνα και ο Κάρολος δέχονται χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει.

Πάνω από τη Μογγολία το αερόστατό τους μένει από λάστιχο κι αναγκάζονται να πάρουν το πλοίο της γραμμής. Ο καπετάνιος, ένας Εσκιμώος καντηλανάφτης από τη Ζιμπάμπουε, αναγνωρίζει στο πρόσωπο της Σουλτάνας την κόρη του μπατζανάκη της νονάς του και της αναθέτει να πιει όλο το Βόσπορο μαζί με τις κουράδες των Τούρκων. Η Σουλτάνα πίνει και τη λίμνη Τιτικάκα αλλά καταπίνει μια κουτσομούρα.

Τότε μπαίνει στη ζωή της ο Πέδρο, ένας μούτσος με παρανυχίδες που πιστεύει στη μετεμψύχωση και θέλει να σπουδάσει μανάβης. Την ώρα που κάνουν έρωτα στο αμπάρι του πλοίου, σπάει η καπότα του Πέδρο και το πλοίο βουλιάζει. Ο Πέδρο με τον Κάρολο προλαβαίνουν να φουσκώσουν έξι καπότες και να τις κάνουν σωσίβια. Έτσι σώζονται αυτοί οι δυο, η Σουλτάνα, η Σουμέλα, ο καπετάνιος και ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί .

Μετά από δυο μέρες βλέπουν με χαρά ένα νησί, αλλά σύντομα διαπιστώνουν πως δεν ήταν νησί, ήταν θεριό που κείτουνταν στην θάλασσα, ήταν η γοργόνα, η αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου, που ήθελε να μάθει πόσο ήρθε ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Όταν της λένε πως ο ΠΑΟΚ έχασε, η γοργόνα νευριάζει και τους κάνει αχινούς. Στο βυθό της θάλασσας πια αρχίζουν να αναπολούν το παρελθόν τους και να ανακαλύπτουν τα λάθη τους…