Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006

Ολοκαύτωμα (the full story)



Συνεχίζεται για 58η χρονιά ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος, και σε δυο χρόνια θα εορταστεί πανηγυρικά η εξηκοστή του επέτειος με πυροτεχνήματα, βομβαρδισμούς και ανατιναγμένα παιδάκια. Οι διοργανωτές ετοιμάζουν και άλλα εντυπωσιακά happenings αλλά τα κρατάνε μυστικά, ώστε να μη μειωθεί το ενδιαφέρον του κοινού για το event. Οι Ισραηλινοί δυσαρεστήθηκαν από τον αποκλεισμό της εθνικής τους ομάδας από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και από την 23η θέση που κατέλαβε η χώρα τους στον τελευταίο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, και αποφάσισαν να ξεχαρμανιάσουν βομβαρδίζοντας τον Λίβανο, με σκοπό να τραβήξουν πάνω τους την παγκόσμια προσοχή και να δείξουν για μια ακόμα φορά τις απεριόριστες δυνατότητές τους στο ξεπάστρεμα αμάχων.

Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών του Λιβάνου στάθηκε η απαγωγή δυο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολά. Βέβαια, όποιον Ισραηλινό και να απαγάγεις, στρατιώτης θα είναι, αφού τη βρίσκουνε τόσο πολύ με τα στρατιωτικά ρούχα, που τα φοράνε εφ' όρου ζωής. Στην αρχή, οι Ισραηλινοί δεν ήξεραν τι να κάνουν, γιατί η Παλαιά Διαθήκη γράφει μεν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» αλλά, όσο και να έψαξαν, δεν βρήκαν να προβλέπει τίποτα για την περίπτωση της απαγωγής.

Εξέτασαν το ενδεχόμενο να απαντήσουν με την απαγωγή δυο Λιβανέζων στρατιωτών αλλά το απέκλεισαν, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να ακολουθήσουν άλλες δυο απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών - κι αν συνεχιζόταν αυτό το τροπάριο, στο τέλος όλοι οι Ισραηλινοί θα κατέληγαν στον Λίβανο κι όλοι οι Λιβανέζοι στο Ισραήλ. Κρίμα που δεν επικράτησε αυτό το σενάριο, γιατί αφενός θα είχε αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή και αφετέρου θα ήταν τόσο αστείο, που θα γελούσαμε τώρα με τους μπαγάσες τους Ισραηλινούς αντί να τους ξεχέζουμε πατόκορφα.

Αποφάσισαν λοιπόν να βομβαρδίσουν τον Λίβανο κι όποιον πάρει ο Χάρος. Αυτό αποδεικνύει πως δεν τους νοιάζει ιδιαίτερα για τους δυο στρατιώτες τους, αφού μπορεί ήδη να τους έχουν ξεκάνει με καμιά βόμβα μόνοι τους. Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν πως η Χεζμπολά διαθέτει πυραύλους «Κατιούσα» που πρώτα παίρνουν την ανιούσα και μετά σκάνε μέσα στις ισραηλινές πόλεις και τα κάνουνε όλα γης Μαδιάμ. Αυτό παραβαίνει τους κανόνες του πολέμου που προβλέπουν πως οι Ισραηλινοί θα πολεμάνε πάνοπλοι και οι Άραβες θα αντιστέκονται με πέτρες και νεροπίστολα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Χεζμπολά διαθέτει και κάτι άλλους πυραύλους που δεν είναι συμβατοί με τα αντιπυραυλικά συστήματα των Ισραηλινών, οπότε δεν μπορούν να τους κάνουνε ξουτ και τους τρώνε στο κεφάλι. Οι Ισραηλινοί καταγγέλλουν πως τα όπλα της Χεζμπολά προέρχονται από το Ιράν – ενώ το δίκαιο είναι να ψωνίζουμε όλοι από τους Αμερικανούς όπως κάνει το Ισραήλ–, αλλά η διεθνής κοινότητα κωφεύει κι έχει ταχθεί σύσσωμη στο πλευρό των Λιβανέζων, οι οποίοι, επειδή κοντεύουν να σκάσουν από τον αλτρουισμό και την αγάπη των άλλων λαών, αποφάσισαν να την κάνουν από την πατρίδα τους.

Πράγματι, οι Λιβανέζοι εγκατέλειψαν μαζικά το Λίβανο αντί να κάτσουν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, όπως έκαναν τα παιδιά της Ελλάδος στον πόλεμο του '40, όταν αντιστάθηκαν με απαράμιλλο ηρωισμό και προέταξαν τα στήθια τους με αυταπάρνηση στις σιδερόφρακτες ιταλικές μεραρχίες, ενώ στη συνέχεια αψήφησαν τη μπότα του Γερμανού κατακτητή - που ήθελε να τα συντρίψει σαν κατσαρίδες -, αποδεικνύοντας πως στις φλέβες τους έτρεχε γνήσιο ελληνικό αίμα, όπως αυτό που είχαν οι τριακόσιοι του Λεωνίδα, ο οποίος είπε «μολών λαβέ» στον Ξέρξη και προτίμησε να πέσει ηρωικά μαχόμενος παρά να εγκαταλείψει τη θέση της μάχης. (Όπως καταλάβατε οι σχολικές εκθέσεις με έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα).

Τέλος πάντων, πολλοί Λιβανέζοι αποδείχτηκε πως ήταν Ευρωλιβανέζοι, μιας και είχαν καβαντζώσει κι από δυο τρία διαβατήρια ο καθένας για να κάνουν εμπορικές κομπίνες -αλλά και για μια ώρα ανάγκης -, οπότε την πούλεψαν για την Κύπρο. Πάντως, το καλύτερο θα ήταν να φύγουν όλοι οι Λιβανέζοι από το Λίβανο – αν οι Ισραηλινοί καταλάβουν όλη τη χώρα και δεν βρουν κανέναν, μπορεί να ντραπούν και να ξεκουβαλήσουν.

Στη μεταφορά των Ευρωλιβανέζων βοήθησαν αρκετά ελληνικά πλοία και αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν παρουσιάστηκε καμιά βλάβη. Μάλλον είναι φτιαγμένα για μεγάλα ταξίδια σε άλλες θάλασσες, οπότε ας τα δρομολογήσουν σε τίποτα αφρικανικές χώρες κι ας τα αντικαταστήσουν με κάποια άλλα που θα καταφέρνουν να φτάσουν στη Μύκονο σε λιγότερο από δώδεκα ώρες.

Η ελληνική κοινή γνώμη έχει ξεσηκωθεί εναντίον της εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο και οι Αθηναίοι ξεσπούν την οργή τους ψωνίζοντας μαζικά στις εκπτώσεις. Ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας διαμαρτύρεται εντόνως στην ελληνική κυβέρνηση επειδή οι Λιβανέζοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Κύπρο και όχι στη χώρα μας, ώστε να κάνουν τα ψώνια τους εδώ και να τονωθεί η αγορά που πέρασε μαύρο χειμώνα.

Ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε έντονο διάβημα στον Λιβανέζο πρέσβη Αλί Μπαμπά Τζιχάντ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Ισραηλινό υπουργό Μακελειού Γολιάθ Ούζι, αλλά αυτός ήταν στην τουαλέτα, οπότε θα τον πάρει κάποια άλλη στιγμή για να του βάλει χέρι και να κάτσει καλά. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, με μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη σωτηρία των κέδρων του Λιβάνου που κινδυνεύουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ παράλληλα κατήγγειλε πως η χωματερή της Βηρυτού δεν αντέχει άλλο σκουπιδομάνι.

Το ΚΚΕ καταδίκασε απερίφραστα τον ιμπεριαλισμό και επιφυλάσσεται μέσα στις επόμενες μέρες να μας ενημερώσει για το ποια είναι η επίσημη θέση του Κόμματος για τον Τρωικό πόλεμο και τον θεσμό των καλλιστείων. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης και Κώστας Σκανδαλίδης, μαζί με την Παλαιστίνια πρόξενο Μουτζαχεντίν Ιντιφάντα και τον Λιβανέζο δημοτικό σύμβουλο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, φύτεψαν στον Εθνικό Κήπο μια ελιά, σύμβολο της ειρήνης αλλά και της γενικότερης αδιαφορίας για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η σιωπή των μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών. Πριν έξι μήνες ήταν έτοιμοι να κηρύξουν ιερό πόλεμο εξαιτίας των σκίτσων του Μωάμεθ και τώρα που διαμελίζονται μωρά δεν λένε ούτε προσευχή. Στο μέτωπο του πολέμου συγκλονίζει η ηρωική μορφή της Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, που είναι διοικητής της μεραρχίας «Viva la diva». Η Ντάνα είναι η μάνα του λόχου και κάθε βράδυ μετά το πέρας των εχθροπραξιών αφήνει το μπαζούκας της, παίρνει το μικρόφωνο και μαγεύει με τις εξαίσιες μελωδίες της τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που σιγοψιθυρίζουν τα τραγούδια της αγκαλιασμένοι με τους μαχητές της Χεζμπολά. Ειρήσθω εν παρόδω, η λέξη «Χεζμπολά» προέρχεται από την ελληνική λέξη «χεζοβολιά» και αποδεικνύει περίτρανα τόσο την παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στους Έλληνες και τους Άραβες όσο και την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους άλλους λαούς.

Σύμφωνα με άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Αβραάμ Κιμπούτζ που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη εφημερίδα «Σιών Τάιμς», η ισραηλινή επιδρομή θα τερματιστεί με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Μακάμπι στη Γιουρολίγκα για να μη λακίσουν οι χορηγοί της ομάδας. Αμέσως μετά, υπάρχει η σκέψη το Ισραήλ να μιμηθεί τις άλλες χώρες του κόσμου και να αποκτήσει επιτέλους ένα επίσημο Σύνταγμα, αν και μια τόσο δημοκρατική χώρα δεν το έχει ανάγκη…



Αγαπητοί αναρχοκομμουνιστές, το κείμενο αυτό γράφτηκε για το LiFO που κυκλοφορεί. Κρίμα που ο Γιώργος και η Αλέκα κατέβηκαν χτες στη Βηρυτό – αν έρχονταν σήμερα, θα έβρισκε έναν τρόπο ο αστείρευτος (αλλά ενίοτε και ακατάδεκτος) M. Hulot να μου το στείλει με κάποιον απ’ τους δυο, ώστε να το διαβάσω κι εγώ. Η Μαρία η Καρχιλάκη με απείλησε πως αν δεν της βρω ένα αντίτυπο, θα σταματήσει να δακτυλογραφεί τις ανταποκρίσεις μου και θα είμαι αναγκασμένος να τις γράφω μόνος μου – επίσης μου ξεκαθάρισε πως θα σταματήσει να κάνει πιστολάκι και θα βγαίνει ξεμαλλιασμένη στο δελτίο του Mega.

Πάντως, από τα θέματα στο εξώφυλλο, υποθέτω πως αυτό το τεύχος του LiFO θα κυκλοφορήσει και στη Βηρυτό, μιας και υπάρχει ένα κείμενο με τίτλο «Εγκαταλείψατε την πόλη - 16 τρόποι για απόδραση με κάθε μέσο». Αυτό μάλλον έπρεπε να μπει στο προηγούμενο τεύχος, αφού όσοι ήταν να φύγουν έφυγαν - εμείς θα μείνουμε και θα το παλέψουμε.

Διαβάζω ακόμα στο εξώφυλλο πως το επόμενο τεύχος του LiFO θα κυκλοφορήσει στις 31 Αυγούστου. Ελπίζω να επιζήσω του πολέμου, ώστε να μπορέσω να γράψω μερικά ακόμα σαχλά κείμενα. Στο μεσοδιάστημα, για να μην σας λείψει το LiFO, διαβάζετε blogs – έχουν την ίδια φρεσκάδα.



Επειδή δεν έχω χρόνο και οι βόμβες πέφτουν βροχή, ας απαντήσω από δω σε κάποιους αναρχοκομμουνιστές που δυσανασχετούν στα μέιλ τους, θεωρώντας πως δεν είμαι αντικειμενικός στο θέμα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Πρώτον, δεν είμαι αντικειμενικός ποτέ – είμαι βαθύτατα υποκειμενικός.

Δεύτερον, η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν ξεκίνησε τώρα με την απαγωγή των δυο Ισραηλινών στρατιωτών αλλά προ πολλών δεκαετιών – αφού αναφέρεστε στο Ολοκαύτωμα, μην φοβάστε να πάτε και μερικά χρόνια αργότερα. Τρίτον, ας γίνει κάποια στιγμή κατανοητό πως άλλο πράγμα είναι οι Ισραηλίτες και άλλο οι Ισραηλινοί – Εβραίοι ο Τσόμσκι, ο Ροθ και ο Ντασέν, Εβραίος και ο Σαρόν.

Τέταρτον, σιγά τα ωά με τον «ειρηνιστή» Άμος Οζ που τώρα άλλαξε θέση – δεν μου λέει τίποτα και τον βαριέμαι οικτρά. Δεν καταλαβαίνω γιατί πολλοί έλληνες δημοσιογράφοι τον θεωρούν «ιερή αγελάδα» - μουυυυυυυυ! Και ο Καζαντζάκης έγραφε ανταποκρίσεις από τον ισπανικό εμφύλιο για την «Καθημερινή», εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για τον Φράνκο – τι σημαίνει αυτό, πως επειδή ήταν ο Καζαντζάκης είχε και δίκιο; Ανοησίες έγραφε. Σε αυτόν τον κόσμο έχουμε έρθει για να αμφισβητήσουμε τα πάντα, στον Άμος Οζ θα κολλήσουμε; Δεν έχουμε έρθει μόνο για να διαβάσουμε τους πλατωνικούς διάλογους αλλά για να γίνουμε «Σωκράτες» - στο μέτρο των δυνατοτήτων μας βέβαια.

Πέμπτον, σταματήστε να μου στέλνετε άρθρα ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που επιμένουν πως το Ισραήλ αυτή τη φορά έχει δίκιο. Δεν είμαι δημοσιογράφος και άρα δεν έχω να λύσω διαφορές με άλλους δημοσιογράφους επιδεικνύοντας την διαφορετικότητα και την ανωτερότητα της σκέψης μου – σεβαστές οι γνώμες των κυρίων αλλά διαφωνώ με κάθε τρόπο και καλό είναι σε τέτοια θέματα ο ναρκισσισμός του γράφοντος να μένει έξω από τα κείμενά του. Γιατί μετά μπορεί να αναγκαστείς να γράψεις πως ο θάνατος των παρατηρητών του ΟΗΕ από τον βομβαρδισμό των Ισραηλινών ήταν ατύχημα – με μια τέτοια πρωτοτυπία σίγουρα θα ξεχωρίσεις από το σινάφι σου αλλά μην σου κάνει καμιά εντύπωση, αν μετά σε πουν μαλάκα. Από την άλλη, όταν το Ισραήλ είχε «άδικο», εφαρμόστηκαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εναντίον του; Αν ο κλέφτης επιδείξει καλή διαγωγή μετά την κλοπή, δεν σημαίνει πως του ανήκουν τα κλοπιμαία. Ας μην αναφερθώ και στον δολοφόνο…

Τώρα θα μπορούσα να γράφω για ώρες αλλά ειλικρινά έχω μόνο μιαν απορία : τι είδους άνθρωποι ενοχλούνται από το banner «Save the Lebanese Civilians»; Γιατί δεν έβαλα και για τους Ισραηλινούς; Μα δεν μαζεύει κανείς υπογραφές για τους Ισραηλινούς – οι Λιβανέζοι προσπαθούν να σωθούν. Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις που έγιναν στο Ισραήλ, ακόμα και οι Άραβες πολίτες του είναι υπέρ του βομβαρδισμού του Λιβάνου. Από ποιον να σωθούν αυτοί λοιπόν; Μάλλον από τους εαυτούς τους πρέπει να γλιτώσουν – οι Ισραηλινοί πρέπει να πάνε ομαδικά στον ψυχίατρο.

Η ουσία είναι μια : ο Λίβανος καταστράφηκε από το Ισραήλ και οι νεκροί είναι εκατοντάδες. Για αυτά τα εγκλήματα πολέμου δεν θα δικαστεί κανείς. Τουλάχιστον μπορώ να γράφω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι; Ευχαριστώ.