Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2009

Talk of the Town - 22/01/09 (B)












Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Γιώργου Νταλάρα πως ήταν ένας από τους κουκουλοφόρους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του περασμένου Δεκέμβρη.

Ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε πως αναγκάστηκε να κατέβει στα συλλαλητήρια με κουκούλα γιατί, διαφορετικά, θα γινόταν αντιληπτός και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφράσει την οργή του για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή˙ υποστήριξε μάλιστα πως πριν από χρόνια αναγκάστηκε να σταματήσει να παίρνει μέρος στις διαδηλώσεις, όταν, στη διάρκεια μιας πορείας για την Παλαιστίνη, αστυνομικοί και αντιεξουσιαστές άρχισαν να του ζητούν αυτόγραφα και να τον χτυπάνε στην πλάτη, φωνάζοντας «γεια σου Γιώργαρε» - μια ομάδα αναρχικών μάλιστα τον απείλησε πως, αν δεν τραγουδήσει το «Εφτά νομά σ' ένα δωμά», θα του πετάξει μολότοφ.

Ο μεγάλος μας καλλιτέχνης έθιξε το καυτό θέμα της επωνυμίας που δεν επιτρέπει στους γνωστούς συμπατριώτες μας να διαδηλώνουν μαζί με το λαό και τους υποχρεώνει να μένουν στο περιθώριο και να παρακολουθούν τις πορείες διαμαρτυρίας μέσα από τις τεράστιες και κρύες οθόνες των πανάκριβων σπιτιών τους.

Η δήλωση-βόμβα του Γιώργου Νταλάρα έγινε αφορμή να ανοίξουν τα στόματά τους και άλλοι καλλιτέχνες˙ έτσι, το πανελλήνιο πληροφορήθηκε με έκπληξη πως ανάμεσα στους κουκουλοφόρους βρίσκονταν η Μαρία Φαραντούρη, ο Σάκης Ρουβάς και η Νάνα Μούσχουρη.

Παράλληλα, ο Αντώνης Ρέμος αναγκάστηκε να σπάσει την ύποπτη σιωπή του και να παραδεχτεί πως τον περασμένο μήνα έλειψε για μια εβδομάδα από το «Αθηνών Αρένα» όχι επειδή είχε τα λαιμά του αλλά επειδή συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Η Ελληνική Αστυνομία είχε προβληματιστεί από το γεγονός ότι δεκάδες κουκουλοφόροι εθεάθησαν να αποχωρούν από τους χώρους των ταραχών με πολυτελείς λιμουζίνες, αλλά δεν μπορούσε να δώσει μια λογική εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως η οργή των επωνύμων είναι δικαιολογημένη και πως όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν και να κατεβάσουν καμιά τζαμαρία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανάμεσα στους κουκουλοφόρους βρίσκονταν επίσης γνωστοί εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες που ήθελαν να διαδηλώσουν χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής. Η κίνηση του Γιώργου Νταλάρα να μιλήσει έξω από τα δόντια δίνει νέα διάσταση στο θέμα των «γνωστών-αγνώστων» και στο εξής θα πρέπει να τους αποκαλούμε «επώνυμους-ανώνυμους».

Παράλληλα, λύθηκε η λογική απορία που διατυπωνόταν από πολλούς Έλληνες για το πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα που οι μισοί της κάτοικοι είναι γνωστοί από την τηλεόραση να μη συναντάς ούτε έναν από αυτούς στις διαδηλώσεις.

LIFO - 22/01/09