Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2006

Σαν τα χιόνια!



Το Τορίνο άνοιξε την Παρασκευή τις πύλες του στους 20ούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με μία εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης. Η Τελετή διεξήχθη τελικά στο στάδιο «Ολύμπικο» και όχι στο «Ντέλε Άλπι», μετά από έντονο διάβημα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που δεν ξέχασε τη σφαγή που επεφύλαξαν οι διαιτητές στον Ολυμπιακό το 2003, όταν, αν και ήταν καλύτερος από τη Γιουβέντους, έχασε με 7-0.

Η έναρξη των Αγώνων συμπίπτει με το άνοιγμα του Τριωδίου κι έτσι από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείψει το αποκριάτικο χρώμα και οι Βραζιλιάνες καλλονές από το καρναβάλι του Μοσχάτου. Την παράσταση έκλεψε ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος είχε τα γενέθλιά του και οι θεατές του τραγούδησαν το «Να ζήσεις Λουτσιάνο και χρόνια πολλά, μεγάλος να γίνεις, να χάσεις κιλά», καθώς θεωρήθηκε πως οποιαδήποτε αναφορά στα μαυροκατραμί μαλλιά του, θα τον οδηγούσε σε αποχώρηση. Ο Λουτσιάνο τραγούδησε μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο τον ύμνο των Αγώνων που δεν είναι άλλος από το «Εσύ δεν ήσουν άνθρωπος, γιατί εσύ ήσουν χιονάνθρωπος», από την όπερα του Βέρντι «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη».

Την παράσταση κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών έκλεψε η ομάδα της Δανίας, η οποία αποθεώθηκε από τους θεατές καθώς παρέλασε μέσα σε αντιαρματικό τανκ Leopard , υπό τον φόβο επιθέσεων από Άραβες σκιέρ, με αφορμή τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ που απεικονίζουν τον Προφήτη να κάνει τριπλό άξελ με ανάποδο φλιπ φλοπ, κάτι που απαγορεύεται από το Κοράνι. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και η ελληνική ομάδα που είχε για σημαιοφόρο τον Απόστολο Βαβύλη, ο οποίος πριν εκδοθεί στην Ελλάδα θα αγωνιστεί στο γιγαντιαίο σλάλομ με ρασοευχή. Τις μεγαλύτερες ελπίδες για διάκριση από την ελληνική ομάδα έχει η Έλενα Παγοκύστη που θα αγωνιστεί στην πριονοκορδέλα. Με ζεστό χειροκρότημα έγινε δεκτή και η αποστολή της Κύπρου, η οποία αποτελείται από έναν μόνο αθλητή, τον Μάρκο Παγδατή, ο οποίος θα αγωνιστεί στο πιστολάκι.

Το πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο της Τελετής ήταν όταν οι πεντακόσιες χιλιάδες εθελοντές σχημάτισαν το περιστέρι της Ειρήνης κρατώντας μακαρόνια, ενώ οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι είχαν σχήμα τορτελίνι. Τον όρκο των αθλητών έδωσε ο Ιταλός πρωταθλητής Τόνι Πινέλι και τη φλόγα άναψε ο υπολοχαγός Κορέλι. Στο μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε συμμετείχε και ο Γιώργος Νταλάρας που τραγούδησε το «Κορόιδο Μουσολίνι» μαζί με τη Ραφαέλα Καρά και γνώρισε την αποθέωση από το κοινό όταν τους είπε «δικό σας».

Τα ρούχα των αθλητών ήταν του Τζόρτζιο Αρμάνι, ενώ τα χτενίσματα επιμελήθηκε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Τα παγοπέδιλα ήταν "Gucci" και τα αξεσουάρ "Πανταζώνας". Οι Ιταλοί διοργανωτές θέλοντας να τιμήσουν την πατρίδα μας, που είναι γενέτειρα του Ολυμπισμού, κράτησαν τη μεγάλη έκπληξη για το τέλος, όταν στη σκηνή εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Μίνως Κυριακού και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη που τραγούδησαν τα «παπάκια» και μοίρασαν πίτσα με το μέτρο .


Sportdog



Ευχαριστώ τον κ. Στέφανο Χάρη της "SportDay" για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του Πανίκου Πανικού από τον αγώνα του Μάρκου Παγδατή στο Australian Open. Ευχαριστώ και για τον καλό τον λόγο. Έχουν γραφτεί αρκετά επαινετικά σχόλια για τον "πιτσιρίκο", αλλά αυτό έχει μιαν ιδιαίτερη σημασία...