Πέμπτη, Μαΐου 11, 2006

Γιώργο ζούμε Πρόεδρο να σε δούμε!

Έντονη συζήτηση αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, στην περίπτωση που η Βουλή αδυνατεί να τον εκλέξει. Προφανώς ο κ. Παπανδρέου βλέπει την πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός να απομακρύνεται και προσπαθεί να αποκτήσει εναλλακτικές λύσεις για το πολιτικό του μέλλον, ποντάροντας στην καλοσύνη που δείχνει ο ελληνικός λαός στους ανήμπορους.

Θέλοντας να συμβάλω στον πολιτικό διάλογο και στη συμμετοχική δημοκρατία που θέλει τον πολίτη στην πρώτη γραμμή, προτείνω η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται κατά το ήμισυ από τη Βουλή και κατά το ήμισυ από το λαό. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί το επιτυχημένο παράδειγμα του εσωτερικού διαγωνισμού για την ανάδειξη του τραγουδιού που μας εκπροσωπεί στη Γιουροβίζιον.

Μπορούν δηλαδή να μαζεύονται όλοι οι υποψήφιοι σε ένα πολιτιστικό κέντρο και να ψηφίζουμε με τη διαδικασία του televoting. Βέβαια στην επιλογή του τραγουδιού της Γιουροβίζιον υπάρχει ένας τραγουδιστής που λέει τέσσερα πέντε διαφορετικά τραγούδια κι εμείς διαλέγουμε ένα απ’ αυτά, ενώ στην διαδικασία εκλογής του Προέδρου θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να λένε το ίδιο τραγούδι, για να υπάρχει ίση μεταχείριση. Φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε τον εμπλουτισμό της βραδιάς και με άλλα happening, όπως την εμφάνιση των υποψηφίων με μαγιό και βραδινές τουαλέτες.

Πάντως για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Ιστορικά αποδεικνύεται πως όταν είναι ο μοναδικός υποψήφιος δεν χάνει ποτέ.