Τρίτη, Ιουλίου 18, 2006

Φεϊρούζ βγες στο μπαλκόνι



Ανταπόκριση από τη Βηρυτό

Από χτες το απόγευμα βρίσκομαι στη Βηρυτό. Έφτασα κρυμμένος στο αμπάρι του «Ιεράπετρα» και πάνω στην αναμπουμπούλα των βομβαρδισμών βγήκα στη στεριά ντυμένος Λόρενς της Αραβίας – με την άσπρη κελεμπία. Στην πόλη επικρατεί το απόλυτο χάος. Οι Ισραηλινοί τα πήραν στο κρανίο, επειδή η εθνική τους ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τώρα πετάνε βόμβες και κουτουλιές σε όποιον βρεθεί μπροστά τους για να ξεχαρμανιάσουνε.

Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών του Λιβάνου στάθηκε η απαγωγή δυο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολά. Βέβαια, όποιον Ισραηλινό και να απαγάγεις, στρατιώτης θα είναι, αφού τη βρίσκουνε τόσο πολύ με τα στρατιωτικά ρούχα που τα φοράνε εφ’ όρου ζωής. Είναι απορίας άξιον πως, ενώ καθόντουσαν και τους κάνανε σαπούνια χωρίς την παραμικρή αντίσταση, έφτασαν στο σημείο να έχουν γίνει οι πρώτοι στρατόκαυλοι στον πλανήτη - τη μέρα της περιτομής τα παιδιά τα ντύνουνε κομάντος και στις γιορτές ο νονός, αντί για παπούτσια, τους παίρνει μπαζούκας.

Οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως οι έλληνες δημοσιογράφοι λείπουν σε διακοπές στο Μόντε Κάρλο και στην Ελούντα -για να ξαποστάσουν από την κουραστική επαναστατική γυμναστική του χειμώνα- και βαράνε αδιακρίτως, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, σιγά μην κοτάγανε να κουνηθούν – θα γράφονταν κάτι πύρινα άρθρα που θα τους ανάγκαζαν να τρυπώσουν χεσμένοι πατόκορφα στη φωλιά τους.

Οι αντάρτες της Χεζμπολά έχουν πυραύλους Κατιούσα - που πρώτα παίρνουν την ανιούσα και μετά την κατιούσα – και τους αμολάνε μέσα στο Ισραήλ και όποιον πάρει ο χάρος. Οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει πυραύλους Πάτριοτ για να κάνουν ξου τους πυραύλους της Χεζμπολά, αλλά η Χεζμπολά έχει και κάτι άλλους μυστήριους πυραύλους που δεν μασάνε από Πάτριοτ και αυτό δεν είναι σωστό γιατί έτσι παραβαίνουν τους κανόνες του fair play. Από την άλλη μεριά, οι Ισραηλινοί δεν κάνουν καθόλου οικονομία στα πυρομαχικά -διαψεύδοντας έτσι τις φήμες που θέλουν τους Εβραίους να είναι τσιφούτηδες- αλλά στο κάτω – κάτω της γραφής σάμπως είναι δικά τους; Άμα τους τελειώσουνε, θα τους δώσουν οι Αμερικανοί άλλα.

Στο Ισραήλ παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα καθώς διακόπηκε η χτεσινή προπόνηση της Μακάμπι του Τελ Αβίβ, επειδή πέντε παίκτες είχαν βάρδια στα σύνορα και οι υπόλοιποι δεν ήταν αρκετοί ώστε να συμπληρωθούν δυο πεντάδες και να δουλέψουν στην ομαδική άμυνα και στα ριμπάουντ. Επίσης, αναβλήθηκε η παρουσίαση του νέου cd της Dana International, μιας και η Dana εκπαιδευόταν στην εκτόξευση χειροβομβίδων με ψηλοτάκουνα.

Είχα πολλά χρόνια να βρεθώ στη Βηρυτό, το Παρίσι της Ανατολής. Η πόλη είναι πραγματικά πανέμορφη. Τα βομβαρδισμένα κτίρια, οι κατεστραμμένες γέφυρες, οι γεμάτοι σκουπιδοτενεκέδες, ο θάνατος που παραμονεύει στην κάθε σου κίνηση. Αυτή η αίσθηση πως μπορείς να ζεις τις τελευταίες σου στιγμές δεν σε εγκαταλείπει ποτέ. Από τη Βαγδάτη είχα να νιώσω έτσι.

Το βράδυ μαζευτήκαμε μαζί με τους άλλους ανταποκριτές σε ένα καμπαρέ με χορεύτριες του χορού της κοιλιάς. Οι ανταποκρίτριες πήγαν σε ένα μαγαζί ακριβώς απέναντι που έχει αντρικό στριπ-σόου. Η σαμπάνια ρέει άφθονη, αλλά δεν μπορεί να σβήσει αυτή την αίσθηση του κινδύνου που κάνει τον έρωτα να φουντώνει. Τριγύρω ο πόλεμος και στη μέση η προαιώνια μάχη του αρσενικού με το θηλυκό. Τα βλέμματα αναμετρούνται, τα σίδερα λυγίζουν και σπαράζονται τα κορμιά. Και αρπάζεις τη Σεράχ κι όλες λεν’ Αλλάχ -Αλλάχ…