Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω αλλά αμάξι δεν θα πάρω










Έχει παραγίνει αυτή η ιστορία με τα αυτοκίνητα. Παλιά έπαιρνες ένα αυτοκίνητο και περνούσες με αυτό όλη σου τη ζωή. Τώρα, πρέπει να αλλάζεις αυτοκίνητο κάθε χρόνο.

Ήταν όμορφο που είχες είκοσι χρόνια το ίδιο αυτοκίνητο. Του έδινες και όνομα του αυτοκινήτου και ήταν σαν μέλος της οικογένειάς σου. Το έλεγες το αυτοκίνητο «Μήτσο» και του Αγίου Δημητρίου του έλεγες και χρόνια πολλά – του έπαιρνες και δώρο.

Ωραία ήταν παλιά που είχες το ίδιο αυτοκίνητο για όλη σου τη ζωή. Και πιο παλιά με τα γαϊδούρια ήταν ακόμα πιο ωραία. Ελπίζω να επιστρέψουμε στα γαϊδούρια γιατί είναι και πιο οικολογικά.

Μου αρέσουν πολύ τα παλιά αυτοκίνητα – αυτά τα καινούργια μου φαίνονται όλα ίδια. Βέβαια, παλιά δεν είχες μόνο το ίδιο αυτοκίνητο για μια ζωή – είχες και την ίδια γυναίκα για μια ζωή. Τώρα όλοι αλλάζουν τα αυτοκίνητα σαν τις γυναίκες - ή τις γυναίκες σαν τα αυτοκίνητα.

Και έχει και μια εξήγηση αυτό: Δεν μπορεί η νέα σου γυναίκα να μπαίνει στο ίδιο αυτοκίνητο που έμπαινε η παλιά – πρέπει να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο για να της αποδείξεις πως γύρισες οριστικά σελίδα στη ζωή σου. Αν την βάλεις στο παλιό αυτοκίνητο, θα αισθάνεται ανασφάλεια και θα σκέφτεται πως μπορεί να την παρατήσεις και να επιστρέψεις στην πρώην σου - ενώ, αν δει πως αγόρασες καινούργιο αυτοκίνητο, θα καταλάβει πως είσαι αποφασισμένος και πως την βλέπεις σοβαρά.

Παρατηρούμε λοιπόν πως η υπερβολική παραγωγή αυτοκινήτων –και κατά συνέπεια η ατμοσφαιρική ρύπανση-οφείλεται στους χωρισμούς.

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με τους χωρισμούς. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι χωρισμοί φταίνε για όλα. Παλιά, τα πράγματα ήταν καλύτερα γιατί οι άνθρωποι δεν χώριζαν σχεδόν ποτέ – τώρα όλοι χωρίζουν συνέχεια και αυτό έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Νομίζω πως τα διαζύγια φταίνε και για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Χωρίζει το ζευγάρι και πάνε και οι δυο από ένα ταξιδάκι για να ανανεωθούν. Επιστρέφουν από το ταξίδι αναψυχής και πλακώνονται στα ψώνια.

Αγοράζουν καινούργια ρούχα, καινούργια έπιπλα, καινούργια αυτοκίνητα, καινούργια σπίτια, καινούργια ψυγεία και, γενικώς, τα αλλάζουν όλα. Αυτό το κάνουν επειδή θέλουν να αλλάξουν ζωή, να ανανεωθούν και να προχωρήσουν χωρίς τις δυσάρεστες αναμνήσεις.

Μετά αρχίζουν να τρέχουν στους πλαστικούς χειρουργούς και πλακώνονται στα μπότοξ, και μετά πάνε και σηκώνουν όλο το Hondos Center και δεν σταματάνε με τίποτα. Έτσι όμως – αφού ξεσκίζονται στα ψώνια και στην κατανάλωση- υπερθερμαίνεται η οικονομία και με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Τούτων δοθέντων, οι χωρισμοί και τα διαζύγια –εκτός από τη μόλυνση του περιβάλλοντος- ευθύνονται και για την οικονομική κρίση.