Πέμπτη, Απριλίου 02, 2009

Talk of the Town (1) - 02/04/09









Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους υπόλοιπους εκδότες η απόφαση της Γιάννας Αγγελοπούλου να αρχίσει να μοιράζει χρήματα μέσα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής».

Η κυρία Αγγελοπούλου πιστεύει πως η αναδιανομή του πλούτου πρέπει να γίνει μέσω των εφημερίδων και δήλωσε μάλιστα με αποφασιστικότητα: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό. Εγώ λεφτά έχω, λεφτά προσφέρω».

Στις προθέσεις της εκδότριας του «Ελεύθερου Τύπου» είναι να απολύσει όλους τους δημοσιογράφους της εφημερίδας και να μοιράσει τους μισθούς τους στους αναγνώστες.

Σύμφωνα με την κυρία Αγγελοπούλου, αφού κανείς δεν διαβάζει την εφημερίδα –και όλοι την αγοράζουν για τις προσφορές-, δεν χρειάζεται να πληρώνει δημοσιογράφους.

Σκέφτεται μάλιστα σοβαρά να εκδίδει την εφημερίδα της σε σχήμα και μέγεθος λαχείου, για να μην κάνει περιττά έξοδα στο τυπογραφείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιο θα είναι το μέλλον των δημοσιογράφων του «Ελεύθερου Τύπου», η κυρία Αγγελοπούλου απάντησε πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αγοράζουν την εφημερίδα και ίσως κάποια στιγμή σταθούν τυχεροί και κερδίσουν 10 χιλιάδες ευρώ.

Τον δρόμο που χάραξε η κυρία Αγγελοπούλου αποφάσισε να ακολουθήσει και ο Νίκος Χατζηνικολάου στη «Real News» αλλά διευκρίνισε πως, για την ώρα, η οικονομική του επιφάνεια δεν του επιτρέπει να μοιράσει όσα χρήματα μοιράζει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηνικολάου διαμαρτύρεται για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητά από την ΕΣΗΕΑ να επέμβει και να βάλει ένα όριο στα χρήματα που θα έχουν δικαίωμα να μοιράζουν οι εφημερίδες, ώστε να μην απαξιωθεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα και να κερδηθεί η μάχη της ενημέρωσης.

Η ΕΣΗΕΑ, από την πλευρά της, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει τη φράση «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» από την αίθουσα συνελεύσεών της και να την αντικαταστήσει με τη φράση «Το χρήμα είναι η ψυχή των πάντων».

Η απόφαση των εφημερίδων να μοιράζουν χρήματα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ιδιοκτήτες πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ και στους λαχειοπώλες που ζητούν από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να πουλούν και εφημερίδες.

Μεγάλη μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου εκφράζει τον προβληματισμό της για τις προσφορές χρημάτων μέσω των εφημερίδων, ενώ παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες πως σύντομα οι εφημερίδες θα μοιράζουν όπλα, ναρκωτικά και γυναίκες.

Δέκα επιφανείς εκδότες ζητούν να απαγορευτούν οι προσφορές χρημάτων, ώστε να επιστρέψουμε στις αγνές μέρες της έντυπης δημοσιογραφίας όταν οι εφημερίδες προσέφεραν CD, DVD, σπίτια, εξοχικά και αυτοκίνητα.

LIFO - 02/04/09