Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Νηστεία & προσευχή












Ευτυχώς που μπήκαμε στη Σαρακοστή και δεν θα έχουμε πολλά έξοδα. Φέτος, που έχουμε οικονομική κρίση, είναι μια χρυσή ευκαιρία να κάνετε νηστεία – θα γίνει η νηστεία μόδα. Η νηστεία κάνει πολύ καλό στον οργανισμό αλλά και στην τσέπη.

Αυτή τη Σαρακοστή θα έχετε την τέλεια δικαιολογία για να κάνετε οικονομία. Αν σας παίρνουν οι φίλοι σας τηλέφωνο να βγείτε για φαγητό, θα τους λέτε πως δεν μπορείτε γιατί νηστεύετε. Αν σας πουν να πάτε για θαλασσινά, να τους πείτε πως δεν τρώτε κανέναν ζωντανό οργανισμό γιατί δεν το επιτρέπει η θρησκεία μας. Αν σας πιέσουν πάρα πολύ, να τους πείτε πως τρέφεστε μόνο με τσουκνίδες γιατί έχετε κάνει πολλές αμαρτίες και θέλετε να πάτε το Πάσχα να εξομολογηθείτε και να μεταλάβετε. Θα σας πάρουν για θεούσα αλλά δεν πειράζει, αφού εσείς θα κάνετε οικονομία.

Παλιά, οι άνθρωποι νήστευαν και το ευχαριστιόντουσαν το αρνί το Πάσχα – ενώ τώρα που τρώμε συνέχεια κρέας, δεν μας κάνει καμιά εντύπωση ο οβελίας. Αν νηστέψετε όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, θα το απολαύσετε το αρνί το Πάσχα. Μόνο να προσέξετε να μη φάτε μετά από σαράντα μέρες νηστεία πέντε κιλά αρνί γιατί θα σκάσετε.

Τη νηστεία να την συνεχίσετε και μετά το Πάσχα. Έτσι θα γίνετε κορμάρα και θα σκίσετε το καλοκαίρι στις παραλίες με το καινούργιο σας τάνγκα. Βέβαια, θα εκπλαγούν λίγο οι φίλοι σας που από θεούσα θα σας δουν ξαφνικά μπροστά τους σχεδόν γυμνή, αλλά μπορείτε να επικαλεστείτε τους πρωτόπλαστους –τον Αδάμ και την Εύα- που κυκλοφορούσαν γυμνοί στον Κήπο της Εδέμ, μέχρι τουλάχιστον να φάνε το μήλο και να τους πιάσουν οι ντροπές.

Η οικονομική κρίση θα βοηθήσει να νηστεύουμε όχι μόνο τη Μεγάλη Σαρακοστή αλλά και τη Μικρή Σαρακοστή – πριν δηλαδή από τα Χριστούγεννα. Θα βλέπουμε όλες τις νηστείες σαν μια ευκαιρία να κάνουμε οικονομία – θα κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία.

Βλέπουμε πως η οικονομική κρίση μας φέρνει πιο κοντά στην Ορθοδοξία – είχαμε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από την Εκκλησία και το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τώρα θα πηγαίνουμε στην εκκλησία και θα πλακωνόμαστε στα κόλλυβα και στα πρόσφορα, και θα την κάνουμε ταράτσα χωρίς να χαλάμε φράγκο. Ελπίζω μετά τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια να μην καταρρεύσει και η Εκκλησία γιατί θα πεθάνουμε από την πείνα…

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, τα σαρακοστιανά είναι πιο ακριβά από το κρέας και, άρα, δεν μας συμφέρει να κάνουμε νηστεία – θα μας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι. Άκυρα λοιπόν όσα έγραψα για τη νηστεία – να τρώτε σουβλάκια που είναι πιο φτηνά.