Τετάρτη, Μαΐου 10, 2006

Αντιρρήσεις

Ο καλός νέος blogger Νίκος Δήμου ζήλεψε τις πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων από άλλους blogger και αποφάσισε να βγάλει ένα βιβλίο – το εξηκοστό, αν δεν κάνω λάθος. Οι «Ασκήσεις ελευθερίας» του κ. Δήμου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω» και είναι μέρος μιας νέας σειράς βιβλίων με τον τίτλο «ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ». Κυκλοφορούν ακόμα δυο βιβλία των ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ, το «Απέναντι στα εργαστήρια του ρατσισμού» του Γιώργου Τσιάκαλου και «Οι Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα» του Θανάση Τριαρίδη.



Τα βιβλία της σειράς «ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ» είναι βαθύτατα πολιτικά (με την καλή έννοια του όρου) και καταπιάνονται με θέματα όπως ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, προβάλλοντας τις απόψεις αλλά και τις αγωνίες των συγγραφέων τους. Κρίνοντας από την ειδησεογραφία των ημερών με το θέμα της μουσουλμάνας υποψήφιας, αλλά και τις καθημερινές προκλήσεις αυτού του νέου κόσμου που μας θέτει διαρκώς καινούρια ερωτήματα, τα βιβλία αυτά μπορούν να συμβάλουν στον καθημερινό διάλογο και να νικήσουν την αδιαφορία που μοιάζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για όλους μας.



Οι ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ έχουν ως στόχο να εκδίδουν έξι τίτλους κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί κι ένας ηλεκτρονικός χώρος όπου θα μπορούν οι αναγνώστες να σχολιάζουν τα βιβλία και τα κείμενα κάνοντας διάλογο με τους συγγραφείς. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό θα μπορούσε να γίνει σε ένα blog που θα φτιαχτεί γι’ αυτόν ειδικά τον λόγο. Και μετά οι καλύτερες στιγμές αυτού του διαδικτυακού διαλόγου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βιβλίο της σειράς αυτής - ίσως το καλύτερο.


Εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στους συγγραφείς, όσο και σε αυτή τη νέα εκδοτική προσπάθεια. Η παρουσίαση των τριών πρώτων βιβλίων θα γίνει την Τρίτη 23 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς και ο εκδότης Κώστας Δαρδανός. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης.


Εγώ θα πάω. Πολύ μου αρέσουν οι παρουσιάσεις βιβλίων. Εκτός αν πάθουμε κανα στραπάτσο στη Γιουροβίζιον και είμαι απαρηγόρητος.