Σάββατο, Μαΐου 20, 2006

Eurovision 2006 - forget EVERYTHING you know (the full story)



Όλα είναι έτοιμα για τον φετινό τελικό της Eurovision που θα διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Κύριο σλόγκαν της φετινής Eurovision είναι το «Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή», αλλά δεν υπάρχει λόγος να διαδηλώνουμε γι' αυτό, αφού αρκεί να φοράμε παρδαλά ρούχα, να τραγουδάμε σαχλά τραγούδια και να λέμε ασυναρτησίες.

Η τελετή έναρξης του διαγωνισμού θα είναι εντυπωσιακή και ταυτόχρονα λιτή, καθώς κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστεί η ελληνική ιστορία από τον μινωικό πολιτισμό και τον Χρυσό Αιώνα ως την Έλενα Παπαρίζου, με μουσική υπόκρουση το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας και το Άξιον Εστί, σε ποίηση Οδυσσέα Γερμανού. Θα ακολουθήσει η μεγαλειώδης παρέλαση των τραγουδιστών, των χορευτών, των μακιγιέρ και των κομμωτών που θα γίνει υπό τους ήχους της ακατάσχετης πάρλας του Αλέξη Κωστάλα.

Η παρέλαση αναμένεται να συγκινήσει, καθώς θα παρελάσουν μαζί η Βόρεια και η Νότια Κορέα, η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία και ίσως το ΚΚΕ με τον Συνασπισμό. Τη σημαία της Eurovision θα μεταφέρουν οι παλαίμαχοι του θεσμού Μπέσσυ Αργυράκη, Μαριάνα Τόλη, Πασχάλης Τερζής και Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που θα μπει στο γήπεδο θα είναι η Μαρίζα Κωχ με μπικίνι. Η κ. Κωχ θα κάνει το γύρο του γηπέδου, ενώ παράλληλα στο δάπεδο θα εμφανίζονται οι χρονιές της Eurovision και κάθε φορά που θα ακούγεται μια φωνή που θα ανακοινώνει πως εκείνη τη χρονιά ο διαγωνισμός δεν διεξήχθη, θα πέφτει κάτω ξερή.

Προτελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι η Δάφνη Μπόκοτα, ενώ μετά την απρόσμενη απόσυρση του Γιώργου Νταλάρα που βρέθηκε να έχει κάνει υπερβολική χρήση εγωισμού και κλιμακτηρίου, το βωμό θα ανάψει η Καίτη Γαρμπή με μπουζουκοαναπτήρα.

Στη συνέχεια η σκηνή θα μετατραπεί σε αρχαίο θέατρο και θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς στον ρόλο του Οιδίποδα και η Μαρία Μενούνος στο ρόλο του Ηλία Ψινάκη, για να παρουσιάσουν την Έλενα Παπαρίζου που θα τραγουδήσει το «My Number One», ντυμένη Αστέρω, κι αντί για δοξάρι θα κρατάει γκλίτσα. Το μπαλέτο της Έλενας θα αποτελείται από τους βουλευτές που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κάτω από την άψογη καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού θα χορέψουν τσάμικο με πατίνια.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του πρωθυπουργού και αμέσως μετά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα κάνει τον αγιασμό των υδάτων και οι πιο τολμηροί θα βουτήξουν για να πιάσουν τον σταυρό. Τον σταυρό θα πιάσει η Γκιούλ Μπεγιάζ Καραχασάν, η μουσουλμάνα υποψήφια του ΠαΣοΚ, που με τις ερωτήσεις που τις κάνουν οι δημοσιογράφοι, όχι μόνο θα βαφτιστεί χριστιανή ορθόδοξη μέχρι τις δημοτικές εκλογές, αλλά θα ξεπεράσει και την Ελένη Λουκά, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να κλειστεί σε μοναστήρι και να μην την ξαναδούμε ποτέ.

Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος θα ελευθερώσει μερικά άσπρα περιστέρια κι ένα απ' αυτά θα πάει και θα κάτσει πάνω στο κεφάλι της Νάνας Μούσχουρη, η οποία θα κηρύξει την επίσημη έναρξη της 51ης Eurovision σε 32 γλώσσες, αφού πρώτα βέβαια αποκαλύψει με συγκίνηση πως είναι νέγρα Πομάκα από την Τσαμουριά.

Το αρχαίο θέατρο θα μετατραπεί σε ποπ σκηνή και θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Το εύρημα των Ελλήνων διοργανωτών είναι πως κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της κάθε χώρας, στο πίσω μέρος της σκηνής θα προβάλλονται σκηνές από την σύγχρονη ιστορία της. Έτσι, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, θα προβληθούν σκηνές από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, ώστε να δοθεί μια έξτρα χαρούμενη νότα στο τραγούδι και να το απογειώσει.

Η χώρα που αναμένεται να κλέψει την παράσταση είναι η Ουκρανία, καθώς πίσω από την σουρλουλού τραγουδίστρια και το μπαλέτο με τα καγκουρό θα προβάλλονται όμορφα στιγμιότυπα από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ, διανθισμένα βέβαια με εικόνες από τη Χιροσίμα, αφού αυτοί οι Σοβιετικοί δεν ήξεραν από show biz και δεν υπάρχει αρκετό τηλεοπτικό υλικό. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής συμμετοχής θα προβληθούν σκηνές από τα Δεκεμβριανά, το Ουέμπλεϊ και την Γιορτή του Κρασιού.

Εν τω μεταξύ πρόβλημα παρουσιάστηκε με το φόρεμα της Άννας Βίσση που είναι μια δημιουργία του Ζαν Πολ Γκοτιέ. Η Άννα έχει παχύνει πολύ, αφού κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ευρώπη παραβρέθηκε σε καμιά τριανταριά δεξιώσεις σε ελληνικές πρεσβείες, και οι πρέσβεις όλο και την μπούκωναν με σοκολατάκια για να την ευχαριστήσουν, με αποτέλεσμα το φόρεμα τώρα να μην της μπαίνει με τίποτα.

Μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αποφασίστηκε η Άννα να εμφανιστεί με τη φανέλα που φορούσε ο Θοδωρής Ζαγοράκης στον τελικό της Πορτογαλίας, αλλά πάτησε πόδι ο Καρβέλας κι έτσι η Άννα θα εμφανιστεί με το νυφικό που φορούσε στο γάμο τους – από τα δικά της ρούχα μόνο αυτό της μπαίνει πια. Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε τον Φωκά Ευαγγελινό και το υπουργικό συμβούλιο να αναπροσαρμόσουν όλη την χορογραφία κι έτσι η Άννα δεν θα βγει στη σκηνή πάνω σε ελέφαντα ή οδηγώντας άρμα τύπου Leopard, όπως ήταν τα δυο επικρατέστερα σενάρια, αλλά περπατώντας, κάτι που έχει να κάνει από τότε που τραγουδούσε στις μπουάτ της Πλάκας.

Στη συνέχεια θα την δούμε να ετοιμάζεται να παντρευτεί με έναν πλούσιο, αλλά την ώρα που ο μπαμπάς της ετοιμάζεται να την πάει στην εκκλησία, θα εμφανιστεί ο Νίκος Καρβέλας, που τον αγαπάει αλλά δεν είναι της σειράς της γιατί είναι ποπολάρος σαν τον Ζέπο τον Πεμπονάρη, και θα την απαγάγει, για να την βατέψει και να την παντρευτεί αυτός. Και στα δικά σας οι λεύτεροι!




Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στο LifO που κυκλοφορεί και είναι ένα τεύχος-αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Αθηνών 2006 - μην το χάσετε. Θα ήθελα να το αφιερώσω στον M. Hulot που μπορεί να το αρνείται από διακριτικότητα, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είναι παιδικός φίλος. Βέβαια είναι μεγάλος άνθρωπος, αλλά εγώ είμαι παιδί, οπότε είναι παιδικός φίλος. M. Hulot, σας ευχαριστώ.