Πέμπτη, Απριλίου 09, 2009

Talk of the Town (2) - 09/04/09








Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, αφού τίποτα δεν θυμίζει τη ζωντάνια και το κέφι των προηγούμενων ετών – μόνο οι βομβιστικές επιθέσεις, οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι ληστείες ζωντανεύουν κάπως την πρωτεύουσα τις νυχτερινές ώρες και δημιουργούν μια κοσμοπολίτικη αίσθηση.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες γνωστών εστιατορίων, οι περισσότεροι Αθηναίοι βγαίνουν πια για φαγητό μόνο το Σάββατο και είναι πολύ προσεκτικοί στις παραγγελίες τους, ενώ πολλοί προφασίζονται διάφορες δικαιολογίες στην παρέα τους και φροντίζουν να αποχωρήσουν από το τραπέζι λίγο πριν έρθει η λυπητερή.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που οι πελάτες των εστιατορίων παραγγέλνουν μόνο ψωμί και ορεκτικά, και βγάζουν πάνω στο τραπέζι τα τάπερ με τα φαγητά που έχουν φέρει από το σπίτι τους – κάποιοι μάλιστα ζητάνε από τους σερβιτόρους να τα δώσει στο μάγειρα, για να τους τα ζεστάνει λίγο.

Άσχημη είναι η κατάσταση και στα νυχτερινά κέντρα, αφού οι πελάτες έρχονται πιωμένοι από το σπίτι τους και την βγάζουν όλο το βράδυ με ένα ποτό στο μπαρ.

Οι χρυσές εποχές που τα πανέρια με τα λουλούδια έφευγαν δέκα-δέκα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι θαμώνες των νυχτερινών κέντρων έχουν αρχίσει να κάνουν τράκα στις λουλουδούδες για να πληρώσουν τα ποτά τους.

Πολλοί πελάτες μαζεύουν λουλούδια από την πίστα και τα πετάνε στους τραγουδιστές, ενώ κάποιοι πετάνε πλαστικά λουλούδια και μετά τα παίρνουν μαζί τους για να τα πετάξουν στο επόμενο κέντρο που θα επισκεφτούν.

Κάποιοι Αθηναίοι φροντίζουν πριν τη νυχτερινή τους έξοδο να περνάνε μια βόλτα από το νεκροταφείο και να ρημάζουν τα λουλούδια από τους τάφους – τις προάλλες ένας τραγουδιστής, την ώρα που τραγουδούσε, έφαγε στο κεφάλι ένα στεφάνι που έγραφε «Αγαπημένε μας παππού, θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας».


LIFO - 09/04/09