Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2007

Ψωμί - Παιδεία - Αμνησία

Συνεχίζεται η σύγκρουση της κυβέρνησης με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με αφορμή τον νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ οι καταλήψεις έχουν φθάσει σε αριθμό ρεκόρ. Οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το χειμερινό εξάμηνο και τις διακοπές για σκι στην Αράχοβα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται πια τόσο το εαρινό εξάμηνο όσο και οι φοιτητικές εκδρομές στο εξωτερικό – όλες οι ελπίδες των φοιτητών έχουν μετατεθεί στο θερινό και στο φθινοπωρινό εξάμηνο, αφού η χώρα μας έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία κάθε εκπαιδευτική χρονιά να διαρκεί δυο χρόνια. Η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τους φιλήσυχους πολίτες που, επειδή οι ίδιοι είναι αμόρφωτοι και δουλοπρεπείς, θέλουν να μείνουν προσκυνημένα στουρνάρια και να αποβλακωθούν και όλοι οι υπόλοιποι.

Κύριος λόγος των αντιδράσεων στον νόμο-πλαίσιο είναι οι διατάξεις για τον περιορισμό του ασύλου. Κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ορίσει ποιοι χώροι αποτελούν άσυλο και ποιοι όχι. Έτσι, για παράδειγμα, θα θεωρούνται ακαδημαϊκό άσυλο τα αμφιθέατρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επειδή είναι χώροι διακίνησης ιδεών, αλλά όχι οι τουαλέτες· αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί –όπως όλοι γνωρίζουμε– στην τουαλέτα μάς έρχονται οι καλύτερες ιδέες και, αν ο φοιτητής έχει το φόβο πως θα μπουκάρουν τα ΜΑΤ την ώρα που τα κάνει, μπορεί να του φύγουν.

Μια λύση είναι να μπουν γιογιό σε όλα τα φοιτητικά έδρανα, ώστε καμιά ιδέα να μην πηγαίνει χαμένη. Η αστυνομία πρέπει να κάνει περιπολίες στους χώρους των πανεπιστημίων για να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αφού οι έμποροι στις παραδοσιακές πιάτσες διακίνησης διαμαρτύρονται έντονα στους αστυνομικούς πως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και οι φοιτητές δεν ψωνίζουν πια απ’ αυτούς.

Παράλληλα, κάποιοι επίορκοι αστυνομικοί χάνουν ένα σκασμό έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα στα πανεπιστήμια, και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην έχει πια νόημα το σύνθημα «οι μπάτσοι / πουλάνε / την ηρωίνη»· ειρήσθω εν παρόδω, «οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη» – αλλά και κάποιοι την αγοράζουν.

Αν το άσυλο περιοριστεί αποκλειστικά στους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, οι έμποροι ναρκωτικών θα πρέπει να στρώσουν τον κώλο τους κάτω να διαβάσουν, ώστε να περάσουν σε κάποια σχολή και να μπορούν να πουλάνε ελεύθερα την πραμάτεια τους μέσα στα αμφιθέατρα και στις βιβλιοθήκες.

Οι περιπολίες αστυνομικών στους πανεπιστημιακούς χώρους θα δώσουν νέο αέρα στην Παιδεία μας, και τα πανεπιστήμια θα είναι πια ασφαλή· όπως και όλη η υπόλοιπη χώρα –όπου κυριαρχεί η τάξη–, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν ξεχάσει τι σημαίνει κλοπή, βία και έγκλημα. Αν δεν υπήρχαν οι εικόνες καταστροφής από τα πανεπιστήμια και οι συγκρούσεις κουκουλοφόρων με τα ΜΑΤ, θα έπρεπε να ταξιδεύουμε στο Χάρλεμ για να δούμε κανα μπουνίδι της προκοπής.

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει και την περίπτωση να μπαίνουν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στα αμφιθέατρα και να επιτηρούν τους φοιτητές ώστε να παταχθεί η αντιγραφή, ενώ σε περίπτωση αντιδράσεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα θα τοποθετηθούν κάμερες σε όλες τις αίθουσες, και οι αστυνομικοί θα επιτηρούν τους φοιτητές από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

Μετά το πέρας των εξετάσεων, τα γραπτά των φοιτητών θα μεταφέρονται με περιπολικά στη ΓΑΔΑ και θα βαθμολογούνται από μια επιτροπή που θα αποτελείται από έναν αστυνομικό, έναν τροχονόμο κι έναν πυροσβέστη – σε περίπτωση διαφοράς στη βαθμολογία, θα γίνεται επανεξέταση του γραπτού από κλιμάκιο της ΕΥΠ. Η υπουργός Παιδείας αναζητεί, εναγωνίως, κάποιο ρόλο και για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που παρουσιάζεται ενοχλημένη εξαιτίας του αποκλεισμού της από το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Την παρακολούθηση των μεταπτυχιακών των φοιτητών θα αναλάβει ο Στρατός, και πιο συγκεκριμένα οι λοκατζήδες. Όσοι φοιτητές συλλαμβάνονται να αντιγράφουν, θα μεταφέρονται στο ΕΑΤ-ΕΣΑ για φάλαγγα, ενώ οι αιώνιοι φοιτητές θα εξορίζονται στη Μακρόνησο μέχρι να υπογράψουν δήλωση μετανοίας και να παραιτηθούν από το υπόλοιπο των σπουδών τους.

Οι καθηγητές των πανεπιστημίων θα εκπαιδεύονται τα καλοκαίρια στις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, όπου θα τρέφονται με ακρίδες και τσουκνίδες· όσοι καταφέρνουν να περάσουν με επιτυχία τη διαβολοβδομάδα, τις καταδύσεις και τον ανορθόδοξο πόλεμο, θα έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν την έδρα τους.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για τους φοιτητές που θα καταδίδουν τους συμφοιτητές τους, αφού θα παίρνουν αμέσως υποτροφία για το εξωτερικό. Στις πρυτανικές εκλογές θα ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές και όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας θα αποφασίζει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ αλλά την οικονομική αυτοτέλεια, οπότε οι πρυτανικές αρχές μπορούν κάλλιστα να νοικιάσουν κάποιους από τους χώρους των πανεπιστημίων σε ιδιώτες και να αποκτήσουν έσοδα – τα πανεπιστήμια θα εκσυγχρονιστούν και θα διαθέτουν πια πολυκαταστήματα, fast food και sex shop, ενώ θα μπορούν να βρουν πρόσθετους οικονομικούς πόρους μέσα από το εμπόριο όπλων, τη σωματεμπορία και την παιδική πορνογραφία, ώστε να γίνουν επιτέλους πραγματικοί χώροι διακίνησης και διαπάλης των ιδεών.

Στο Πολυτεχνείο θα υπάρχει εισιτήριο για όσους επιθυμούν να καταθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου, ενώ προβλέπεται και πιστή αναπαράσταση της εισόδου του τανκ στον προαύλιο χώρο με χορηγό την Coca-Cola. Οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράζουν κομμάτια από την πύλη του Πολυτεχνείου σε πολύ λογικές τιμές, ενώ θα μπορούν και να φωτογραφίζονται δίπλα στην αιματοβαμμένη σημαία αντί του συμβολικού ποσού των 5 ευρώ – οι αναμνηστικές φωτογραφίες δίπλα στον οδηγό του τανκ θα κοστίζουν λίγο πιο ακριβά, αλλά αυτό συμβαίνει για καλό σκοπό, μιας και με τα έσοδα θα χρηματοδοτηθεί η πανεπιστημιακή έρευνα.

Οι διαδηλωτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου θα πληρώνουν εισιτήριο 20 ευρώ, ενώ οι ρίψεις μολότοφ σε αστυνομικούς απευθύνονται στα πολύ υψηλά βαλάντια, αφού ξεκινούν από 200 ευρώ. Για τα μικρότερα βαλάντια υπάρχει η δυνατότητα εικονικής μάχης με τα ΜΑΤ στο ύψος του Χίλτον – στις τιμές περιλαμβάνεται κι ένα κοκτέιλ στο κοσμοπολίτικο μπαρ του ξενοδοχείου, απ’ όπου οι διαδηλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μαγευτική θέα.

Η πορεία θα καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής, και η Ορχήστρα της Αστυνομίας θα δίνει πανηγυρική συναυλία προς τιμήν του Αμερικανού Πρέσβη. Τα έσοδα αυτών των συναυλιών θα διατίθενται σε ένα ίδρυμα χωρίς άσυλο, στο οποίο όλοι είμαστε τρόφιμοι: στο Ίδρυμα για την Ιδιωτικοποίηση της Μνήμης.





Αγαπητές διαπρύσιες θαυμάστριες του M. Hulot, το κείμενο αυτό γράφτηκε για τη





LiFO