Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Talk of the Town (1) - 16/04/09



Σοκ προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η υπόθεση του 19χρονου, ο οποίος εισέβαλε οπλισμένος στη σχολή του ΟΑΕΔ και έβαλε τέλος στη ζωή του, αφού πρώτα τραυμάτισε έναν συμμαθητή του και δυο εργάτες.

Χιλιάδες Αθηναίοι αγνόησαν την οικονομική κρίση και ξεχύθηκαν στις εξοχές για το Πάσχα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεπεράσουν τη στενοχώρια που τους προκάλεσε αυτή η τραγική ιστορία.

Το περιστατικό θεωρήθηκε πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα• τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους χώρους των σχολείων, γιατί έξω από τα σχολεία τα πιστολίδια, τα μαχαιρώματα και οι δολοφονίες πάνε σύννεφο και έχουμε χάσει το λογαριασμό – αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο θα μείνουμε οι μισοί και έτσι θα ξεπεράσουμε ανώδυνα την οικονομική κρίση.

Έγκριτοι εγκληματολόγοι χαιρέτισαν τη χρήση όπλων στα σχολεία, με το σκεπτικό πως καλό είναι τα παιδιά να συνηθίζουν στα όπλα –και όχι μόνο στα ναρκωτικά-, από το σχολείο, ώστε, όταν τελειώνουν τις σπουδές τους, να ξέρουν τι τα περιμένει και να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενσωμάτωσης στην κοινωνία.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά δήλωσε πως τέτοια φαινόμενα είναι άγνωστα και ξένα για τη χώρα μας, οπότε καλά θα κάνουμε να τα αγνοήσουμε εντελώς για να μην επαναληφθούν.

Πολλοί σχολιαστές επισήμαναν πως αυτό το φαινόμενο μας έρχεται από το εξωτερικό – βέβαια, από το εξωτερικό μας ήρθε ακόμα ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο και το αυτοκίνητο αλλά αυτό δεν το επισημαίνει ποτέ κανείς.

Ό,τι άσχημο συμβαίνει στη χώρα μας έχει έρθει από το εξωτερικό, οπότε η καλύτερη λύση θα ήταν να κλείσουμε τα σύνορα και να γίνουμε ο επίγειος παράδεισος.

Ο νεαρός δράστης δεν είχε δώσει σημάδια πως θα προβεί σε δολοφονική ενέργεια, αφού στο παρελθόν δεν είχε δολοφονήσει ούτε έναν άνθρωπο.

Παλαιότερα, είχε πει σε μια καθηγήτριά του και στους συμμαθητές του πως ήθελε να γίνει έμπορος ναρκωτικών αλλά κανείς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία, μιας και το εμπόριο ναρκωτικών είναι σήμερα η πρώτη επαγγελματική επιλογή των περισσότερων παιδιών.

Πάντως, πολλοί ψυχολόγοι είπαν πως ήταν κρίμα που ο δράστης δεν είχε πέσει στα ναρκωτικά, αφού, αν είχε λίγη φούντα, θα έλεγε «Έλα μωρέ, πού να τρέχεις τώρα με τα όπλα; Κάτσε να φτιάξω ένα γάρο, να το πιω να μη σαλτάρω».

Το μόνο που είχε προκαλέσει υποψίες σε όσους τον έβλεπαν ήταν το γεγονός ότι ο δράστης φορούσε μαύρα ρούχα, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους έφηβους που φοράνε χαβανέζικα πουκάμισα και κόκκινα μεταξωτά παντελόνια, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με πασχαλίτσες.

Αν ο νεαρός –εκτός από μαύρα ρούχα- φορούσε μαύρη κουκούλα και πήγαινε κάθε μέρα στο σχολείο με ένα τσεκούρι, ένα σιδεροπρίονο κι ένα οπλοπολυβόλο στα χέρια, κάτι θα είχανε πάρει χαμπάρι οι καθηγητές αλλά ο δράστης ήταν πολύ πανούργος και έκρυβε τις προθέσεις του.

Ένας πρώην συμμαθητής του δράστη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πριν από ενάμιση χρόνο του είχε πει ότι «θα ήταν ωραίο να μπεις σε ένα σχολείο και να πυροβολήσεις όσους μπορείς» αλλά –όπως ήταν φυσικό- αυτός δεν έδωσε σημασία στα λόγια του, αφού όλοι μας έχουμε πει κάποια στιγμή στη ζωή μας τι καλά που θα ήταν να παίρναμε ένα μπαζούκας και να ανατινάζαμε όποιον βρίσκαμε μπροστά μας.

Οι καθηγητές του 19χρονου υποστήριξαν πως δεν θα μπορούσε να είχε γράψει μόνος του το σημείωμα που άφησε πίσω του -μιας και είναι αδύνατον ένας απόφοιτος ελληνικού Λυκείου να μπορεί να γράφει πάνω από πέντε σειρές χωρίς να κάνει καμιά πενηνταριά λάθη-, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο δράστης να δέχθηκε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

LIFO - 16/04/09