Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2005

Κεριά και λιβάνια!



Τα κέρινα ομοιώματα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου θα κοσμήσουν σύντομα το Μουσείο της Μαντάμ Τισό. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο περίφημο μουσείο του Λονδίνου.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην Αθήνα και δημιουργήθηκε σύγχυση, αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος νόμισε πως θα μπει το δικό του ομοίωμα στο μουσείο δίπλα στον Ανδρέα και τον «Εθνάρχη» και ζήτησε την άμεση παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να είναι αυτός στο μουσείο κι ο Γιώργος να είναι πρόεδρος.

Οι Βρετανοί υποσχέθηκαν να βάλουν και το κέρινο ομοίωμα του Ευάγγελου Βενιζέλου στο μουσείο, αλλά θέλουν να του βάλουν μουστάκι για να είναι ακόμα πιο ανδροπρεπής – βέβαια με τόση αντρίλα υπάρχει κίνδυνος να του την πέφτουν τα άλλα ομοιώματα, που είναι όλα αδερφές, και να τον παρενοχλούν σεξουαλικά.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Νίκο Αθανασάκη το μουστάκι του για να το βάλει στο κέρινο ομοίωμά του, αλλά αυτός δεν του το δίνει γιατί είναι κειμήλιο από τον προπάππου του, τον Αθανάσιο Διάκο. Επί τη ευκαιρία, πως είναι έτσι ο κ. Αθανασάκης; Τον έχετε προσέξει; Μοιάζει με άνθρωπο πριν πέντε χιλιάδες χρόνια.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, που ζήλεψε και ζήτησε να τοποθετηθεί και το δικό του ομοίωμα στο μουσείο της Μαντάμ Τισό. Ο κ. Αβραμόπουλος του είπε πως αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και του υποσχέθηκε μάλιστα πως θα βάλει στο κέρινο ομοίωμα του κι ένα φυτίλι - θα τον ανάβουν από το καλυμαύχι και θα ‘ναι σαν λαμπάδα. Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ζήτησε την θανάτωση και ταρίχευση του κ. Χριστόδουλου για να αποδοθεί πιστά η σεπτή μορφή του, αλλά οι ειδικοί λένε πως αυτό δεν γίνεται γιατί θα κρεμάσει ο σκεμπές.

Την επόμενη χρονιά, αναμένεται να φιλοτεχνηθούν και να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό, τα κέρινα ομοιώματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου Γκουσγκούνη και του Ευάγγελου Ρωχάμη.