Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2006

Ες γην εναλίαν Επίδαυρον, ου με εθέσπισεν η Λήθη



Νέος αέρας πνέει στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μετά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναδιοργανώσει τα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών που είχαν βαλτώσει.

Ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του νέου προέδρου και διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργου Λούκου να αφήσει εκτός Επιδαύρου τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο οποίος είχε 25 συνεχή χρόνια παρουσίας στην Επίδαυρο και οπωσδήποτε είχε κουράσει, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Κύπριοι ηθοποιοί δεν άφηναν μεγάλο πουρμπουάρ στα ταβερνεία της περιοχής.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο, το οποίο ο Γιάννης Τσαρούχης πολύ εύστοχα είχε χαρακτηρίσει «ρωμαϊκό πηγάδι», και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από κυπριακής πλευράς αποφασίστηκε η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον από την Κύπρια τραγουδίστρια Άννα Βίσση.

Την ίδια στιγμή που ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εξωπετάγεται από την Επίδαυρο, ρίγη ενθουσιασμού διαπερνούν το φιλοθεάμον κοινό με την ταυτόχρονη ανακοίνωση της συμμετοχής του Εθνικού Θεάτρου της Τουρκίας στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ της Επιδαύρου στις 30 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια συμπαραγωγή του «Αττις» με το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, που θα παρουσιάσουν τους «Πέρσες» του Αισχύλου, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, αλλά ούτε και Μνήμη. Η παράσταση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της «ελληνοτουρκικής φιλίας με το ζόρι» και του «Δεν ξεχνώ» και είναι αφιερωμένη στον Αττίλα 2.

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και τη μετάφραση του έργου στα τουρκικά έχει κάνει ο Ραούφ Ντενκτάς. Τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι της Γκιουζέλ Χανούμ Φερετζέ και τα φέσια του οίκου Καραγκιόζ μπερντέ. Τα εισιτήρια της παράστασης είναι περιορισμένα και δεν ξεπερνούν τα 1619.

Παράλληλα ετοιμάζονται οι τραγωδίες του Ευριπίδη «Τουρκάλες» και «Λεΐλά εν Σαράι», ενώ το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το «Οιδίπους Τσόγλανος» του Ιμπραήμ Κουτλουάι.




Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων. Νυν υπέρ πάντων αγών. Μποκ!