Τυπικό ζευγάρι ελληνόφωνων μπλόγκερ χαλαρώνει, αναλύοντας διεξοδικά τα στοιχεία της έρευνας του κ. Ζαφείρη Καραμπάση για το Πάντειο Πανεπιστήμιο. (Το κείμενο εδώ)
Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρώτη έρευνα στη χώρα μας για τα ελληνόφωνα μπλογκ, που πραγματοποιήθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ζαφείρη Καραμπάση, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αλέξανδρου Ξενάκη και την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Κοσκινά και του δρα Γιώργου Βαρδάγγαλου.
Τα στοιχεία της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες, με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργήσουν ελκυστικά προϊόντα που θα γίνουν περιζήτητα από τους μπλόγκερ-καταναλωτές.
Παράλληλα, τα στοιχεία της έρευνας θα αποτελέσουν και εργαλείο για τα κόμματα, ώστε να διατυπώσουν ψεύτικες πολιτικές θέσεις που θα γοητεύσουν τον αφελή μπλόγκερ-ψηφοφόρο.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο τυπικός ελληνόφωνος μπλόγκερ είναι 30 ετών, έχει οκτώ πτυχία, τέσσερα μεταπτυχιακά, τρία διδακτορικά και είναι άνεργος και χαραμοφάης – παρ’ όλα αυτά, ξέρει να δένει τα κορδόνια του μόνος του.
Ο μέσος μπλόγκερ μένει με τους γονείς του –ένεκα η αφραγκία και η τεμπελιά- αλλά, αν οι γονείς του έχουν χωρίσει, μένει με τη μητέρα του και τα Σαββατοκύριακα τον παίρνει ο πατέρας του και τον πάει βόλτα στο πάρκο για να παίξει με τ’ άλλα παιδιά και να κατουρήσει πίσω από τους θάμνους.
Η τυπική ελληνόφωνη μπλόγκερ είναι 25 ετών, είναι θεογκόμενα, έχει οικολογικές ανησυχίες και ψάχνει να βρει ένα καλό παιδί, ώστε να νοικοκυρευτεί και να μη μείνει στο ράφι.
Έχει προίκα και πλούσιο εσωτερικό κόσμο και θα επιθυμούσε ο γαμπρός να είναι πολύ πλούσιος και πολύ όμορφος. Είναι προφανές πως ψάχνει σε λάθος μέρος, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι πολύ ωραίοι και πολύ πλούσιοι δεν γράφουν τίποτα – σχεδόν όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς ήταν βαριά προβληματικοί, πεινάλες και κακομούτσουνοι.
Οι ωραίοι και πλούσιοι δεν έγραψαν ποτέ λέξη στη ζωή τους – αυτοί, απλώς, ήταν πάντα απασχολημένοι με το να περνάνε μια υπέροχη ζωή.
Μόνο το 36 % των μπλόγκερ είναι γυναίκες αλλά αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί οι γυναίκες καθαρίζουν, πλένουν και μαγειρεύουν, οπότε δεν τους μένει και πολλή ώρα για κωλοβάρεμα στον υπολογιστή.
Επίσης, είναι φυσιολογικό οι άνδρες να διεισδύουν περισσότερο στο διαδίκτυο γιατί η διείσδυση είναι στη φύση τους, ενώ η γυναίκα δεν είναι φτιαγμένη για να διεισδύει αλλά για να υποδέχεται – αν πάρει χαμπάρι η Ιερά Σύνοδος πως υπάρχουν γυναίκες που διεισδύουν στο διαδίκτυο, θα τις αφορίσει και δεν θα ντυθούν ποτέ νυφούλες.
Οι γυναίκες κόβουν μαχαίρι το μπλογκ τους μόλις βρουν γαμπρό και υποδύονται τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας, ενώ οι άντρες δεν το αποχωρίζονται ποτέ γιατί το θεωρούν την τέλεια γκομενοπαγίδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες αναφέρονται συχνότερα σε θέματα που σχετίζονται με τις προσωπικές τους ευαισθησίες και τον πολιτισμό, αλλά κι αυτό είναι απόλυτα λογικό επειδή δεν είναι δυνατόν από τη μια να ψάχνεις κάποιον να σε στεφανωθεί και από την άλλη να γράφεις για τον Λούα Λούα, τον Καρατζαφέρη και το Ασφαλιστικό – ξενερώνει ο γκόμενος με κάτι τέτοια, και κόβει λάσπη.
Οι άνδρες αναφέρονται περισσότερο σε πολιτικά θέματα, στο καράτε και στο ποδόσφαιρο αλλά ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών δεν κρύβουν πως τις ελεύθερες ώρες τους τους αρέσει να φοράνε τα φουστάνια και τα ψηλοτάκουνα της μαμάς τους και να παίζουν με τις κούκλες τους.
Παρατηρούμε με ενδιαφέρον πως οι γυναίκες αποκρύπτουν την ταυτότητά τους και δημοσιεύουν σπανιότερα το μέιλ τους – αυτό συμβαίνει επειδή πολλές γυναίκες θεωρούν το μέιλ τους ό,τι πολυτιμότερο έχουν και το διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού.
Οι άντρες, από την άλλη, είναι τόσο απελπισμένοι να βρουν γυναίκα, που βάζουν από σαράντα μέιλ ο καθένας στο μπλογκ του, επειδή φοβούνται πως υπάρχει η πιθανότητα να τους διαβάσει η Μόνικα Μπελούτσι, να θαμπωθεί από τα πολυεπίπεδα και πολυπρισματικά γραπτά τους, να τους αναζητήσει εναγωνίως για να δώσουν νόημα στην άδεια ζωή της, αλλά να μη βρίσκει τη διεύθυνση του μέιλ τους που είναι στριμωγμένη σε μια γωνιά του μπλογκ.
Οι άντρες μπλόγκερ αλλάζουν εσώρουχα μια φορά την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες δυο. Ο μέσος μπλόγκερ κάνει σεξ τρεις φορές την ημέρα – συνήθως μόνος του.
Οι γυναίκες δεν κάνουν συχνά σεξ αφενός επειδή είναι ξεθεωμένες από τις δουλειές του σπιτιού και αφετέρου επειδή δεν θέλουν να βγάλουν κακό όνομα στην κοινωνία των μπλόγκερ και να τις φωνάζουν παστρικές και ξετσίπωτες.
Αν ένας μπλόγκερ και μια μπλόγκερ κάνουν σεξ μεταξύ τους, συνήθως η σχέση τους καταλήγει σε γάμο γιατί, αν χωρίσουν άσχημα, υπάρχει ο κίνδυνος ο πληγωμένος να κάνει ρόμπα τον άλλον σε όλο το διαδίκτυο και τότε δεν τον σώζει ούτε η μετανάστευση.
Το πιο συνηθισμένο μέρος στο οποίο κάνουν έρωτα δυο μπλόγκερ είναι το γραφείο, ώστε να μπορεί ο άντρας να βλέπει την οθόνη του υπολογιστή κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, ενώ στον απέναντι τοίχο υπάρχει κι ένας τεράστιος καθρέφτης για να μπορεί να βλέπει και η γυναίκα, και να μην αισθάνεται μειονεκτικά, έχοντας γυρισμένη την πλάτη στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Πάντως, οι μπλόγκερ αποφεύγουν να παντρεύονται μεταξύ τους γιατί θα τσακώνονται συνέχεια για το ποιος θα κάτσει στον υπολογιστή, ενώ –στην περίπτωση που υπάρχουν δυο υπολογιστές στο σπίτι- κανείς τους δεν θα μαγειρεύει και δεν θα καθαρίζει, με αποτέλεσμα να τα τινάξουν και οι δυο ή από σκορβούτο ή από χολέρα.
Τα κυρίαρχα κίνητρα των μπλόγκερ είναι η δημιουργική γραφή - είναι όλοι ψώνια και νομίζουν πως κρύβουν μέσα τους έναν Ντοστογιέφσκι- και η άσκηση επιρροής.
Σε ό,τι αφορά την άσκηση επιρροής, τα μπλογκ έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Αν τα μέλη της 17Ν συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχουν πετύχει τα μπλογκ μέσα σε ελάχιστα χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, θα διαπιστώσουν με έκπληξη πως η δράση των μπλόγκερ είναι πιο «επαναστατική» από τη χρήση των όπλων.
Η χρήση των όπλων λειτούργησε ως το τέλειο άλλοθι για το κράτος ώστε να ενισχύονται συνεχώς οι μηχανισμοί καταστολής και η αστυνομοκρατία, ενώ τα μπλογκ οδηγούν σε περισσότερη ελευθερία και «τρομοκρατούν» πιο αποτελεσματικά όλες τις εξουσίες.
Αν το διαδίκτυο είχε δημιουργηθεί πριν 40 χρόνια, η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας θα ήταν πολύ διαφορετική – όλα θα ήταν καλύτερα. Κυρίες και κύριοι, φτιάξτε το δικό σας μπλογκ!
Υ.Γ. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Ζαφείρη Καραμπάση, στους καθηγητές του και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνά του κ. Καραμπάση δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα …στοιχεία που έγραψα εγώ - είναι καταπληκτική και θα την βρείτε στη διεύθυνση http://ereuna.wordpress.com/.
LIFO - 27/03/08