Πέμπτη, Απριλίου 09, 2009

Talk of the Town (1) - 09/04/09





Μεγάλη επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου σημείωσε η διάλεξη του Αμερικανού ψυχαναλυτή και συγγραφέα Ίρβιν Γιάλομ, με θέμα το φόβο του θανάτου, αφού χιλιάδες Αθηναίοι έμειναν έξω από το Μέγαρο Μουσικής.

Η επόμενη διάλεξη του κ. Γιάλομ θα δοθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες.

Τα κοινωνικά ταμπού δεν επιτρέπουν στους Αθηναίους να πάνε σ’ έναν ψυχίατρο να τους κοιτάξει και να τους γράψει τίποτα χάπια για τη σχιζοφρένεια, οπότε η διάλεξη του κ. Γιάλομ τους έδωσε μια ευκαιρία να προσποιηθούν πως τάχα μου ενδιαφέρονται για το συγγραφικό έργο του ομιλητή, αν και ξέρουν πολύ καλά πως η θέση τους είναι στο τρελοκομείο.

Μεγάλο ρόλο στην αθρόα προσέλευση του κόσμου έπαιξε και το γεγονός πως η είσοδος στο Μέγαρο Μουσικής ήταν δωρεάν, αφού η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ακόμα και σ’ αυτούς τους Έλληνες που έχουν καταλάβει πως πρέπει να φορέσουν ζουρλομανδύα να επισκεφθούν έναν ψυχίατρο – έτσι, τρέχουν σ’ όποιον ψυχίατρο βρουν εύκαιρο, αρκεί να μη χρειάζεται να πληρώσουν.

Το Μέγαρο Μουσικής μετατράπηκε για μια βραδιά σε Δαφνί, αν και η διευθύντρια επικοινωνίας του Μεγάρου προσπάθησε να το εκφράσει κάπως πιο διπλωματικά και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους με τη φράση «καλώς ήλθατε στο μεγαλύτερο ντιβάνι της Αθήνας».

Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πως όλη η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κρεβάτι –όπου οι αλλαξοκωλιές πάνε σύννεφο-, πλην όμως το θέμα της διάλεξης δεν ήταν το σεξ αλλά ο φόβος του θανάτου.

Ίσως, ο λόγος που οι Έλληνες κουτουπώνουν όποιον βρουν μπροστά τους –και θέλουν οπωσδήποτε να αφήσουν πίσω τους απογόνους- να είναι ότι φοβούνται το θάνατο αλλά ο κ. Γιάλομ απέφυγε να το επισημάνει αυτό στην ομιλία του επειδή αντιλήφθηκε πως υπήρχε ο κίνδυνος οι παρευρισκόμενοι να αρχίσουν να φιστικώνονται μεταξύ τους, με αποκλειστικό σκοπό την αναπαραγωγή, και να αδιαφορήσουν πλήρως για τις θεωρίες του.

Ο κ. Γιάλομ χρησιμοποίησε στη διάλεξή του μια ρήση του 17ου αιώνα που λέει ότι «τον ήλιο και τον θάνατο δεν μπορείς να τους κοιτάξεις κατάματα», και στη συνέχεια μίλησε για τον ήλιο.

Προφανώς, ο κ. Γιάλομ είχε συνειδητοποιήσει ότι όλοι οι Έλληνες είναι κατά φαντασίαν ασθενείς και νομίζουν ότι είναι του θανατά, οπότε προτίμησε να αποφύγει τα θανατερά και μίλησε για το κακό που κάνει ο ήλιος στο δέρμα – συνέστησε μάλιστα στους παρευρισκόμενους να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες, να φοράνε ανοιχτόχρωμα ρούχα, γυαλιά ηλίου και καπέλο, και να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ο διάσημος Αμερικανός ψυχαναλυτής δεν κατάφερε να παραπλανήσει τους παρευρισκόμενους μελλοθάνατους, οι οποίοι τον πλάκωσαν στις ερωτήσεις για να μάθουν αν πιστεύει στην αθανασία της ψυχής – οι Έλληνες είμαστε τόσο καλόψυχοι άνθρωποι που θέλουμε οι ψυχές μας να μείνουν αθάνατες.

Ο κ. Γιάλομ διευκρίνισε πως δεν πιστεύει στην αθανασία της ψυχής, οπότε οι περισσότεροι ακροατές συνειδητοποίησαν πως τζάμπα τρέχουν τόσα χρόνια στις εκκλησίες για να δωροδοκήσουν τον Θεό και την Παναγία.

Κάποιοι ακροατές που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του κ. Γιάλομ για την αθανασία της ψυχής –και ήθελαν οπωσδήποτε να μάθουν αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο- βγήκαν τρέχοντας στη Βασιλίσσης Σοφίας και άρχισαν να πέφτουν στις ρόδες των αυτοκινήτων αλλά είχαν την ατυχία να επιζήσουν και να διαπιστώσουν πως υπάρχει ζωή και στο νοσοκομείο.

LIFO - 09/04/09