Δευτέρα, Μαΐου 08, 2006

Ένα άλλο Φόρουμ είναι εφικτό;

Image Hosted by ImageShack.us

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ του Συνασπισμού. Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετείχαν χίλιες κοινωνικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο, στελέχη της Ιντιφάντα, εχθροί της παγκοσμιοποίησης, η παγκοσμιοποίηση και οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί. Κεντρικό σύνθημα ήταν το «Για να αλλάξουμε τον κόσμο» αλλά αν είναι να αλλάξει τον κόσμο ο Συνασπισμός, καλύτερα ο κόσμος να μείνει όπως είναι.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τον πόλεμο του Ιράκ, τον πόλεμο του Αφγανιστάν, τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράν, τον πόλεμο της Κορέας, τον Τρωικό πόλεμο αλλά και τον πόλεμο γενικότερα. Ο πόλεμος καταδικάστηκε και με εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και συναυλίες όπου τραγουδιστές με επαναστατική διάθεση, όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, κόντεψαν να κάνουν τους ειρηνιστές ακροατές να πάρουν τα όπλα, άσε που όταν ακούς αυτούς τους δυο παρακαλάς να γίνει κανας πόλεμος, μπας και τους πάρουνε φαντάρους και σταματήσουν να τραγουδάνε.

Τον πολιτικό κόσμο και την πλουτοκρατία εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος εμφανίστηκε με τη γνωστή επιμελημένα ατημέλητη εμφάνιση που πρώτος λανσάρισε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο κ. Αλαβάνος κατακεραύνωσε την παγκοσμιοποίηση, τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ αλλά για το ΠαΣοΚ δεν είπε κουβέντα επειδή υπήρχε κίνδυνος να παρεξηγηθούν τα στελέχη του κόμματός του που καθώς μεγαλώνουν και βαραίνουν έχουν φιλοδοξίες μεταγραφής σε κάτι λιγότερο ριζοσπαστικό κι επαναστατικό από τον Συνασπισμό για να ξαποστάσουν λίγο.

Ο κ. Αλαβάνος, αλλά και όποιος άλλος πήρε το λόγο, είπε πως «μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή» αλλά κανείς δεν διευκρίνισε πως ακριβώς τη θέλει για να του παραγγείλουμε μια, πλην όμως αυτή ήταν πάντα η μοίρα της Ευρώπης από τότε που την ξαπόστειλε ο Δίας, που ούτε αυτουνού του άρεσε, αφού βέβαια τη γκάστρωσε πρώτα τρεις φορές, και θα ήθελα να τους έβλεπα όλους αυτούς που δεν τη γουστάρουν να ζούσαν σε καμιά Ουγκάντα και τότε να μου έλεγαν πως τη θέλουν την Ευρώπη.

Οι εκδηλώσεις του Φόρουμ κορυφώθηκαν με μια μεγάλη πορεία που είχε ως κεντρικό σύνθημα «Όχι στα πάντα», ενώ παράλληλα έπαιζαν κι άλλα συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του πελάτη», «Σταματήστε τη γη να κατέβω» και «Μι’ αγάπη για το καλοκαίρι θα ‘μαι κι εγώ». Την ίδια ώρα οι αναρχικοί έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Μοναστηρακίου όπου βρίσκεται και ο Μπαϊρακτάρης στον οποίο εκτός από τους αναρχικούς συχνάζουν και κάτι καραγκιόζηδες που τα έχουν βάλει με τους νταβατζήδες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας διάφοροι υπάλληλοι τραπεζών βρήκαν την ευκαιρία να σπάσουν τα καταστήματα των αντίπαλων τραπεζών, ενώ κουκουλοφόροι εργαζόμενοι στα Goody’s και στα Everest έκαναν γυαλιά καρφιά τα Mac Donald’s κάτω από το άγρυπνο βλέμμα οκτώ χιλιάδων αστυνομικών οι οποίοι είναι οπαδοί της παθητικής αντίστασης που πρώτος εφάρμοσε ο Μαχάτμα Γκάντι, για να τη συνεχίσει πολύ επιτυχημένα το ΠαΣοΚ αλλά και η σημερινή κυβέρνηση.

Ο τόπος διεξαγωγής του επόμενου Κοινωνικού Φόρουμ παραμένει μυστικός για να μη μπορεί να τον εντοπίσει η παγκοσμιοποίηση αλλά έγινε γνωστό πως θα έχει ως αιτήματα το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων, τον πυρηνικό αφοπλισμό και την κατάργηση του οφσάιντ.