Πέμπτη, Μαΐου 04, 2006

Κώδικας Μεσαίωνας

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκδώσει φυλλάδιο κατά του "Κώδικα Ντα Βίντσι" αλλά και του "Ευαγγελίου του Ιούδα". Αρχικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είχε αντιδράσει στην κυκλοφορία των δυο βιβλίων αλλά η επικείμενη πρεμιέρα της ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο του Νταν Μπράουν μάλλον ερέθισε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που αποφάσισε να πάρει θέση. Ίσως ζήλεψε τις αντιδράσεις του Βατικανού. Ίσως πάλι σκέφτηκε πως οι Έλληνες φοβούνται τα βιβλία και δεν τα ανοίγουν, αλλά πάνε ένα σινεμαδάκι που και που.


Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο κ. Χριστόδουλος είναι ενοχλημένος από την προβολή των δυο βιβλίων στα μέσα ενημέρωσης. Αυτός φαίνεται πως είναι ο λόγος που με τις αντιδράσεις του φροντίζει να τα προβάλει ακόμα περισσότερο. Μητροπολίτης από το στενό περιβάλλον του αρχιεπισκόπου δήλωσε πως «τα μέσα ενημέρωσης δεν μας δίνουν βήμα και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε και μεις». Αχ ναι τα καημένα! Στο περιθώριο ζουν!

Δεν ξέρω πότε θα είναι ευχαριστημένος ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος από τα μέσα ενημέρωσης - ίσως αν τις ειδήσεις τις εκφωνούν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Πάντως η παρουσία τόσων παπάδων σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές θα ήταν δικαιολογημένη μόνο αν είχε γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Πολλές φορές με το που ξεκινάνε τα δελτία των οκτώ και μαυρίζουν από τα ράσα οι οθόνες, η γιαγιά μου ανάβει το καντήλι κι αρχίζει να θυμιατίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πάνε οι Έλληνες στην εκκλησία – τη χορταίνουν στην τηλεόραση.