Κυριακή, Ιανουαρίου 25, 2009

Το αριστερό μου χέρι

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι μαύρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αριστερόχειρας. Όπως ήταν –μεταξύ άλλων- ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζόρτζ Μπους ο …πρώτος. Όταν είχε τελειώσει το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους, τον Μπιλ Κλίντον και τον Ρος Περό, είχα νιώσει έκπληξη όταν διαπίστωσα πως και οι τρεις υπέγραψαν με το αριστερό χέρι. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις έναν αριστερόχειρα να φτάνει στα μεγαλύτερα αξιώματα – ειδικά, αν είσαι αριστερόχειρας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα όσα πέρασα στην παιδική μου ηλικία επειδή η φύση θέλησε να γράφω με το αριστερό χέρι. «Μη γράφεις με αυτό! Να γράφεις με το άλλο! Το καλό!»... Η συνέχεια εδώ

Οι γονείς μου δεν με πίεσαν ποτέ. Στην παρότρυνση της μητέρας μου να γράφω με το δεξί χέρι είχα απαντήσει «Δεν μπορώ, μαμά – αυτό είναι άχηστο (άχρηστο)» και το θέμα έληξε εκεί. Στο σχολείο, όμως, πέρασα πολύ άσχημες στιγμές.

Δεν ήταν μόνο κάτι πυροβολημένοι δάσκαλοι που σε πίεζαν να γράψεις με το δεξί χέρι αλλά έπρεπε να υποστείς την περιέργεια και την κακία των συμμαθητών σου. Ήμουν ο μόνος αριστερόχειρας στην τάξη μου στο Δημοτικό και έπρεπε να απολογούμαι πολύ συχνά. «Μα πώς γράφεις έτσι;», «Δεν μπορείς να γράψεις με το δεξί;», «Με το αριστερό κάνεις τον σταυρό σου;». Λες και το να είσαι αριστερόχειρας ήταν μια ένδειξη εκκεντρικότητας.

Δεν είναι τυχαίο που λέμε «να σου πάνε όλα δεξιά». Δεν είναι τυχαίο που στα αγγλικά η λέξη «right» εκτός από «δεξιός» σημαίνει και «σωστός-ά». Αντιθέτως «left» σημαίνει και «ξεχασμένος, παρατημένος».

Δεν υπάρχει καλό και κακό χέρι. Αν ήταν έτσι, θα ήμασταν μονόχειρες – θα είχαμε μόνο δεξί χέρι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα με …συγκινεί όχι μόνο επειδή είναι αριστερόχειρας αλλά επειδή -όπως φαίνεται και στη φωτογραφία- κρατάει το στυλό ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κρατάω κι εγώ: Στρίβει λίγο το χέρι του προς τα μέσα. Ξέρω πολύ καλά τι έχει περάσει γιατί, όταν γράφεις με αυτόν τον τρόπο, το χέρι σου περνάει πάνω από όσα γράφεις και το γραπτό σου γεμίζει μουτζούρες. Επίσης, γίνονται χάλια τα δάχτυλά σου από το μελάνι.

Εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον Μπιλ Κλίντον, αριστερόχειρες ήταν ο Χάρι Τρούμαν και ο Τζέραλντ Φορντ. Και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ήταν αριστερόχειρας αλλά αναγκάστηκε από τους δασκάλους του να γίνει δεξιόχειρας – ήταν …καταπιεσμένος αριστερόχειρας και μάλλον γι’ αυτό έπαθε …Αλτσχάιμερ. Αριστερόχειρας είναι και ο Τζον Μακέιν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν άραγε αριστερόχειρες πολιτικοί πρώτης γραμμής; Έναν τέτοιον χρειαζόμαστε. Αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί αριστερόχειρες. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο αριστεροί.