Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006

Κωνσταντίνος και Αλέξης - το Κωσταλέξι του 2006



Ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος με μια «συνέντευξη- βόμβα» εξομολογείται και αποκαλύπτει στον Αλέξη Παπαχελά τα άγνωστα παρασκήνια που οδήγησαν στην Αποστασία του 1965 και στην ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άγιαξ το 1971 στο Ουέμπλεϊ. Η συνέντευξη δημοσιεύεται σε συνέχειες από το «Βήμα», παραπέμποντας έτσι νοσταλγικά στα ρομαντικά φωτορομάντζα της δεκαετίας του ’60, όπως το «Ένας πρίγκιπας για την Αλίκη» και «Το μυστικό της Λάουρας». Ο Κωνσταντίνος μιλάει για όλους και για όλα, ενώ παράλληλα η επιλογή του κ. Παπαχελά στο ρόλο του εξομολογητή δεν είναι τυχαία, καθώς με την παρουσία του εμπλουτίζει ιστορικά τη συνέντευξη, δίνοντας τη δυνατότητα στον Κωνσταντίνο να καλύψει κάποια κενά που έχει σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των Αμερικανών στα πολιτικά πράγματα της εποχής εκείνης.

Οι δυο άνδρες είχαν προγραμματίσει τη συνέντευξη εδώ και χρόνια, αλλά περίμεναν να τα κακαρώσουν πρώτα όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης περιόδου για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Τελικά αναγκάστηκαν να την επισπεύσουν, μιας και κάποια στιγμή αντελήφθησαν πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα μας θάψει όλους και το πιθανότερο ήταν η συνέντευξη να έπαιρνε αναβολή για τον άλλο κόσμο, πράγμα που θα δημιουργούσε τεράστιες επιπλοκές καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο Κωνσταντίνος εξομολογήθηκε στον καλό δημοσιογράφο πως τη δεκαετία του ‘60 ήταν μικρός και άπραγος, συγκλονίζοντας με αυτή του τη δήλωση το πανελλήνιο, καθώς όλοι οι Έλληνες δυσκολεύονται να πιστέψουν, πως αυτός ο Νέστορας της πολιτικής που βλέπουν σήμερα δεν ήταν ανέκαθεν σοφός. Δεν δίστασε ακόμα να φωτίσει μιαν ακόμα σκοτεινή πτυχή της Παγκόσμιας Ιστορίας, που εδώ και σαράντα χρόνια αποτελεί σημείο τριβής για τους ιστορικούς, διευκρινίζοντας πως στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας το 1966, η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή του Τιλκόφσκι στο τρίτο γκολ που πέτυχε ο Χαρστ.

Ο τέως βασιλιάς δεν δίστασε να πάρει θέση και για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, δίνοντας συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την ανανέωση του συμβολαίου του Έκι Γκονζάλες μέχρι το 2009. Από την άλλη καυτηρίασε την απόφαση της διοίκησης της ΠΑΕ να μην ανανεώσει το περασμένο καλοκαίρι το συμβόλαιο του Άγγελου Μπασινά, ενώ απεφάνθη πως οι επιλογές του Κονσεϊσάο και του Μπίσκαν στο ρόστερ της ομάδας αποδείχτηκαν εσφαλμένες. Είπε επίσης πως συγκινείται πολύ όταν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αποδεικνύουν πως δεν ξεχνούν τον πατέρα του και φροντίζουν να τον μνημονεύουν κατά τη διάρκεια των αγώνων με το σύνθημα «Παύλε Θεέ πάρε την ΠΑΕ».

Σε μια συγκινητική αποστροφή του λόγου του ο Κωνσταντίνος δεν παρέλειψε να κάνει την αυτοκριτική του λέγοντας πως μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ως 20χρονος πρίγκιπας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στην ιστιοπλοΐα θα έπρεπε να συνεχίσει την αθλητική του καριέρα, ακολουθώντας το παράδειγμα του τότε 18χρονου χρυσού ολυμπιονίκη Κάσιους Κλέι, ο οποίος μετέπειτα ασπάστηκε τον μωαμεθανισμό, άλλαξε το όνομά του σε Μωχάμεντ Άλι και έδειρε τον κόσμο όλο. Παράλληλα διέψευσε τις φήμες που επιμένουν πως το ελληνικό σκάφος είχε τρεις εξωλέμβιες μηχανές και απέδωσε την τότε νίκη του στην Παναγιά τη Γοργονομαγκίτισσα.


Το «Βήμα» τηρώντας αυστηρά και απαρέγκλιτα τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλες προσωπικότητες που ενεπλάκησαν στα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους . Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με τη Γκιζέλα Ντάλι, τον Άλκη Γιαννακά και τους Olympians.





Το κείμενο αυτό γράφτηκε για το αθλητικό site Sportdog που ε-ε-έρχεται. Παρακαλείται όποιος θέλει να αναδημοσιεύσει το κείμενο, να αναφέρει ως πηγή το www.sportdog.gr . Ευχαριστώ.