Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2006

Εμπρός παιδιά στην τρελή Καρναβαλιά!

Image Hosted by ImageShack.us

Ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων που θα διαρκέσουν τέσσερα τέρμινα. Η έναρξη του γλεντιού έγινε στην Καπνικαρέα, όπου οι πορτοφολάδες και οι αραπάδες της οδού Ερμού χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και πόλκα και μοίρασαν εορτοδάνεια και σαντιγί. Τα γαϊτανάκια και οι μασκαράδες έδεναν υπέροχα με τη φουφού του καστανά και την κατάνυξη των πολυκαταστημάτων.

Μπροστά από το Hondos Center είχαμε ένα ακόμα εορταστικό ενσταντανέ όταν η Δέσποινα Βανδή παρουσίασε το νέο ring tone του Φοίβου «Άσε κάτω τη λαγάνα» με χορηγό τη Vodafone και το Ναυτικό Νοσοκομείο. Το γλέντι συνεχίστηκε στη Βαρβάκειο Αγορά με μεζέδες από σάπιο κρέας σβησμένους σε βενζινόκολλα. Μπροστά από το Δημαρχείο κόπηκε η πίτα των απανταχού γλεντζέδων και το νόμισμα έπεσε στον υπόνομο. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης απογείωσαν το κέφι τραγουδώντας ο ένας τις επιτυχίες του άλλου, ενώ ερμήνευσαν μαζί τους «Αστροχτυπημένους» και την «Παπουτσοθήκη» από τα «Γαμοτράγουδα» του Σούμπερτ, πριν λήξει το επισκεπτήριο και επιστρέψουν στο Νταού Πεντέλης.

Στο Θησείο οι ζακυνθινές Μαντολινάτες του Διονύση Λαυράγκα και οι λατέρνες της παλιάς Αθήνας με τα σοκάκια, τους αρκουδιάρηδες και τα λασπόνερα οδήγησαν σε διονυσιασμό το συγκεντρωμένο πλήθος, την ίδια ώρα που στο Μοναστηράκι βαυαροί χωροφυλάκοι, μες στην αντηλιά χορεύαν μπρος στο βασιλιά συρτάκι. Η Μαντολινάτα του Φώτη Αλέπορου μοίρασε μαντολάτα και γιουβαρλάκια στα δρομάκια της Πλάκας και αργά το βράδυ υπό το φως της πανσελήνου επιβιβάστηκε στο πλοίο «Ορυμαγδός» με προορισμό το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Στο πλοίο επιβαίνει και η Κεφαλλονίτικη Χορωδία Τρικάλων που θα τραγουδήσει τον «Αντώνη, το βαρκάρη, το σερέτη» με σολίστ τα Καλουτάκια και τον Κώστα Καφάση.

Στη Θεσσαλονίκη το κέφι δεν πήγε πίσω και η πλατεία Αριστοτέλους πλημμύρισε από ναυτοπροσκοπάκια, παπαδάκια και γιουσουφάκια που ξεσάλωσαν με τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» και τα «Ασημικά της Φλώρινας». Το κλου της βραδιάς ήταν η κοινή εμφάνιση του Μπράιαν Φέρι με τους αδερφούς Καρατζαφέρη που ήταν ντυμένοι σαν τις αδερφές Μπρόγιερ κι ερμήνευσαν επιτυχίες των αδερφών Κατσάμπα και των αδερφών Ντάλτον.

Τα γαϊτανάκια της Περαίας συνάντησαν τα γαϊτανάκια της Καλαμαριάς στο χώρο της Έκθεσης Ιδεών και έψαλλαν το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα που έδιωξες τους βάρβαρους για να ‘ρθει ο Ψωμιάδης». Ακολούθησε ευχέλαιο με κλανοκοπίδι και χεζοβολιό για να φύγει το κακό μάτι.

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Φιλοπάππου, όπου ο Δήμος Αθηναίων θα στήσει ένα ακόμα τρελό γλέντι με ευρωπαϊκούς ρυθμούς και τραγούδια και θα μοιράσει λαγάνα, χαλβά και τσιμπούρια. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας ντυμένος παγοκολόνα και θα περιλαμβάνει χορό στο γρασίδι, πέταγμα του αετού και περιφορά των εικόνων και της μαλακίας που μας δέρνει.