Παρασκευή, Μαΐου 12, 2006

Το μυστικό του περιπτέρου 191

Image Hosted by ImageShack.us

Ξεκινάει σήμερα η 29η Έκθεση Βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Θα διαρκέσει 17 μέρες, αν και ο βιβλιολάτρης ελληνικός λαός θα επιθυμούσε να κρατήσει για πάντα, ώστε να μπορούν οι Έλληνες να ανανεώνουν καθημερινά το άσβεστο πάθος τους για τη Γνώση. Κακά τα ψέματα, αν κόψεις στον Έλληνα το βιβλίο, είναι σαν να του αφαιρείς το οξυγόνο – καλύτερα να τον σκοτώσεις. Η φετινή Γιορτή του Βιβλίου είναι αφιερωμένη στην πολιτιστική σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αλλά κυρίως στα ελληνικά blog.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, εκατοντάδες καμήλες αιγυπτιακής καταγωγής και προέλευσης θα μεταφέρουν τους βιβλιόφιλους από περίπτερο σε περίπτερο, για να επιλέξουν τα αναγνώσματα της αρεσκείας τους. Φέτος τα περίπτερα έχουν σχήμα πυραμίδας και τα βιβλία είναι τοποθετημένα σε σαρκοφάγους, ενώ οι εκδότες θα είναι ντυμένοι Φαραώ, οι πωλητές Βεδουίνοι και οι πωλήτριες φελάχες.

Στη θέση της Ακρόπολης έχει τοποθετηθεί προσωρινά η Αγορά του Αλ Χαλίλι όπου θα πουλάν τα δυο σου χείλη και θα κατουρούν οι σκύλοι, ενώ στο λόφο του Φιλοπάππου η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, σε πρώτη εκτός έδρας εμφάνιση, αναμένεται να κλέψει την παράσταση και να ενθουσιάσει τους βιβλιογνώστες ματάκηδες της περιοχής.

Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στην «αιγυπτιώτικη λογοτεχνία», κορυφαίοι εκπρόσωποι της οποίας υπήρξαν ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Στρατής Τσίρκας, σε σχέση βέβαια πάντα με τους δυο πιο διάσημους Έλληνες λογοτέχνες των ημερών μας, της Κουρούνας και του πιτσιρίκου.

Τα δυο ιερά τέρατα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, φορώντας κελεμπίες, θα μοιράσουν χουρμάδες και πετροδολάρια στους επισκέπτες και θα παίξουν με τα παιδιά καμηλοδρομίες αλλά και ρώσικη ρουλέτα, αφού ζούμε πια σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης και πρέπει να προσαρμοζόμαστε σιγά-σιγά.

Στη συνέχεια ο πιτσιρίκος θα μαγειρέψει φελάφελ και λαχματζούν για όλους και θα διαβάσει τις «Χίλιες και μια νύχτες» στην πομακική διάλεκτο, προς τιμήν της Τζόαν Μπαέζ Καραχασάν, εξηγώντας στο διψασμένο πλήθος πως έτσι την περνάνε όλοι οι πασάδες στο ντουνιά μ’ αργιλέδες, με τσιμπούκια, μ’ αγκαλιές και με φιλιά.

Στο τέλος της Έκθεσης θα κάνω τα αποκαλυπτήρια του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε από ένα βοσκό στην Πεντέλη δίπλα στη σπηλιά του Νταβέλη. Ο Αλέξανδρος δεν έχει λιώσει κι έτσι θα τον ανακηρύξω Άγιο με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, αν και ταυτόχρονα θα προτείνω να παραμείνει Μέγας, γιατί από Μέγας σε Άγιο είναι οπωσδήποτε μια υποβάθμιση.


Τα βιβλία της Κουρούνας και του πιτσιρίκου φιλοξενούνται στο περίπτερο των Εκδόσεων Καλέντη. Το περίπτερο έχει τον αριθμό 191 και είναι ακριβώς στο ύψος του Παρθενώνα - έβαλαν όλα τα αριστουργήματα στην ίδια ευθεία για να μη μπερδεύονται οι επισκέπτες . Κυκλοφορούμε από τις Εκδόσεις Μαραθιά αλλά τώρα μας διεκδικούν όλοι. Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τις Εκδόσεις Καλέντη τόσο για τη φιλοξενία του βιβλίου μου, όσο και για το αμύθητο ποσό που μου προσέφεραν για να επιτρέψω να συμβεί αυτό.

Στην επόμενη Έκθεση Βιβλίου τον Σεπτέμβριο, τα βιβλία των blogger θα είναι τουλάχιστον έξι. Είναι μεγάλη χαρά – περί χαράς πρόκειται, άλλο αν ζούμε σε έναν τόπο που η χαρά διώκεται. Ελπίζω του χρόνου να είμαστε σαράντα – όσοι και οι κλέφτες. Μπιραλλάχ!