Παρασκευή, Μαΐου 19, 2006

Ο ημιτελικός της Γιουροβίζιον - Εδώ στου δρόμου τα μισά

Μεγάλες εκπλήξεις επιφύλασσε ο ημιτελικός της Γιουροβίζιον που κρίθηκε στην κανονική διάρκεια του αγώνα, χωρίς να χρειαστεί ημίωρη παράταση και πέναλτι. Στην τελετή έναρξης του ημιτελικού, ο Φωκάς Ευαγγελινός με τις χορογραφίες του σατίρισε έξοχα τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως ο ωραίος αυτός λαός αφανίστηκε από προσώπου γης και δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί κι αποδεικνύοντας περίτρανα πως ουδεμία σχέση έχουμε με την αρχαία Ελλάδα, γιατί αν είχαμε, σιγά μην την σατιρίζαμε.

Πολύ μας αρέσει να περιπαίζουμε τους ξένους λαούς, αλλά αποφεύγουμε τον αυτοσαρκασμό σαν το διάολο, γιατί αν ήμασταν μάγκες δεν θα σατιρίζαμε τον Άρη και την Αφροδίτη αλλά τον Χριστό και την Παναγία και βασικά όλο αυτό το παπαδαριό που μας κρατάει στον Μεσαίωνα, με τις εικόνες που δακρύζουν και τα πτώματα που μυρίζουν λεβάντα. Εκεί σε θέλω μάγκα μου. Ούτε σε τρεις χιλιάδες χρόνια.

Η Μαρία Μενούνος και ο Σάκης Ρουβάς ήταν πολύ ωραίο ζευγάρι, αν και όλη τη βραδιά ο Σάκης δεν της έριξε ούτε μια ματιά της κοπέλας, έτσι για το ξεκάρφωμα. Μάλλον θα έβλεπε τον εαυτό του σε κανα μόνιτορ και θα αυτοθαυμαζόταν. Πάντως, σαν παιδί ο Σάκης, πρέπει να άργησε πολύ να μιλήσει. Δεν έχει πρόβλημα μόνο στα ελληνικά αλλά και στις άλλες γλώσσες. Κάτι ήξερε ο Ψινάκης που δεν του επέτρεπε να μιλάει και τον περιέφερε τόσα χρόνια σαν χαμογελαστή αρκούδα.

Από την άλλη η Μαρία, χαλαρή και με χιούμορ, ήταν η έμπρακτη απόδειξη πως οι πιο τυχεροί Έλληνες είναι αυτοί που γεννιούνται στο εξωτερικό, γι’ αυτό, αν θέλετε να κάνετε παιδιά, κοιτάξτε να μεταναστεύσετε σε καμιά Αμερική για να μην γίνουν κι αυτά σαν κι εσάς. Ευτυχώς οι παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης μιλούσαν διαρκώς και κάλυπταν τον Σάκη, αν κι αυτοί δεν τα πήγαν καλύτερα, γιατί κατά για κάποιο περίεργο λόγο έμοιαζαν να έχουν την εντύπωση πως παρουσιάζουν κάτι πολύ σοβαρό και μιλούσαν λες και ήταν στο Τρίτο Πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να κάνουν τη Δάφνη Μπόκοτα να μοιάζει βγαλμένη από τις χρυσές σελίδες του stand-up comedy.

Το περίεργο είναι πως ενώ κατά τη διάρκεια του χορευτικού του Φωκά Ευαγγελινού για την αρχαία Ελλάδα δεν έβαλαν γλώσσα μέσα, όταν βγήκαν κάτι Λύκεια Ελληνίδων και κάτι Σαρακατσαναίοι που χορεύανε μπάλλους και καλαματιανά, η Ζέτα Μακρυπούλια μας διευκρίνισε χαμηλόφωνα και με γεμάτο σεβασμό ύφος πως «τώρα δεν θα μιλάμε πολύ» - προφανώς για να μη χαθεί η μυσταγωγία. Αν εκτός από πεντοζάλη το χορευτικό περιείχε και τίποτα τσιφτετέλια, οι δυο παρουσιαστές θα ανάβανε κεριά και θα πέφτανε στα γόνατα.

Στον διαγωνισμό τώρα, αίσθηση δημιούργησε η εμφάνιση της Αρμενίας που εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα αλλά ούτε και η βλακεία. Ο Αρμένιος τραγουδιστής τραγούδησε το «Αρμενάκι» αλλά το είπε στα αγγλικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους και τον αποκλεισμό της χώρας του από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η εμφάνισή του επιβραβεύτηκε με μια θέση στον τελικό του Σαββάτου, οπότε μάλλον θα χρειαστεί να ξανακάνει μπάνιο.

Απογοήτευση σκόρπισε ο αποκλεισμός της Κύπρου από τον τελικό, αλλά έτσι κι αλλιώς η Κύπρος ψηφίζει το Σάββατο, άρα δεν πειράζει και τόσο πολύ. Η Ανέτ Αρτάνι βγήκε σεμνή και χαμηλοβλεπούσα για να μην επηρεάσει το Κυπριακό, κι έτσι χάθηκε το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αλλά αν έβγαινε με τους βύζους έξω, μπορεί όλη η Ευρώπη να σκεφτόταν πως κάτι τέτοια έβλεπαν οι Τούρκοι και μπουκάρισαν, οπότε θα τους δικαιολογούσε.

Η Αλβανία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, προφανώς επειδή ο Αλβανός τραγουδιστής τραγούδησε στη γλώσσα του, παραβαίνοντας τον κανονισμό. Βέβαια, καλύτερα που έγινε αυτό, γιατί πάνω στη σκηνή υπήρχαν δυο κοιλαράδες μουσικοί με φουστανέλες και δεν το είχαν σε τίποτα τα δελτία ειδήσεων να μας επαναφέρουν σε εμπόλεμο κατάσταση, με αφορμή την εθνικότητα της φουστανέλας, με κίνδυνο να μάθουν οι Έλληνες πως αυτό που θεωρούμε εθνική ενδυμασία είναι η εθνική ενδυμασία της Αλβανίας και άρα είναι σωστό το «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ», γιατί απ’ αυτήν την άποψη οι Αλβανοί είναι ήδη Έλληνες, οπότε καλά κάνουμε κι εμείς και δεν φοράμε τις φουστανέλες μας. Άσε που μπορεί να τα πάρουν οι Έλληνες, και στην παρέλαση, αντί να ντύνουν τα παιδιά τσολιαδάκια, να τα ντύνουν παπαδάκια. Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η εθνική μας ενδυμασία είναι το ράσο – με ζαρτιέρες από κάτω.

Οι Lordi – τα «τέρατα» από τη Φινλανδία- προκρίθηκαν στον τελικό και η Επανάσταση είναι πια προ των πυλών. Έχω λάβει πάνω από δέκα mail τις τελευταίες μέρες που μου εξηγούν γιατί πρέπει να ψηφίσω τους Lordi. Το περίεργο είναι πως το κείμενο από τη μια λέει πως δεν πρέπει να παίρνουμε τον διαγωνισμό στα σοβαρά κι από την άλλη μου ζητάει να ψηφίσω, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει το φινλανδικό συγκρότημα «βλάσφημο» και μακριά από τον συντηρητισμό του θεσμού, άρα ιδανικό. Φταίω εγώ τώρα που είμαι σίγουρος πως ο συντάκτης του κειμένου είναι μέλος του Συνασπισμού;

Η Πολωνία καλώς αποκλείστηκε γιατί η τραγουδίστρια του συγκροτήματος ήταν έγκυος και υπήρχε ο κίνδυνος να έσπαγαν τα νερά το Σάββατο και να γεννούσε μπροστά σε ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Άντε να φας πίτσα μετά.