Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2006

Εμπρός Ανδρέα, για μια λαμπάδα νέα!

Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έγιναν στο Λονδίνο τα αποκαλυπτήρια των κέρινων ομοιωμάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ιδέα ήταν του τέως υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και νυν υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου που θέλει να προετοιμάσει το έδαφος ώστε όταν τα κακαρώσει να τον βάλουν κι αυτόν στο μουσείο της Μαντάμ Τισό δίπλα στον σερ Σον Κόνερι, τον πράκτορα 007 – το ομοίωμά του κ. Αβραμόπουλου θα φοράει μπλέιζερ και θα είναι πίσω από κάγκελα, ενώ το τσουτσούνι του θα είναι σιντριβάνι.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν προσκλήθηκε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Κρατικό και τον Ευαγγελισμό έχει πικραθεί πολύ από την στάση της κυβέρνησης. Νομίζω πως η κυβέρνηση έχει δίκιο που δεν τον κάλεσε γιατί ο κ. Αβραμόπουλος είναι ανέκφραστος σαν κέρινο ομοίωμα και υπήρχε ο κίνδυνος να κλέψει την παράσταση από τους τρεις αείμνηστους πολιτικούς. Βέβαια, αυτούς δεν θα τους πείραζε καθόλου αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη θα σκύλιαζε από το κακό της η πεζεβέγκω.

Τα κέρινα ομοιώματα των τριών σπουδαίων ελλήνων πολιτικών -που όσο ήταν στη ζωή τους βρίζαμε όλοι από το πρωί ως το βράδυ - στοίχισαν έναν σκασμό λεφτά. Ειδικά του Καραμανλή και του Παπανδρέου γιατί ήταν ψηλοί και χρειάστηκε πολύ κερί.

Τώρα ετοιμάζεται το κέρινο ομοίωμα του Κώστα Σημίτη που θα τοποθετηθεί δίπλα στο κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Φασούλα για να θυμίζει στους Λονδρέζους και τους επισκέπτες του μουσείου τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στον Πειραιά όπου είδαμε τους δυο άντρες δίπλα δίπλα και δεν μας έμεινε άντερο από τα γέλια.

Το ομοίωμα του κ. Σημίτη δεν θα μας στοιχίσει πολλά λεφτά γιατί είναι κοντούλης και θα φτιαχτεί με δεκαπέντε κεράκια γενεθλίων – τις ελίτσες που έχει στο πρόσωπο θα τις κάνουμε με ΙΟΝ αμυγδάλου.

Καλό θα ήταν να ψηφίζουμε από εδώ και πέρα μικροκαμωμένους και αδύνατους πολιτικούς, ώστε άμα τους κάνουν ομοιώματα να είναι φτηνά. Φανταστείτε να χρειαστεί να πληρώσουμε για τα κέρινα ομοιώματα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Θεόδωρου Πάγκαλου - θα μας στοιχίσουν όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες - θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός της χώρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρευρέθηκε στην τελετή και το ΠαΣοΚ εκπροσώπησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης που από τη χαρά του άναψε το τσιμπούκι του δίπλα στον Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά το πουλόβερ του Ανδρέα κι από ζιβάγκο να γίνει λαιμόκοψη.

Πάντως, το ΠαΣοΚ, με το συμπάθιο κιόλας, έχει περισσότερες ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές άμα αναλάβει την προεδρία του κόμματος το κέρινο ομοίωμα του Ανδρέα παρά με τον Γιώργο - και το ζιβάγκο μόνο του περισσότερες ελπίδες έχει.

Τώρα, τα κέρινα ομοιώματα θα βγουν σε μικρογραφίες και αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Θα στρώνει η νοικοκυρά το τραπέζι για το ρεβεγιόν και θα ανάβει και δυο διακοσμητικά κεριά με τον Ανδρέα και τον Καραμανλή δίπλα στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα για να γλυκάνει η ατμόσφαιρα. Το χριστουγεννιάτικο κερί Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη και στα ΚΑΠΗ γιατί οι νεότεροι δεν τον γνωρίζουν.

Ήδη ετοιμάζονται και οι αντίστοιχες λαμπάδες που θα κατακλύσουν φέτος την πασχαλινή αγορά και θα κονταροχτυπηθούν με τις λαμπάδες της Μπάρμπι και των Πάουερ Ρέιντζερς. Μόλις ο παπάς πει το Χριστός Ανέστη στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, οι Έλληνες θα δώσουν το φιλί της αγάπης, και το άγιο φως θα ταξιδεύει από τη λαμπάδα Κωνσταντίνου Καραμανλή στη λαμπάδα Ανδρέα Παπανδρέου και από κει στη λαμπάδα Ελευθερίου Βενιζέλου δείχνοντας πως τα πολιτικά πάθη ανήκουν στο παρελθόν.

Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, που ζήλεψε και ζήτησε να τοποθετηθεί και το δικό του ομοίωμα στο μουσείο της Μαντάμ Τισό. Η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά είπε πως αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και του υποσχέθηκε μάλιστα πως θα βάλει στο κέρινο ομοίωμα του κι ένα φυτίλι - θα τον ανάβουν από το καλυμμαύχι και θα ‘ναι σαν λαμπάδα στο μπόι του. Το μόνο πρόβλημα είναι πως είναι δύσκολο να αποδοθεί σωστά ο σωματότυπος του Αρχιεπισκόπου γιατί είναι παχουλούλης και θα κρεμάσει ο σκεμπές.

Την επόμενη χρονιά, αναμένεται να φιλοτεχνηθούν και να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό, τα κέρινα ομοιώματα του Γεωργίου Παπαδόπουλου, του Βασιλέως Κωνσταντίνου και του Νίκου Παλαιοκώστα.