Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2007

Όταν ξέσπασε η βία...


Συνεχίζεται η μεταρρύθμιση της Ανώτατης Παιδείας με καθημερινό κλεφτοπόλεμο μεταξύ αντιεξουσιαστών που δεν θέλουν να εξουσιαστούν και δυνάμεων των ΜΑΤ που θέλουν να τους εξουσιάσουν. Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία, προβλέπεται και η ανέγερση νέου φυλακίου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, γιατί το παλιό έγινε στάχτη και μπούρμπερη.

Παράλληλα θα αντικατασταθούν και οι στολές των τσολιάδων: αντί για την παραδοσιακή φουστανέλα και τα τσαρούχια οι εύζωνες θα φορούν πια στολή πυροσβέστη από πυρίμαχο υλικό, ώστε να μπορούν να φρουρούν το Μνημείο, ενώ θα βομβαρδίζονται από μολότοφ. Το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό – ειδικά στην επίσημη αλλαγή φρουράς της Κυριακής, οπότε θα καίγονται 72 τσολιάδες μαζί– και αναμένεται να γίνει η απόλυτη τουριστική ατραξιόν της Αθήνας.

Τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος γνωρίζουν ήδη μεγάλες πιένες και οι εκστασιασμένοι τουρίστες απολαμβάνουν τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια από τα μπαλκόνια, με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι.

Η βεβήλωση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σοκάρισε τους ευαίσθητους τηλεθεατές και τους εμφορούμενους από πατριωτικά και ιδεαλιστικά κίνητρα παρουσιαστές των ειδήσεων – το γεγονός πως εδώ και χρόνια το Μνημείο έχει τα μαύρα του τα χάλια και διαλύεται δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν, ενώ την ίδια αδιαφορία προκαλεί και η ύπαρξη των σκελετών εκατοντάδων Αγνώστων Στρατιωτών στα αλβανικά βουνά από τον πόλεμο του ’40.

Το κάψιμο του φυλακίου του επόπτη στο Μνημείο αποτελεί βεβήλωση -οι καταθέσεις στεφανιών από τη χούντα του Παπαδόπουλου επί επτά χρόνια προφανώς αποτελούσαν στιγμές εθνικού θριάμβου και εθνικής παλιγγενεσίας – μάλλον αυτός είναι ο λόγος που ο ελληνικός λαός δεν διαμαρτυρόταν και η Ελληνική Αστυνομία χόρευε τσάμικο και βαρούσε παλαμάκια.

Η κυβέρνηση αρνείται να κάνει πίσω στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία, πράγμα απόλυτα λογικό: όταν η εξωτερική πολιτική της χώρας καθορίζεται από τις ΗΠΑ και η οικονομική της από τις Βρυξέλλες, ο μόνος τομέας που απομένει στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση για να επιδείξει έργο είναι αυτός της Παιδείας – του αλλάζουν λοιπόν τα φώτα στις μεταρρυθμίσεις κάθε τέσσερα χρόνια για να εντυπωσιάσουν το πόπολο, και από την πολλή μεταρρύθμιση φτάσαμε στην πλήρη απορρύθμιση.

Βέβαια καμία μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνει γενναία αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία – ως Έλληνες είμαστε σοφοί από γεννησιμιού μας, ενώ πιστεύουμε και στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά αλλά δεν πειράζει, μιας κι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να συλληφθούν οι ταραξίες για να φανεί και το μεγάλο έργο που επιτελεί ο Βύρωνας Πολύδωρας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μόλις συμβεί αυτό, θα μπορούμε να πηγαίνουμε ανενόχλητοι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και να ταΐζουμε τα περιστέρια, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν στις Θερμοπύλες, στην επανάσταση του ’21 και στο έπος της Πορτογαλίας.

Οι νταγλαράδες εύζωνες θα κλείνουν ραντεβού με πυρωμένες τουρίστριες στη λιμνούλα του Εθνικού Κήπου για να ταΐσουν παρέα τις πάπιες, ενώ δεν θα παραλείπουν να τις κουτουπώσουν πίσω από τους θάμνους για να νιώσουν κι αυτές οι συφοριασμένες κάτι από το μεγαλείο της ναυμαχίας του ...Μαραθώνα και της κατάληψης της Κορυτσάς, της Χιμάρας και του Πόγραδετς.

Η Ελληνική Αστυνομία επεξεργάζεται ένα σατανικό σχέδιο περικύκλωσης και σύλληψης των ταραξιών: θα συλλάβει όλους τους φοιτητές της χώρας, θα τους φυλακίσει και στη συνέχεια θα ανακοινώσει πως την επομένη θα διεξαχθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι αστυνομικοί θα μεταμφιεστούν σε φοιτητές, θα πάρουν πλακάτ και πανό, και μόλις εμφανιστούν οι ανυποψίαστοι κουκουλοφόροι θα τους συλλάβουν.

Βέβαια οι αντιεξουσιαστές έχουν πληροφορηθεί το σχέδιο της Αστυνομίας και θα μεταμφιεστούν σε αστυνομικούς για να τους μπερδέψουν· αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε τους αντιεξουσιαστές να κάνουν τόπι στο ξύλο τους αστυνομικούς, ενώ στην πραγματικότητα θα συμβαίνει το αντίθετο – εντάξει, μικρό το κακό, γιατί και όλο αυτό το διάστημα που γίνονται διαδηλώσεις σάμπως είναι κανείς σίγουρος ποιοι είναι οι αστυνομικοί και ποιοι οι αντιεξουσιαστές;

Πάντως αν δει κάποιος ξένος τον καθημερινό πόλεμο που διεξάγεται στην Αθήνα και του πεις πως όλα αυτά γίνονται για την Παιδεία, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως είμαστε ο πιο φιλομαθής λαός στον κόσμο – θα νομίζει πως η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει στους Έλληνες να πηγαίνουν στο σχολείο και αυτοί αντιδρούν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους.

Οι καθημερινές συμπλοκές των ΜΑΤ με νεαρούς αντιεξουσιαστές και φοιτητές έχουν κατακριθεί ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ και από τους φιλήσυχους πολίτες. Κι όμως, υπάρχουν θετικά σημεία σε αυτές τις συμπλοκές: είναι εντυπωσιακό πώς σε μια τόσο πλαδαρή και αδιάφορη κοινωνία υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να παίξουν ξύλο και κυνηγητό, ενώ παράλληλα τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι διαδηλωτές διατηρούνται σε άριστη φυσική κατάσταση. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και, μιας και εμείς είμαστε ξύλα απελέκητα, ας έχουμε τουλάχιστον κορμάρες.





Αγαπητές διαπρύσιες θαυμάστριες του M. Hulot, αυτό το κείμενο γράφτηκε για τη





LiFO