Κυριακή, Ιουνίου 10, 2007

Pitsirikos Tours

Για όλους εσάς που έχετε βαλτώσει στα αδιέξοδα του δυτικού πολιτισμού και θέλετε να ξεφύγετε από τη ρουτίνα και τον εκνευρισμό της πόλης, το γραφείο «Pitsirikos Tours» ετοίμασε ένα ελκυστικό πακέτο διακοπών για τη μαγευτική Κένυα.

1η ημέρα: Λάρνακα – Αθήνα - Ναιρόμπι
Πετάμε για Αθήνα και από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχωρούμε για το Ναϊρόμπι μέσω Ντόχα. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε θα είναι υπέροχα, γιατί τόσα και τόσα αεροπλάνα πέφτουν και τσακίζονται στις μέρες μας. Αν πάλι το αεροπλάνο καρφωθεί σε καμιά εξωτική πλαγιά, δεν πειράζει – ας θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή που σοφά μας θυμίζει πως σημασία έχει το ταξίδι και όχι τόσο η Ιθάκη.

2η ημέρα
Άφιξη στο Ναϊρόμπι μέσα στ’ άγρια χαράματα και συνάντηση με τον τοπικό μας αντιπρόσωπο – ελπίζουμε να είναι εκεί, γιατί την προηγούμενη φορά μπεκρούλιαζε όλο το βράδυ στα καμπαρέ και έκανε τρεις μέρες να ξεσουρώσει. Αναχώρηση για το ξενοδοχείο με ειδικά αλεξίσφαιρα πούλμαν τα οποία μας παρέχουν απόλυτη προστασία από τις ένοπλες συμμορίες που καραδοκούν σε κάθε γωνιά του δρόμου για να μας ξεπαστρέψουν. Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο γεμάτο από άγρια θηρία και καλό θα ήταν να μην ανοίγετε τα παράθυρα, γιατί μπορεί να μπουκάρει στο δωμάτιο κανας κροκόδειλος και να σας κάνει μια χαψιά. Ξεκουραζόμαστε όλη μέρα γιατί από το ταξίδι και τις αναταράξεις του αεροπλάνου είμαστε όλοι ρημάδια.

3η ημέρα
Ξύπνημα με τις κότες για να απολαύσουμε τη μαγευτική ανατολή του ηλίου, πρωινό στα όρθια για να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο, και στη συνέχεια αναχωρούμε για τη λίμνη Μπουχέσα με τα χιλιάδες πανέμορφα ροζ φλαμίνγκο – θα πήξει το μάτι σας στο ροζ φλαμίνγκο και θα δείτε τη ζωή με αισιοδοξία. Τα πουλιά έχουν εξοικειωθεί απόλυτα πια με τους τουρίστες και θα φωτογραφηθείτε δίπλα τους, ενώ αυτά θα χαμογελούν στον φακό. Θα γευματίσουμε σε ένα εξωτικό εστιατόριο μέσα στη ζούγκλα. Το μενού περιλαμβάνει φιλετάκια ζέβρας σοταρισμένα με καβαλίνες ελέφαντα και φτερούγες φλαμίνγκο σβησμένες με λασπόνερα – θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Νωρίς το απόγευμα φεύγουμε για σαφάρι στη λίμνη όπου θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σπάνια είδη πουλιών και ζώων να αλληλοσπαράσσονται, ενώ, αν είστε τυχεροί, θα δείτε και το ζευγάρωμα των μαύρων ρινόκερων που το κάνουν όλον τον χρόνο γιατί οι ρινοκερίνες είναι μητρομανείς. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και γερό τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να φύγει η λασπουριά και τα μικρόβια.

4η ημέρα
Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση άγριων ζώων. Αν δεν θέλετε να βγείτε από το ξενοδοχείο, ανοίξτε τα παράθυρα και όλο και καμιά τίγρη θα σας επισκεφτεί στο δωμάτιό σας– κλειστείτε στη ντουλάπα και παρατηρήστε την από την κλειδαρότρυπα. Οι υπόλοιποι αναχωρούμε για σαφάρι στο εθνικό πάρκο Χαβούζα, αφού πρώτα επισκεφτούμε το ναό της Παναγιάς τη Ζουγκλοσώστρας για να της τάξουμε καμιά λαμπάδα στο μπόι μας, μπας και μας λυπηθεί και γυρίσουμε σώοι. Επιβιβαζόμαστε στα τζιπ και δίνουμε γερό φιλοδώρημα στον οδηγό για να μην πάρει ανάποδες και μας αμολήσει σε κανα γκρεμό. Οι οδηγοί είναι έμπειροι και θα μας οδηγήσουν κοντά σε αγέλες ή οικογένειες λιονταριών, ελεφάντων και μπαμπουίνων, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πως περνάνε τη μέρα τους τα θηρία και πως συμβουλεύει τα μικρά της η λεοπάρδαλη. Αν είμαστε τυχεροί, θα πετύχουμε κανα λιοντάρι να ξεκληρίζει καμιά σαρανταριά κοπάδια γαζέλες, για να απαθανατίσουμε το μοναδικό αυτό ενσταντανέ.

5η ημέρα
Η μέρα που όλοι περιμένατε έφτασε. Σήμερα θα επισκεφτούμε τους Μασάι. Έχουν ξυπνήσει από τα χαράματα και μας περιμένουν πώς και πώς. Στο χωριό των Μασάι θα πάμε με απόλυτο σεβασμό – τώρα, αν αναρωτιέστε γιατί πρέπει να σεβόμαστε τους Μασάι ενώ περιφρονούμε τους τσιγγάνους, η απάντηση είναι πως αφενός τους Μασάι τους έχει αξιοποιήσει πιο καλά η τουριστική αγορά και πως αφετέρου μένουν συνέχεια σε μια περιοχή, ενώ οι τσιγγάνοι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο τουριστικό προϊόν αφού μετακινούνται συνέχεια και μπορεί να μείνει ξεκρέμαστο το πρακτορείο. Οι Μασάι θα χορέψουν για εσάς παραδοσιακούς χορούς –αν ξεχαστούν, χορεύουν και hip hop- και θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε χειροτεχνήματα που μοιάζουν με αυτά που κάνουν τα παιδάκια στο νηπιαγωγείο· βέβαια εδώ θα τα βρείτε σε πιο ακριβές τιμές. Είναι πολύ φιλικοί αλλά μην πηγαίνετε και πολύ κοντά γιατί σέρνονται και αρρώστιες. Αν κάποιος κύριος θέλει να φιστικώσει καμιά Μασάι, θα του τη διαλέξουμε εμείς για να μην κουβαλήσει μετά καμιά χολέρα στην Κύπρο μας. Το ιδανικό δώρο για τους Μασάι είναι ένα στυλό – αν και δεν ξέρουν να γράφουν-, οπότε κοιτάξτε να ‘χετε πάνω σας καμιά τριανταριά, για να σας λατρέψουν σαν θεό. Προσέξτε μη σας σουφρώσουν κανα πορτοφόλι κι έχουμε ντράβαλα μετά. Οι Μασάι θεωρούν τις αγελάδες ιερά ζώα, οπότε μην αρχίσετε να τις κλωτσάτε γιατί θα μας πάρουν στο κατόπι με τα κοντάρια και θα μας κάνουν στιφάδο.

6η ημέρα
Πρωί πρωί, όσοι έχουμε απομείνει αναχωρούμε για το αεροδρόμιο, για να πάρουμε την πτήση της επιστροφής στην Κύπρο μέσω Ντόχα και Αθήνας. Στις αποσκευές μας έχουμε τις αξέχαστες εντυπώσεις από την εξωτική Κένυα, που θα μείνουν για πάντα βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας.

"Ο Φιλελεύθερος" - 10/06/07