Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία - είναι αλλεργία!

Image Hosted by ImageShack.us

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες γιορτάστηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα. Αυτή τη φορά η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή και δεν συνέβη αυτό που βλέπαμε άλλες χρονιές, όταν εκατομμύρια πολιτών ξεχύνονταν στους δρόμους για να τιμήσουν τους νεκρούς του Σικάγο και να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους, τραγουδώντας επαναστατικά άσματα. Η αιτία αυτού του γεγονότος ήταν πως πολλοί Αθηναίοι ήταν χτες στο δρόμο της επιστροφής από τις διακοπές του Πάσχα, τις διακοπές των Χριστουγέννων και τις διακοπές της Καθαράς Δευτέρας, ενώ υπήρχαν κι αρκετοί που επέστρεφαν από τον πόλεμο του ’40 και την Μικρασιατική Καταστροφή.


Στο Πεδίο του Άρεως πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αν και για να κυριολεκτούμε εκεί συγκεντρώθηκαν πολιτευτές και συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και του ΣΥΝ που είχαν την ατυχία να κληρωθούν να μείνουν στην Αθήνα, χάνοντας έτσι ένα ωραιότατο τριήμερο στο Πήλιο ή στη Μύκονο. Αυτό όμως είχε και τα καλά του, αφού μέσω των τηλεοπτικών ρεπορτάζ είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους αδέσμευτους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ που θα υπουργοποιηθούν στην επόμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, στο πρωτομπαγιάτικο μήνυμά του, τόνισε ότι η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος «έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο του μόχθου, της εργασίας και της δημιουργίας» αλλά η δήλωσή του κρίνεται περιττή, αφού όλοι έχουμε καταλάβει πως ο εργάτης είναι μόνιμα στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει να τον εξοντώσει και το μόνο που καίει τώρα την κυβέρνηση είναι πως θα κερδίσει η Βίσση τη Γιουροβίζιον για να πετύχει κι η λοβοτομή.

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, η γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που συμμετείχε στη συγκέντρωση, τόνισε ότι «το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ» και αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί το κόμμα της είναι στην αντιπολίτευση, μιας και στην αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα ήταν τρισευτυχισμένοι και θα την περνούσαν τζάμι, όπως δηλαδή συνέβαινε όλα αυτά τα αξέχαστα χρόνια που το ΠαΣοΚ είχε την εξουσία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, είπε ότι η «Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την ειρήνη», δημιουργώντας έτσι ενοχές στους λιγοστούς συγκεντρωμένους που είχαν ξαμοληθεί στο πάρκο κι έπλεκαν στεφάνια μαδώντας παράλληλα μαργαρίτες. Ο κ. Κουβέλης στα πλαίσια της πολυσυλλεκτικότητας του Συνασπισμού έκανε άνοιγμα στους αυτοκινητιστές, καταθέτοντας ένα στεφάνι στη μνήμη του Αϊρτον Σένα που πήγε και στουκάρισε ανήμερα την Πρωτομαγιά του ’94, όταν οι υπεύθυνοι της Φόρμουλα 1 κήρυξαν καταχρηστική την απεργία των οδηγών και τους ανάγκασαν να αγωνιστούν.

Αφού ειπώθηκαν όλα αυτά τα τρομερά και φοβερά πράγματα, οι σκόρπιοι διαδηλωτές έκαναν μια πορεία ως τη Βουλή για να ταΐσουν τα περιστέρια και τους τσολιάδες κι εκεί το διέλυσαν γιατί που να τρέχεις τώρα ως την αμερικανική πρεσβεία που είναι και μισή ώρα δρόμος. Μια χαρά τα πάνε παρέα η ΝΔ με το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΝ όπως τότε με το Σχέδιο Ανάν που τους άρεσε πάρα πολύ κι είχαν αμολήσει όλους εκείνους τους έγκριτους δημοσιογράφους - που κάποιοι κακοί άνθρωποι τους λένε «παπαγαλάκια»- να γράφουν πόσο γελοίος και γραφικός είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σε αντίθεση με τους ίδιους που είναι διάνοιες, αλλά τώρα που η Κύπρος έχει το πάνω χέρι κάνουν όλοι τους ανήξερους και δεν είδα κανέναν να του ζητάει συγνώμη, πλην όμως ας μην συνεχίσω άλλο γιατί θα βγω πάλι εκτός θέματος.

Στην ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχε και η Αλεΐδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα, αλλά αυτό ήταν λάθος της, αφού όλοι γνωρίζουμε πως αν ζούσε σήμερα ο Λατινοαμερικάνος επαναστάτης, θα ψήφιζε ΠαΣοΚ όπως άλλωστε και ο Άρης Βελουχιώτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αϊνστάιν, ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Τρότσκι, ο Κολοκοτρώνης, ο Μάο Τσε Τουνγκ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και ίσως ακόμα ακόμα κι αυτός ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ στη συνέχεια διαδήλωσαν μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία και στην πορεία συμμετείχε και ο Αμερικανός ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς ο οποίος, αν πιστέψουμε τις αρλούμπες που γράφονται στον ελληνικό Τύπο περί αντιαμερικανισμού, είναι αντιαμερικανός. Βέβαια τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και μάλλον ο κ. Ρόμπινς θέλησε για μια φορά στη ζωή του να διαδηλώσει ανήμερα την Πρωτομαγιά, μιας και στην Αμερική ο εορτασμός έχει μεταφερθεί κατά Σεπτέμβρη μεριά κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η αμερικανική κυβέρνηση όλο και ετοιμάζει και κανα πόλεμο και δεν πρέπει η προσοχή του αμερικανικού λαού να αποσπάται με εργατικές πρωτομαγιές κι άλλα τέτοια παλαιοκομουνιστικά πράματα.