Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2009

Talk of the Town - 22/01/09 (A)





Ο Πυγμαλίων Σαλαμάγκουρας γεννήθηκε το 1937 σε ένα φτωχικό χωριό της ορεινής Ναυπακτίας αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αποκτήσει σε ηλικία τριών ετών το πρώτο του βαπόρι. Το πλοίο λεγόταν «Παναγία Βόηθα», αλλά ο Πυγμαλίων άλλαξε το όνομα σε «Super Cast A Blast», επειδή ήθελε να του δώσει το μικρό όνομα της μητέρας του.

Με το θρυλικό «Super Cast A Blast», ο Πυγμαλίων Σαλαμάγκουρας έσπασε το 1943 το ναυτικό αποκλεισμό της Γερμανίας και μπήκε θριαμβευτικά στο Βερολίνο. Το πλοίο κατέπλευσε στην πλατεία Αλεξάντερπλατσπλουτς και μέσα σε δυο ώρες ο Σαλαμάγκουρας είχε γίνει ζάπλουτος, αφού πούλησε στους εξαθλιωμένους Γερμανούς πεντακόσιους τόνους handsfree και οκτακόσιους τόνους τηλεκοντρόλ.

Στο Βερολίνο ο Πυγμαλίων Σαλαμάγκουρας γνώρισε και τον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής του, την Εντίθ Σανέλ, μια Μογγόλα χορεύτρια του καμπαρέ που ήταν διπλός πράκτορας, αφού δούλευε τόσο για την KGB όσο και για την AGB.

Ο Πυγμαλίων και η Εντίθ διέσχισαν τη Μεσόγειο που φλεγόταν -κάνοντας αχαλίνωτο σεξ πάνω στα κατάρτια- και έφτασαν στη Μέση Ανατολή. Εκεί ο Πυγμαλίων πούλησε την Εντίθ στο σεΐχη του Άμπου Ντάμπι και με τα χρήματα αγόρασε χίλιες Αραπίνες λάγνες ερωτιάρες με μάτια φλογισμένα και κορμιά φιδίσια καμωμένα, σαν εξωτικά.

Αφού τους έμαθε γαλλικά και πιάνο, τις πούλησε σε πολύ καλή τιμή στην αγορά του Αλ Χαλίλι και κέρδισε τόσα χρήματα που μπόρεσε να αγοράσει πέντε υπερωκεάνια, οκτώ γκαζάδικα και τα δικαιώματα για όλες τις μπροστινές ξαπλώστρες στο Σούπερ Παραντάιζ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Πυγμαλίων Σαλαμάγκουρας έζησε συγκλονιστικές στιγμές και κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος Έλληνας εφοπλιστής, σπάζοντας το εμπάργκο της νότιας Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της νότιας Καρολίνας.

Το 1959 παντρεύτηκε την Πυγμαία καλλονή Χάλι Μαύρο που μόλις είχε εκλεγεί Μις Υφήλιος. Η ξανθιά και ακτινοβολούσα Χάλι έμοιαζε να είναι η γυναίκα στην οποία θα έβρισκε λιμάνι ο ανήσυχος Έλληνας εφοπλιστής, όμως δεν μπορούσε να του χαρίσει το γιο που τόσο ποθούσε για να συνεχίσει τη δυναστεία των Σαλαμάγκουρων.

Η Χάλι γέννησε 25 κορίτσια, αλλά ο διάδοχος δεν ερχόταν. Μπροστά στον κίνδυνο να του φάνε την αμύθητη περιουσία οι ζιγκολό που πολιορκούσαν τις κόρες του, ο Πυγμαλίων Σαλαμάγκουρας αποφάσισε να χωρίσει τη Χάλι, που μετά από 25 γέννες είχε γίνει πια εντελώς σαράβαλο.

Σε ένα αποκριάτικο πάρτι στις Σπέτσες, ο Πυγμαλίων γνώρισε την Ιφιγένεια Εναυλίδη, μια κομμώτρια σκύλων που ήταν η ψυχή της παρέας και ξεχώριζε γιατί ήταν μπριόζα και κωλοπετσωμένη.

Την παντρεύτηκε αμέσως και σε εννιά μήνες η Ιφιγένεια έφερε στον κόσμο το γιο του Πυγμαλίωνα Σαλαμάγκουρα, τον Πετρόμπεη Σαλαμάγκουρα, που αποδείχτηκε ικανότατος διάδοχος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του πατέρα του, και σε ηλικία έξι ετών κατάφερε να διπλασιάσει το στόλο της οικογένειας Σαλαμάγκουρα, εξαγοράζοντας το στόλο της ανταγωνίστριας οικογένειας, της οικογένειας Μπιχλιμπίδογλου.

Η ζωή του Έλληνα Κροίσου συνεχίζει να είναι συναρπαστική σαν ταινία του Χόλιγουντ, αφού αυτές τις ημέρες ο Πυγμαλίων Σαλαμάγκουρας έχει πέσει θύμα απαγωγής από αδίστακτους δολοφόνους που απειλούν πως, αν η οικογένειά του δεν τους δώσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρματα των 10 λεπτών, θα κάνουν τον Πυγμαλίωνα κομματάκια και θα τον πετάξουν στα σκυλόψαρα.

LIFO - 22/01/09