Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2007

Ήταν θέλημα Θεού η νίκη να τουρκέψει!





Στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η Ελλάδα αντιμετώπισε στο γήπεδο Καραϊσκάκη την Οθωμανική Αυτοκρατορία – ο αγώνας ήταν η ρεβάνς της Επανάστασης του 1821.




Πριν από τον αγώνα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του γηπέδου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση αλλά και η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας. Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι της εξόδου του Μεσολογγίου και ακολούθησαν οι προύχοντες, οι κοτζαμπάσηδες και οι έντεκα παίκτες του Παναθηναϊκού που πολέμησαν στο έπος του Γουέμπλεϊ. Πριν από την έναρξη του αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών του ’21 και του Φέρεντς Πούσκας.

Πολύ θετική εντύπωση έκανε το γεγονός πως οι θεατές επευφημούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, με συνέπεια να μην ακουστεί καθόλου ο ύμνος. Η ΕΠΟ είχε φροντίσει ώστε πάνω σε κάθε κάθισμα να υπάρχει μια ελληνική σημαία, ένα γιαταγάνι, ένα καριοφίλι και μια εθνική φορεσιά – για τους φιλάθλους που κάθονταν στα δυο πέταλα υπήρχε η στολή του τσολιά, για τους υπόλοιπους η στολή των Σπαρτιατών, ενώ για τις κυρίες είχε προβλεφθεί η στολή της Σουλιώτισσας και της Αμαλίας· δεν έλειψαν και κάποιοι θεατές που προτίμησαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα γυμνοί, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λατρεία του σωματικού κάλλους –όπως τη συναντάμε στην παγανιστική ελληνική αρχαιότητα–, αλλά και την αντίθεσή τους στη μετέπειτα δαιμονοποίηση του γυμνού από τους χριστιανούς.

Ο αγώνας ξεκίνησε με κλεφτοπόλεμο εκ μέρους των Ελλήνων παικτών, που κατάφεραν να προηγηθούν μόλις στο 5΄ με τον Κίτσο Τζαβέλλα, μετά από έναν υπέροχο συνδυασμό των αδελφών Τζαβάρα. Οι θεατές ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς και εμψύχωσαν τους παίκτες μας με τα συνθήματα «Τούρκοι Τούρκοι / μας παίρνετε τσιμπούκι» και «τους έβαλες στον κώλο μανιβέλα / βρε Τζαβέλλα βρε Τζαβέλλα», αλλά από τα μεγάφωνα ακούστηκαν συστάσεις για τήρηση της πατροπαράδοτης ελληνικής φιλοξενίας, οπότε και οι θεατές αναγκάστηκαν να περιοριστούν σε ροχάλες, χριστοπαναγίες και κωλοδάχτυλα.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης –αρχηγός της εθνικής μας μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη– ζήτησε από τον γερμανό διαιτητή να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα, ώστε να μεταβούν οι παίκτες μας στο Άγιον Όρος και να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγιά τη Γρηγορογκολιώτισσα, αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από τον ανθέλληνα Μέτερνιχ και την Ιερά Συμμαχία.

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως οι έλληνες παίκτες δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους εξαιτίας της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, και ισοφάρισαν με τον Κιουταχή ύστερα από σέντρα του Ομέρ Βρυώνη. Το ημίχρονο έληξε 1-1, και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήγε στα αποδυτήρια για να ξεματιάσει τους παίκτες μας που κουτουλούσαν.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι θεατές άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους, κάνοντας σαφές στους πάντες πως η μόνη πραγματική παράδοση στον τόπο μας είναι η διχόνοια· κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας – το μόνο που έχει αλλάξει στη μορφή του ελληνικού εμφυλίου είναι πως σήμερα είμαστε όλοι εναντίον όλων.

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως οι έλληνες παίκτες κοιτούσαν τους θεατές που τσακώνονταν, και πέτυχαν ακόμα τρία τέρματα με τον Ιμπραήμ, εφαρμόζοντας τέλεια τον αιφνιδιασμό και το παιδομάζωμα. Οι θεατές άρχισαν να τους εκσφενδονίζουν τσαρούχια, ασπίδες και μπουρλότα, και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να τιμωρηθεί το γήπεδο Καραϊσκάκη και να παίξουμε τον επόμενο εντός έδρας αγώνα χωρίς θεατές στο Χάνι της Γραβιάς· ευτυχώς που η Επανάσταση του ’21 δεν είχε θεατές, γιατί θα μας είχε τιμωρήσει η ΟΥΕΦΑ και θα ήμασταν ακόμα με τα φέσια – από την άλλη, καλύτερα να παίζει πάντα η ομάδα μας χωρίς θεατές, γιατί στην Ελλάδα είμαστε όλοι θεατές και, όταν βλέπουμε κάποιον συμπατριώτη μας να προσπαθεί να κάνει κάτι, ζηλεύουμε και προσπαθούμε να τον καταστρέψουμε.

Μπροστά στην προδιαγραφόμενη εθνική ταπείνωση, οι θεατές άρχισαν να εμψυχώνουν τους παίκτες μας με το σύνθημα «βγάλτε τις φανέλες και βάλτε φουστανέλες», ενώ στη συνέχεια έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, τον Ακάθιστο Ύμνο και το Yassou Maria. Τα βεγγαλικά έπεφταν βροχή στον αγωνιστικό χώρο και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, επειδή όλοι είχαν φάει σκορδαλιά και το κλανοκοπίδι στις κερκίδες πήγαινε σύννεφο.


Μετά το τέλος του αγώνα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της εθνικής, και πρότεινε η ομάδα μας να παίζει 4-4-2 σε ρόμβο, με κλασικό δεκάρι κι ένα αμυντικό χαφ με μπαζούκας. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αντιπρότεινε το 4-3-3, που κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορεί να γίνεται 4-2-4 ή 6-3-1, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παίζουν οι παίκτες ο ένας πίσω από τον άλλον σαν τρενάκι, να πιάνονται από τη μέση και να χορεύουν γιάνκα.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πρότεινε να μπει το ποδόσφαιρο στα σχολεία και να βγει το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού – παράλληλα ζήτησε να γίνει γνωστή στα ελληνόπουλα η αποφασιστική συμβολή της Ορθοδοξίας στον κανονισμό του οφσάιντ.

Η ήττα της εθνικής μας προκάλεσε αλλαγές στα σχέδια της κυβέρνησης, αφού σε περίπτωση νίκης ο Κώστας Καραμανλής σκόπευε να κάνει πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum – τώρα θα περιμένει νίκη του Σαρμπέλ στο Ελσίνκι ή κανα σημάδι από τον Άγιο Φανούριο. Η ελληνική ομάδα θα συναντήσει ξανά την αντίστοιχη τουρκική στην Κωνσταντινούπολη τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου – ο αγώνας θα είναι η ρεβάνς της Μικρασιατικής Καταστροφής.





Αγαπητοί υποστηρικτές του Αντώνη Τσιπρόπουλου, αυτό το κείμενο γράφτηκε για τη





LiFO