Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2007

Διατάξτε!

Την υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή 19 σχεδιάζει το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με τον Βίκτορα Ουγκό «όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Τώρα «όταν ανοίγει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ανοίγει κι ένας στρατώνας». Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα: oι πλούσιοι να σπουδάζουν και να γίνονται άνθρωποι, και οι φτωχοί να κάνουν …καριέρα στο στρατό. Όπως Αμερική.

Αν ρωτήσεις έναν Αμερικανό τουρίστα αν γνωρίζει προσωπικά σήμερα κάποιον που να υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό, συνειδητοποιεί πως δεν γνωρίζει κανέναν. Ο λόγος είναι απλός: η στελέχωση του στρατού γίνεται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα – οι άνθρωποι αυτοί και οι φίλοι τους δεν κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Ναι, αλλά ο στρατός στις ΗΠΑ σε βοηθάει να σπουδάσεις. Πήγαινε, πες το στους στρατιώτες -φοιτητές που τώρα βλέπουν τα ραπανάκια ανάποδα επειδή, κατά τη διάρκεια της …φοίτησής τους, τους έπεσε στις εξετάσεις μια εκστρατεία στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ακόμα αναμένουμε τις λίστες με τα ονόματα όσων πήραν παράνομα απαλλαγή στράτευσης – η δημοσίευση των ονομάτων των φυγόστρατων είναι παράνομη, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης αναμένουμε τις λίστες με τα ονόματα των φοιτητών που πήραν παράνομες μεταγραφές (υπόθεση υιού Τσιτουρίδη) – και αυτών των ονομάτων η δημοσίευση παράνομη είναι.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια, μισθοφορικός στρατός και τέλος στις παρανομίες. Λίγη υπομονή ακόμα – το όνειρο είναι κοντά. Όχι, ποτέ δεν ήταν ταξικό το θέμα…