Τρίτη, Ιουνίου 05, 2007

Αισθητική

Η κατάσχεση του βίντεο της Εύας Στεφανή που συμμετείχε στη διεθνή εικαστική έκθεση Art Athina όπως και η σύλληψη του διευθυντή της έκθεσης απασχόλησαν έντονα τα τηλεοπτικά κανάλια. Για να ασχοληθεί ο Έλληνας με την Τέχνη, πρέπει να ασχοληθεί με την Τέχνη η τηλεόραση. Για να ασχοληθεί με την Τέχνη η τηλεόραση, πρέπει πρώτα να γίνουν μηνύσεις και συλλήψεις.

Ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού για το θέμα. Ο κ. Βουλγαράκης μεταξύ άλλων δήλωσε «το συγκεκριμένο έργο δεν είναι σύμφωνο ούτε με την αισθητική ούτε με τις αρχές μου». Προφανώς δεν εννοεί την πλευρά του έργου που αφορά το αιδοίο αλλά τη μουσική υπόκρουση – αν αντί για τον Εθνικό Ύμνο ακουγόταν κανα τσιφτετέλι, το έργο θα ήταν σύμφωνο με την αισθητική του. Απόλυτα.

Ο κ. Βουλγαράκης τυγχάνει απερίγραπτης ασυλίας γιατί ταΐζει πολύ κόσμο με τα κονδύλια για τον πολιτισμό – έτσι βουλώνονται τα στόματα. Οι υποθέσεις των υποκλοπών και της απαγωγής των Πακιστανών από στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με τις οποίες συνέδεσε τη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ξεχάστηκαν ως δια μαγείας.

Ξεχάστηκε και εκείνο το υψηλής αισθητικής στιγμιότυπο όταν - σαν υπουργός Πολιτισμού πια- χτυπούσε χαμογελαστός τα ταμπούρλα, ενώ οι φοιτητές της ΔΑΠ τον αποθέωναν με το σύνθημα «Γάμησε τον πούστη τον Γιωργάκη, Βουλγαράκη, Βουλγαράκη». Άραγε ο «Επαναστατικός Αγώνας» τον θυμάται ακόμα ή τον ξέχασε κι αυτός; Κακούργα λησμονιά…